Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuksen mukaan kauppa ottaa yhä isomman osan maidon hinnasta

Talous
 

Kaupan osuus maitosektorin tuotteiden kuluttajahinnoista on kasvanut, selviää Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta.

Maitosektorin hintarakenteet -tutkimuksessa tarkasteltiin muutoksia kotimaisen maitosektorin hintarakenteissa ja rahavirtojen muutoksissa vuosina 2008–2012.

Tutkimus tekee näkyväksi maitosektorin ketjun eri osien vaikutusta maitopohjaisten tuotteiden ja kananmunien hinnanmuodostukseen.

Vahvin asema ketjussa on edelleen teollisuudella, vaikka osuus kuluttajahinnoista onkin pysynyt ennallaan.

Sen sijaan tuottajan ja verottajan osuus on pienentynyt. Verottajan osuuden pienenemistä selittää arvonlisäverotuksen muutos. Tutkimuksen mukaan kauppa pystyi parhaiten hyödyntämään lokakuussa 2009 tapahtuneen arvonlisäveron kevenemisen.

Maitomarkkinoiden kova hintakilpailu näkyy maidon hintamarginaaleissa.

"Kevytmaidossa teollisuushinnat laskivat paljon kuluttajahintoja enemmän. Isot toimijat tappelivat reviireistään. Samalla tuli lisää kaupan omia merkkejä", sanoo tutkija Ari Peltoniemi Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Tutkimuksesta selviää, että kotimainen meijeriteollisuus on pystynyt kehittämään lisäarvotuotteita, mikä on vähentänyt perusmaidon osuutta. Lisäarvotuotteita ovat muun muassa maitorahkat ja rahkajuomat.

"Kaupassa voi olla esimerkiksi yksi tietty juusto, jota myydään todella edulliseen hintaan. Sellaisesta juustosta ei jää kaupalle mitään, mutta niillä houkutellaan asiakkaita, joille myydään muita tuotteita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat