Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina tulee suomalaisten sijoittajien salkkuihin

Indeksiyhtiö MSCI:n odotetaan hyväksyvän Manner-Kiinan osakkeet indekseihinsä

Talous
 
Aly Song Reuters
Sijoittajat tarkastelivat tietokoneiden näytöltä osaketietoja Shanghaissa toukokuussa.
Sijoittajat tarkastelivat tietokoneiden näytöltä osaketietoja Shanghaissa toukokuussa. Kuva: Aly Song Reuters

Tuhannet suomalaiset pien- ja suursijoittajat ovat pääsemässä – tai joutumassa – Kiinan osakemarkkinoille indeksirahastojen laajenemisen kautta.

Keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa amerikkalaiselta MSCI-yhtiöltä odotettiin päätöstä siitä, hyväksyykö se Manner-Kiinan osakkeet indekseihinsä. Jos MSCI sanoo Kiinalle kyllä, monet maailman indeksirahastoista alkavat ostaa kiinalaisia osakkeita.

Tästä on kyse

 Kansainvälisissä sijoitusrahastoissa on vain vähän Manner-Kiinan osakkeita, koska markkinoita on säädelty ja suljettu ulkomaisilta sijoittajilta.

 Nyt markkinoita ollaan avaamassa.

 Jos MSCI-yhtiö ottaa Kiinan osakkeet indekseihinsä, se tuo Kiina-osakkeet monien tavallisten sijoittajien salkkuihin.

Päätös olisi tärkeä nytkähdys vääjäämättömässä kehityksessä, jossa Kiinan osakemarkkinat avautuvat ulkomaisille sijoittajille.

Suomalaisilla pankeilla ja rahastoyhtiöillä on myynnissä joitain indeksirahastoja, jotka seuraavat suoraan MSCI:n indeksejä, sekä lisäksi lukuisia rahastoja, joiden kansainvälisiin sijoituksiin MSCI:n päätös vaikuttaa välillisesti.

Joka tapauksessa kehitys kulkee siihen suuntaan, että kiinalaiset osakkeet ovat tulossa osaksi indeksejä ja kansainvälisiä sijoitusrahastoja lähiaikoina.

Indeksit ovat osakelistoja, joille on valittu joukko osakkeita tietyltä markkina-alueelta tai toimialalta. Indeksirahastot kokoavat sijoitussalkkunsa siten, että rahastojen tuotto seuraa indeksiin valittujen osakkeiden kehitystä. Indeksirahastot ovat kasvattaneet suosiotaan, koska niiden kaavamainen sijoitustapa vähentää kuluja verrattuna aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin.

Tähän saakka Kiina on ollut aliedustettuna maailman ja kehittyvien markkinoiden osakkeita seuraavissa indekseissä, koska maan varsinaiset osakemarkkinat (A-osakkeet) ovat olleet tiukasti säädeltyjä ja osin suljettuja ulkomaisilta sijoittajilta. Indekseihin on otettu mukaan kiinalaisia yhtiöitä lähinnä Hongkongin pörssistä (H-osakkeet).

Nyt Kiinan markkinauudistusten myötä indeksiyhtiöt ja johtavat indeksirahastot ovat ottamassa myös Kiinan A-osakkeet osaksi indeksejään ja rahastojaan. MSCI:n ratkaisu alan johtavana toimijana voi nopeuttaa tai jarruttaa murrosta. Yhtiön päätöstä odotetaan tiistai-iltana pörssien sulkeuduttua Yhdysvalloissa.

Nordean päästrategi Lippo Suominen sanoo, että MSCI:n päätös – tuli se nyt tai myöhemmin – muuttaa tilannetta kansainvälisille sijoittajille aika lailla.

"Kehittyvien markkinoiden indekseissä Kiinan paino voi nousta todella reippaaksi", Suominen sanoo.

Miljoonien ihmisten sijoitukset ympäri maailman seuraavat MSCI:n indeksejä. Markkinahäiriöiden vaara olisi ilmeinen, jos kaikki MSCI:tä seuraavat rahastot rynnistäisivät kerralla ostamaan Manner-Kiinasta osakkeita.

"Arvio on, että kaikkia Kiinan osakkeita ei tulla sinne hyväksymään, koska muutos olisi niin voimakas", Suominen sanoo.

Manner-Kiinan A-osakkeet ovat olleet edellisen vuoden aikana huimassa nousussa. Tämä nousu on mennyt kansainvälisiltä sijoittajilta pääsääntöisesti ohi, koska Kiinan markkinoiden avaaminen ulkomaisille sijoittajille on yhä kesken.

Kiinan osakkeiden nousun takana on markkinoiden sääntelyn vapautuminen. Monet tavalliset kiinalaiset ovat syöksyneet osakemarkkinoille velkaa käyttäen. Osin kursseja on nostanut myös ennakointi siitä, että Kiinan osakkeisiin kohdistuva kysyntä kasvaa, kun markkinoiden avaaminen ulkomaisille sijoittajille etenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat