Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n vertailu: Prisman ruokakassi halvempi kuin Lidlin

Prisma meni halpuudessa Lidlin ohi. Ruokakassien hinnat laskivat eniten S- ja K-ryhmän kaupoissa.

Talous
 
Aapo Huhta HS
Helsinkiläinen Marketta Porkka asioi Kampin Lidlissä maanantaina.
Helsinkiläinen Marketta Porkka asioi Kampin Lidlissä maanantaina. Kuva: Aapo Huhta HS

Ruokakassien hinnat kaikissa Helsingin Sanomien vertailussa mukana olleissa kaupoissa ovat halventuneet verrattuna viime helmikuuhun.

HS vertaili 30 elintarvikkeen hintoja yhdeksässä ruokakaupassa pääkaupunkiseudulla helmikuussa ja viime viikolla. Vajaassa neljässä kuukaudessa eniten hinnat halventuivat Prismassa, K-supermarketissa ja Stockmannin Herkussa.

Lidlissä hinnat laskivat vähiten. HS:n vertailussa Jumbon Prisma menikin nyt Kampin Lidlin ohi halvimpana kauppana. Siellä ruokakassi myös halpeni eniten – yli viisi euroa – helmikuuhun verrattuna.

S-ryhmä aloitti vuoden alussa kovan hintasodan. Se ilmoitti aluksi alentaneensa satojen elintarvikkeiden hintoja etenkin hypermarketketjussaan Prismassa. Toukokuussa se laajensi alea pienempiin myymälöihin, S-marketeihin ja Alepoihin. Myös Prismoissa jatkettiin alennuksia.

Taustalla on kiristynyt kilpailu, jonka Lidlin menestys ja taantuma ovat aiheuttaneet.

S-ryhmän rynnistäessä hintatantereella Lidlin reaktiot ovat alkaneet kuulostaa samankaltaisilta kuin laatua korostavan Keskon.

"Hinta puhuttaa, mutta muitakin asioita tulee rinnalle. Asiakkaita kiinnostavat myös laatu, valikoimat ja myymälöiden houkuttelevuus", Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen kommentoi toukokuussa S-ryhmän uusia hinnanalennuksia.

Ruokakassin kokonaishinta HS:n vertailussa

1. Prisma Jumbo 41,29 e

2. Lidl Kamppi 43,84 e

3. K-citymarket Jumbo 45,69 e

4. S-market Sokos Helsinki 47,65 e

5. K-supermarket Postitalo 49,50 e

6. Alepa Herttoniemi, 52,22 e

7. K-market Ruokakippari, Herttoniemenranta 57,71 e

8. Stockmann Herkku, Helsingin keskusta, 59,04 e

9. Siwa Siilitie, 63,09 e

Osa HS-vertailussa näkyvästä halpenemisesta kaikissa myymälöissä johtuu normaalista vuodenkierrosta: vaikkapa kotimainen kurkku ja tomaatti maksavat nyt vähemmän kuin talvella.

Vaikka kasvikset jätettäisiin vertailusta pois, myös muiden tuotteiden hinnat ovat alentuneet vertailun kaikissa suurimmissa myymälöissä, Lidliä lukuun ottamatta.

Esimerkiksi Prismassa halpenivat muun muassa jauheliha, kermajuusto, ruispalat ja kolajuoma.

Hintoja ei tosin voi verrata ihan sentilleen helmikuuhun tai eri myymälöiden välillä, koska mukaan ei ole pystytty kaikissa tapauksissa ottamaan täsmälleen samoja tuotteita samassa pakkauskoossa. Myös kaupparyhmien erilainen tapa käyttää tarjouksia vääristää vertailua.

Postitalon K-supermarketin kauppakassi halpeni yli neljä euroa ja Jumbon Citymarketissa noin kolme euroa. Jumbon Citymarket ja Prisma käyvät kovaa kilpailua kauppakeskuksessa vastapäätä toisiaan.

Postitalon K-supermarketista saa nyt aiempaa halvemmalla esimerkiksi broilerin fileesuikaleita, kermajuustoa, kahvia ja riisiä. Kahvin ja riisin halpenemiseen vertailussa vaikuttaa se, että Pirkka-merkin lisäksi niitä myydään nyt myös huokeammalla K-menu-merkillä.

K-menu on K-kauppojen ase hintakilpailussa. Sen tuotteiden määrää aiotaan kasvattaa vuoden loppuun mennessä.

HS:n vertailussa oli mukana kaiken kokoisia myymälöitä. Kuten viimeksikin, kalleimmat olivat pienimmät kaupat ja Stockmannin Herkku.

Eri kokoluokkien myymälät asettuvat melko selvästi omiin sarjoihinsa. Keskenään parhaiten vertailukelpoisia ovatkin saman kokoluokan myymälät.

Eniten ruokakassi maksoi Siilitien Siwassa, yli 63 euroa. Stockmann oli toiseksi kallein.

Myös pienissä kaupoissa hinnat olivat halventuneet. Herttoniemen Alepassa ja Herttoniemenrannan K-market Ruokakipparissa kassin hinta supistui yli kolme euroa. Siwassa se halpeni vajaat kaksi euroa.

Vertailussa oli mukana yhteensä yhdeksän myymälää, oheisessa taulukossa olevien lisäksi myös kolme pienempää myymälää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat