Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK lähetti vetoomuskirjeen 16 000 jäsenyritykselle

Kolme talousvaikuttajaa kehottaa "kohtuullisuus­talkoisiin": Alahuhta, Herlin ja Karhinen leikkaavat tulojaan

Matti Alahuhta, Reijo Karhinen ja Antti Herlin leikkaavat tuloistaan viisi prosenttia

Talous
 
Elinkeinoelämän merkittävät vaikuttajat lupaavat leikata tulojaan
Elinkeinoelämän merkittävät vaikuttajat lupaavat leikata tulojaan
Elinkeinoelämän vaikuttajat EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta, Finanssialan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen ja Koneen sekä Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin lähtevät mukaan "kohtuullisuustalkoisiin". He vetoavat myös kaikkiin yritysjohtajiin, jotta he joko alentavat palkkojaan tai antavat lahjoituksen valitsemalleen kohteelle. Eleellä Eteläranta haluaa vauhdittaa yhteiskuntasopimusta. Katso, miten kolmikko itse lupaa yhteiskunnan hyväksi. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Elinkeinoelämä kokoaa joukkonsa kohtuullisuustalkoisiin.

Talouselämän raskas sarja, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtaja Matti Alahuhta, Finanssialan keskusliiton (FK) hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen sekä Koneen ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin kehottavat yritysjohtajia pudottamaan palkkaansa tai antamaan lahjoituksen valitsemalleen kohteelle.

He itse lupaavat neljän vuoden aikana leikata tuloistaan viisi prosenttia ja ohjata rahat yhteiskunnalliseen hyvään.

Vetoomuksella he haluavat vauhdittaa yhteiskuntasopimusta ja tukea pääministeri Juha Sipilää (kesk) Suomen palauttamiseksi kasvuraiteille. Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, vaihtoehdot Suomelle ovat vain huonoja, kolmikko varoittaa.

EK lähetti Alahuhdan allekirjoittaman talkookirjeen 16 000 jäsenyritykselle maanantaina. Kirje kehottaa noudattamaan presidentti Sauli Niinistön ja Sipilän vetoomusta osallistua pelastustalkoisiin. Kirjeestä kertoi ensimmäisenä Suomenmaa.

"Pyydämme, että kesän aikana yritysjohtajat miettivät, mitä he voivat tehdä yhteiskuntasopimuksen toteutuessa. Kyseeseen voisi tulla joko vuotuinen lahjoitus tai palkan alennus", kirje evästää.

Kirjeen taustalla on elinkeinoelämän syvä huoli Suomen tilasta. Suomi käy läpi yhtä historiansa syvintä talouskriisiä, ilmapiiri on jännittynyt, EU uhkaa rangaista talouskurin höltymisestä ja luokituslaitokset arvioivat näkymät kielteisiksi.

Petri Krook
Elinkeinoelämän vaikuttajat Antti Herlin (vas.), Matti Alahuhta ja Reijo Karhinen lähtevät mukaan kohtuullisuustalkoisiin.
Elinkeinoelämän vaikuttajat Antti Herlin (vas.), Matti Alahuhta ja Reijo Karhinen lähtevät mukaan kohtuullisuustalkoisiin.

Uuden hallituksen ensimmäiset sata päivää ratkaisevat EK:n mukaan paljon.

"Suomen johdossa on uusi ote. Näemme keinot, joilla nousu voi alkaa. Koko kansan on tartuttava näihin keinoihin nyt täydellä sydämellä ja energialla", Alahuhta vetoaa.

"Sipilä on johtaja, joka haastaa meidät kaikki tekemään, mitä ikinä vaaditaan. Ihan niin kuin Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi teki euron pelastamiseksi. Meille haaste on yhteiskuntasopimus", Karhinen sanoo.

"Mielikuva, että tämä sopimus olisi kiristävä ja kutistava on väärä. Se on elvyttävä", Karhinen lisää.

Hallituksen raju leikkauslista on synnyttänyt jännitteitä. Moni pitää sopimuksen syntyedellytyksiä heikkoina.

"Ilmapiirissä ei kieltämättä ole ollut kehumista. Keskusteluyhteydet ovat silti hyvät. Eihän asioita julkisuudessa neuvotella", Alahuhta tyynnyttelee.

"Ehkä me olemme olleet liian hiljaa ja vaan ihmetelleet. Siitä voi olla varma, että näistä talkoista ei kukaan jalat kuivina selviä", jatkaa Herlin.

Hallitus helpotti neuvotteluasetelmaa työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden palkankorotuksista. Se päätti maanantaina lykätä työttömyysturvan leikkaukset vuoteen 2017.

"Kyllä päätös auttaa kolmannen vuoden palkkaratkaisua. Se on tärkeä ensi askel. Ja seuraava askel on yhteiskuntasopimus, joka toivottavasti elokuussa syntyy", Alahuhta sanoo.

Eteläranta tunnustaa, että se on ollut itsekin syypää luottamuspulaan.

Näin elinkeinoelämän johto patistaa johtajia kohtuullisuustalkoisiin.
Näin elinkeinoelämän johto patistaa johtajia kohtuullisuustalkoisiin.

"Olemme syyllistyneet tarpeettomaan synkistelyyn ja ruokkineet koko ajan synkkenevää ilmapiiriä. Tässä on tehtävä korjaus", Karhinen sanoo.

"Synkistely on kaksiteräinen miekka. Rajanveto – koska on liikaa synkistelyä, koska herättelyä – on vaikeaa", Herlin miettii.

"Kriisijohtamisessa pitää osata välittää aina myös toivoa. Pitää kertoa myös tie parempaan, miten mennä eteenpäin", Alahuhta sanoo.

Alahuhta uskoo, että johdon talkoille on laaja tuki, vaikka osallistumista on vaikea mitata.

Kaikki myöntävät, että kritiikkiä voi tulla. Moni sanoo, että Suomen rikkaimpien miesten on helppo leikata omastaan tai että Eteläranta ostaa sympatiaa.

"Kyllä tässä täydellä sydämellä ja tosissaan yritetään ajaa Suomen asiaa. Että tämä maa olisi tuleville polvillekin hyvä maa elää", Alahuhta sanoo.

"Se, mikä on hyvää Suomelle, on pitkän päälle hyvää kaikille, rikkaille ja köyhille", lisää Herlin.

"Vaikka puolittaisin palkkani, sanomista tulee. Mutta haluan olla mukana talkoissa. Yhteiskuntasopimus olisi järjen voitto", Karhinen toteaa.

 

Helsingin Sanomat
on osa Sanoma-konsernia.

Elinkeinoelämä myöntää synkistelleensä liikaa
Elinkeinoelämä myöntää synkistelleensä liikaa
Etelärannan mahtimiehet, EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta, Finanssialan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen ja Koneen sekä Sanoman hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin haluavat, että Suomi katsoo nyt täysillä eteenpäin ja yrittää päästä takaisin kasvun raiteille. Elinkeinoelämä tunnustaa, että synkistely on saattanut mennä paikoin liiankin pitkälle. Rajanveto herättelyn ja liiallisen synkistelyn välillä on Antti Herlinin mielestä kuitenkin vaikeaa. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat