Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen ay-huippujohtaja: Pikamuoti on suurin syy tekstiili­teollisuuden epä­inhimillisiin työ­olosuhteisiin

Jyrki Raina käyttää kansainvälisiä kampanjoita työmarkkina-aseena

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Teollisuustyöntekijöiden maailmanliiton pääsihteeri Jyrki Raina neuvoo Juha Sipilän (kesk) hallitusta: "Yhteiskuntasopimus on hyvä ajatus, kunhan sitä ei revitä työntekijöiden selkänahasta. Suomen työmarkkinat ovat tosiasiassa joustavammat kuin esimerkiksi Saksassa."
Teollisuustyöntekijöiden maailmanliiton pääsihteeri Jyrki Raina neuvoo Juha Sipilän (kesk) hallitusta: "Yhteiskuntasopimus on hyvä ajatus, kunhan sitä ei revitä työntekijöiden selkänahasta. Suomen työmarkkinat ovat tosiasiassa joustavammat kuin esimerkiksi Saksassa." Kuva: Sirpa Räihä HS

Jyrki Raina on yksi vaikutusvaltaisimmista kansainvälisesti toimivista työmarkkinajohtajista.

Hän johtaa teollisuustyöntekijöiden maailmanliittoa Industriall Global Unionia, jonka päätehtävä on taivutella suuryrityksiä sitoutumaan työelämän parantamiseen.

Kuka?

Jyrki Raina

 Syntynyt Helsingissä vuonna 1960, asui teinivuotensa Kuopiossa.

 Valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1985.

 Työskennellyt muun muassa Kemian maailmanjärjestön ICEM:n johtotehtävissä sekä Pohjoismaiden teollisuustyöntekijöiden kattojärjestön pääsihteerinä.

 Vuonna 2009 muutti Geneveen maailman metalliliiton IMF:n pääsihteeriksi.

 Kolme vuotta myöhemmin ohjasi Industriall Global Union -teollisuusliiton fuusiota ja nousi uuden liiton pääsihteeriksi.

 Naimisissa, aikuinen tytär edellisestä avioliitosta.

Seuraavaksi on vuorossa ruotsalainen muotikonserni H&M, joka saattaa allekirjoittaa sopimuksen Rainan ammattiyhdistyksen kanssa jo kesäkuussa.

"Sopimus takaa ay-oikeudet ja säälliset työolosuhteet, elämiseen riittävän palkan ja mekanismin työpaikan ongelmien ratkaisuja varten."

Industriall on solminut työntekijöitä suojelevia raamisopimuksia jo 46 yhtiön kanssa. Joukossa on Zara-brändin omistava Inditex, joka työllistää alihankkijoiden kautta noin miljoona työntekijää. H&M olisi vielä suurempi voitto, sillä sopimus lupaisi peräti 1,6 miljoonalle työntekijälle kohtuullisen palkan.

Yhtään suomalaista yritystä ei listalta vielä löydy, mutta neuvottelut ruotsalais-suomalaisen metsäyhtiön Stora Enson kanssa ovat loppusuoralla.

"Euroviisujen hengessä voisi sanoa: puoli pistettä Suomelle", Raina hymähtää.

Pilkkahintaan myytävä pikamuoti on Rainan mukaan suurin syy epäinhimillisiin työolosuhteisiin tekstiiliteollisuudessa.

"Parin viikon välein vaihtuvat mallistot ylikuormittavat alihankkijoita, jotka ulkoistavat osan tuotannosta laittomille tahoille. Harva brändi tuntee tuotantoketjunsa."

Samalla aasialais- tai afrikkalaistehtaalla saatetaan valmistaa 20 eri brändin tuotteita. Yllättäen Raina kehuu tutkivien toimittajien usein parjaamaa H&M:ää.

"Reportaasit työoloista pitävät paikkansa, mutta H&M:llä on silti kilpailijoitaan sofistikoituneempi järjestelmä. He tietävät, tarvitsevatko he puolentoista vuoden päästä 50 vai 55 miljoonaa t-paitaa. Suunnittelu helpottaa alihankkijoiden työtä."

Raina oli mukana synnyttämässä Industriall-kattojärjestöä toimiessaan Maailman metalliliiton pääsihteerinä. Rainan mielestä liittofuusiot ja valtioiden rajat ylittävä yhteistyö kuuluvat moderniin työmarkkinatoimintaan.

Kolmevuotias Industriall edustaa 50 miljoonan työläisen etuja. Lobbausjärjestön hieman alle 20 miljoonan euron budjettia rahoittaa 600 jäsenliittoa, kuten suomalaiset Pro ja Team.

Rana Plaza -tekstiilitehtaan sortuminen Bangladeshissa oli Industriallille ensimmäinen näytönpaikka. Liitto on taivutellut turman jälkeen lähes 200 brändiä allekirjoittamaan juridisesti sitovan turvallisuussopimuksen.

"Kun nykyään lähetän kirjeen minkä tahansa yhtiön toimitusjohtajalle, saan 90 prosentin todennäköisyydellä vastauksen. Jos firma ei reagoi, otamme yhteyttä asiakkaisiin ja suurimpiin omistajiin. Jos sekään ei auta, aloitamme julkisuuskampanjan. Firmojen omat Facebook-sivut ovat hyvä vaikuttamisen kanava", Raina kertoo.

Industriall on protestoinut kaivosjättiläisten Rio Tinton ja Glencoren yhtiökokouksissa sekä teknologiayhtiö Applen kauppojen edessä.

Pakkausvalmistaja Huhtamäki sai kesäkuun alussa maistiaisen nykyaikaisesta ay-toiminnasta, kun liittoaktiivit eri puolilta maailmaa kokoontuivat keskustelemaan yhtiön johdon kanssa järjestäytymisoikeudesta.

Suomalaiset eivät Rainan mielestä ymmärrä pohjoismaisen työelämän ainutlaatuisuutta. Suomessa kaksi kolmasosaa palkansaajista kuuluu ammattiliittoon, kun maailmanlaajuisesti järjestäytymisaste on alle kymmenen prosenttia. Joissain maissa, kuten Saudi-Arabiassa, ammattiliitot ovat laittomia.

Järjestäytymisaste ei aina kerro totuutta työmarkkinoista. Ranskassa ammattiliitoilla on kokoonsa nähden runsaasti valtaa, vaikka vain alle kymmenys työntekijöistä kantaa jäsenkorttia. Raina käy Sveitsissä Genevessä töissä, mutta asuu vaimonsa kanssa Ranskan puolella.

"Työmarkkinat ovat täällä masentavat. Melkein joka viikko jokin taho on lakossa. Suomessa on kerrassaan hieno sopimisen perinne, jota ei kannata särkeä."

Raina kuvailee itseään punavihreäksi buddhalaiseksi. Hän muistelee eronneensa Ruotsin demareista Tukholman työvuosien jälkeen, mutta suomalainen jäsenkirja vielä löytyy.

Pian 55 vuotta täyttävä Raina aikoo jättää pääsihteerin paikan ensi syksynä ja siirtyä itsenäiseksi ay-konsultiksi.

Hän uskoo, että viimeistään sopimus H&M:n kanssa sementoi Industriallin aseman vaikutusvaltaisena globaalina työmarkkinaneuvottelijana. Nuori organisaatio pärjää jo ilman avainperustajaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat