Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alpit ja poliisioperaatio rauhoittivat protestit

Obama ja Merkel aloittivat teollisuusmaiden G7-kokouksen olutta siemaillen

Talous
 
Philipp Guelland AFP
Mielenosoittaja suojasi poliisia auringon säteiltä Garmisch-Partenkirchenissä, kun mielenosoittajat vaelsivat tiellä kohti G7-kokouksen pitopaikkaa.
Mielenosoittaja suojasi poliisia auringon säteiltä Garmisch-Partenkirchenissä, kun mielenosoittajat vaelsivat tiellä kohti G7-kokouksen pitopaikkaa. Kuva: Philipp Guelland AFP

Keski-Euroopan mäkiviikko on alkanut viime viikkoina tuntua Garmisch-Partenkirchenin asukkaista kylätapahtumalta.

Eri puolilta Saksaa tulleiden poliisiautojen kolonnat ovat muuttaneet pikkukaupungin liikennejärjestelyjä jo viikkoja. Kun sunnuntaina johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän kokous alkoi, valtaosa autoista keskustassa oli poliisiautoja.

Artikkeliin liittyvät

Poliisiautoja oli jokaisessa kulmassa, koska Saksa ja Baijeri olivat päättäneet pitää mielenosoitukset tiukasti kurissa.

Garmisch-Partenkirchen on sekä mielenosoittajien että lehdistön tukikohta. Sieltä on noin 20 minuutin ajomatka varsinaiselle kokouspaikalle Elmaun linnaan, jossa Yhdysvaltain, Saksan, Britannian, Kanadan, Ranskan, Italian ja Japanin johtajat aloittivat sunnuntaina.

"A-A-Antikapitalismi", mielenosoittajat huusivat marssilla, jota ympäröi joka puolelta mellakkavarusteisten poliisien letka.

Protestoijat vaativat, että TTIP-vapaakauppasopimusneuvottelut keskeytetään ja että maailman köyhät otetaan huomioon.

Noin 700 aktivistia oli lähtenyt aamulla vuoristovaellukselle, joka pyrki kahta eri reittiä kohti Elmaun linnaa. Poliisi pysäytti vaeltajat matkan varrelle.

"Tärkeintä on, että näytämme olevamme täällä", sanoi yksi Stop G7-mielenosoituksen järjestäjistä.

Sunnuntain alkuiltaan mennessä poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni 25 mielenosoittajaa, jotka olivat pyrkineet sulkemaan vuoristoteitä. Mielenosoittajien ilmoituksen mukaan määrä oli 30.

Vuoristosijainti on osoittautunut G7-kokouksen vastustajille vaikeaksi. Paikalla on toistaiseksi ollut huomattavasti vähemmän mielenosoittajia kuin Frankfurtin Euroopan keskuspankin avajaisia vastustaneiden suurten mellakoiden jälkeen odotettiin.

Kokousta emännöivä Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saattoivat aloittaa sunnuntaina tapaamisen siemailemalla leppoisasti baijerilaista olutta Krünin kylässä.

Saksan liittokansleri on ottanut kokouksen asialistalle aiheita, jotka ovat jääneet maailman tuvallisuuspolitiikan jalkoihin. Asialistalla ovat ilmastonmuutos, trooppisten sairauksien ehkäisy, kamppailu bakteerien antibioottiresistenssiä vastaan, merten saastuminen ja TTIP-vapaakauppasopimus.

Pyöreän pöydän ääressä on määrä kuitenkin keskustella myös Venäjästä ja Ukrainasta ja Kreikan yhä vaikeammaksi käyvästä tilanteesta.

Tiina Rajamäki HS
Garmisch-Partenkirchen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat