Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä lihottaa verkkokauppaa – suomalais­yrittäjiä patistetaan toimimaan

Talouskriisi ei pysäyttänyt verkkokaupan kasvua. Kiinalaisjätti koukkaa Venäjälle Suomen kautta.

Talous
 
Nikolai Gontar
Vladimir Turištšev haki Pickpoint-pakettiautomaatilta hopeakorun tyttöystävänsä puolesta Pietarissa. Suurin osa venäläisistä saa pakettinsa joko suoraan kotiovelle tai hakee ne noutopisteistä. "Automaatti on kätevä, koska ei tarvitse jonottaa", Turištšev kertoo.
Vladimir Turištšev haki Pickpoint-pakettiautomaatilta hopeakorun tyttöystävänsä puolesta Pietarissa. Suurin osa venäläisistä saa pakettinsa joko suoraan kotiovelle tai hakee ne noutopisteistä. "Automaatti on kätevä, koska ei tarvitse jonottaa", Turištšev kertoo. Kuva: Nikolai Gontar

Kiinalaisyritykset ovat ahmaisseet jo yli puolet Venäjän ulkomaisesta verkkokaupasta. Postin verkkokaupan asiantuntija Pasi Ketonen patistaa suomalaisyrittäjiä hyödyntämään otollista sijaintiaan Venäjän markkinoiden vieressä, vaikka itänaapurin talous onkin epävakaa.

"Suomalaisilla on etulyöntiasema, ja venäjänkielistä työvoimaakin on tarjolla paljon. Verkkokauppamarkkinoita jaetaan parhaillaan, mutta vielä ei ole liian myöhäistä. Yrittäjien pitäisi laittaa venäjänkieliset sivut pystyyn saman tien, jos he haluavat pärjätä kiinalaisille."

Lastenvaatevalmistaja Reima ehti apajille jo kaksi vuotta sitten. Reiman puhelinpäivystys tarjoaa venäjänkielistä asiakaspalvelua aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Lisäksi Reima perusti Venäjälle tytäryhtiön. Paikallinen henkilökunta auttaa Venäjän markkinoiden ja lainsäädännön ymmärtämisessä.

Verkkokaupan myyntijohtajan Sanna Kittelän mukaan venäläinen asiakas haluaa omankielistä palvelua ja toimituksen kotiin asti.

"Vahva taustatyömme on auttanut. Olemme kasvattaneet markkinaosuuttamme ja aiomme jäädä Venäjälle. Etenemistä helpotti, että Reiman brändin tunnettuus oli jo etukäteen mahtava", Kittelä sanoo.

Venäjän markkinoita valtaa Alibaba, joka on paisunut myynniltään ja markkina-arvoltaan maailman suurimmaksi verkkokauppayhtiöksi. Jo lähes kymmenen prosenttia Alibaban vajaan 11 miljardin euron liikevaihdosta tulee ulkomailta.

Posti aikoo hyötyä Alibaban Venäjän-valloituksista. Maanantaina Posti ilmoitti solmineensa vuoden sopimuksen pakettien kuljetuksesta Kiinasta Venäjälle Suomen kautta.

"Sopimus kattaa miljoonia lähetyksiä vuodessa Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Emme toki ole ainoa Alibaban yhteistyökumppani Euroopassa, vaan osa heidän logistiikkaketjuaan", kertoo johtaja Petri Aaltonen Postista.

Hän väläyttää jo yhteistyön laajentamista.

"Jos Alibaba haluaa varastopisteitä Eurooppaan, voimme olla apuna. Kaikki riippuu siitä, onko toimitusputkemme riittävän kilpailukykyinen."

Alibaban Aliexpress-sivusto on kohonnut muutamassa vuodessa Venäjän suosituimmaksi verkkokaupaksi. Sillä oli viime vuoden loppupuoliskolla kuukausittain jo yli 15 miljoonaa kävijää, mikä oli enemmän kuin amerikkalaiskilpailijoiden Amazonin ja Ebayn kävijämäärät yhteensä.

Venäjällä riittää kasvunvaraa, sillä vasta noin 60 prosenttia maan 144 miljoonasta kansalaisesta käyttää nettiä.

Venäjän rajat ylittävän verkkokaupan arvo on jo yli viisi miljardia dollaria eli noin 4,5 miljardia euroa. Etujärjestö E-commerce Europe arvioi viime vuoden raportissaan, että Venäjän sisäinen verkkokauppa kasvaa keskimäärin 20 prosentin vuosivauhtia vuoteen 2020 asti. Rajat ylittävä verkkokauppa kasvaa 30–50 prosentin vuosivauhtia.

Postin arvion mukaan ruplan sukellus kuitenkin jäähdyttää verkkokaupan kasvun tänä vuonna.

Suomalainen tavarataloketju Hong Kong avasi kaksi vuotta sitten venäjänkielisen kalastustarvikkeiden verkkokaupan Happy Anglerin.

"Ilman Venäjän talousvaikeuksia ja heikkoa ruplaa myynti olisi viime vuoteen verrattuna suorastaan taivaissa. Olen silti ylpeä, että kauppa on käynyt näinkin hyvin vaikeissa olosuhteissa. Puskaradio on alkanut toimia", kertoo verkkokaupan kehityksestä vastaava Vitali Rabotsev.

Viime kuussa myynti lähes kuusinkertaistui vuoden takaisesta. Happy Angler tavoittelee viisinumeroista tilausmäärää tälle vuodelle.

"Kiinalaisten markkinoille tulo on auttanut meitä. Venäläiset ovat oppineet, että jos he haluavat laadukkaita ja aitoja tuotteita, heidän on maksettava niistä hiukan enemmän ja tilattava ne luotettavasta paikasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat