Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka kamppailee aikaa vastaan – HS selvitti, miksi sopua ei synny

Valtio lähetti tiistaina uuden ehdotuksen hätälainansa ehtojen muuttamisesta

Talous
 
tobias schwarz afp
Yhteistä säveltä ei ole löytynyt. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat tavanneet kevään aikana monta kertaa saadakseen aikaan sovinnon Kreikalle luvatun hätälainaerän maksamisesta.
Yhteistä säveltä ei ole löytynyt. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat tavanneet kevään aikana monta kertaa saadakseen aikaan sovinnon Kreikalle luvatun hätälainaerän maksamisesta. Kuva: tobias schwarz afp

Ylivelkaantuneen Kreikan neuvottelut sille luvatusta seuraavasta lainaerästä ovat kangerrelleet pitkin kevättä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kreikan hallitus lähetti tiistaina uuden ehdotuksen, jolla se uskoo täyttävänsä lainaerän ehdot. Reutersin haastatteleman kolmen virkamiehen mukaan ehdotus on taas kerran puutteellinen.

Fakta

Kreikan talous on romahtanut

 Kreikka on saanut kaksi hätärahoitusta, joilla valtio on maksanut lainojaan pääasiassa sijoittajille.

 Ensimmäinen hätärahoitus myönnettiin vuonna 2010 ja toinen vuonna 2012. Hätälainojen yhteenlaskettu määrä on noin 240 miljardia euroa.

 Hätälainojen ehtona Kreikka on supistanut voimakkaasti julkisen talouden menojaan, kiristänyt verotusta ja pienentänyt palkkoja.

 Ankarat ehdot ovat merkittävä syy siihen, että talous on romahtanut, työttömyysaste on yli 25 prosenttia ja julkisen talouden velka suhteessa bruttokansatuotteeseen kasvaa tänä vuonna komission ennusteen mukaan 180 prosenttiin.

 Ylivelkaantumisen ja talouden romahtamisen takia Kreikka ei saa lainaa rahoitusmarkkinoilta.

Ehdotuksen mukaan Kreikan hallitus olisi valmis kiristämään arvonlisäveroa ja antamaan osittain periksi julkisen talouden tasapainottamisvaatimuksille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan toinen vaihtoehto on, että Euroopan keskuspankin (EKP) taseessa olevat Kreikan valtion joukkolainat vaihdettaisiin Euroopan vakausmekanismin lainoihin. Asioita yksinkertaistamalla se tarkoittaisi, että Kreikka saisi kolmannen hätärahoituksen. EKP ei voi joustaa lainojen ehdoissa, mutta EVM voi – poliitikkojen päätöksellä.

Miksi Kreikalla on kiire?
Kreikan valtion varat ovat loppu. Valtio tarvitsee vuonna 2012 myönnetyn hätärahoituksen seuraavan 7,2 miljardin euron lainaerän maksaakseen vanhoja lainojaan. Kreikka tarvitsee lainaerän myös siksi, että se voi maksaa virkamiesten palkkoja, eläkkeitä ja valtion laskuja.

Ennen kuin lainaerä maksetaan, Kreikan pitää laatia yksityiskohtainen suunnitelma julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamisesta. Sen jälkeen Euroopan komissio ja Euroopan keskuspankki (EKP) arvioivat suunnitelman. Vasta sitten lainaerä voidaan maksaa, jos komissio ja EKP sitä suosittavat.

Milloin päätös pitää tehdä?
Maaliskuussa eurovaltiot ja IMF antoivat Kreikalle kesäkuun loppuun saakka lisäaikaa tehdä suunnitelma lainaehtojen muuttamisesta. Todennäköisesti päätös lainaerän maksamisesta tai mahdollisesta lisäajan myöntämisestä tehdään kesäkuun viimeisinä päivinä.

Ensi viikolla järjestettävässä eurovaltioiden valtiovarainministereiden kokouksessa tuskin päätetään mitään lainaerän maksamisesta. Komissiolla ja EKP:llä ei ole riittävästi aikaa arvioida Kreikan ehdotusta. Lisäksi Kreikan pitäisi ennen lainaerän saamista panna ehdotukset täytäntöön, mikä taas edellyttää lainmuutoksia.

Kuka lainaerän maksaa?
IMF:n osuus on 3,6 miljardia euroa ja Euroopan rahoitusvakausvälineen 1,8 miljardia euroa. Euroopan rahoitusvakausväline on eurovaltioiden omistama rahoitusyhtiö.

Jäljelle jäävä 1,8 miljardia euroa on peräisin eurojärjestelmän markkinoilta ostamien Kreikan valtion joukkolainojen tuotoista. Eurojärjestelmä muodostuu Euroopan keskuspankista ja eurovaltioiden keskuspankeista.

Kansalliset keskuspankit ovat suorittaneet tuotot kotivaltioilleen. Sittemmin varat on poliittisella päätöksellä siirretty Euroopan vakausmekanismin (EVM) sulkutilille. EVM:n varojen jakamisesta ja hätälainojen myöntämisestä päättää hallintoneuvosto, johon kuuluvat eurovaltioiden valtiovarainministerit.

Mikä on kiistan ydin?
Tammikuun lopussa Kreikan parlamenttivaalit voittanut vasemmistolainen Syriza lupasi lopettaa julkisen talouden ankarat menoleikkaukset. Ne ovat osaltaan pahentaneet talouden romahdusta ja aiheuttaneet suurtyöttömyyden. Työttömyysaste Kreikassa on 25 prosenttia ja nuorisotyöttömyysaste 50 prosenttia.

Eurovaltiot ja IMF haluavat talouden rakenneuudistuksilla, julkisen talouden menoleikkauksilla ja verotusta kiristämällä varmistaa, että Kreikka pärjäisi jossain vaiheessa omillaan eikä sen tarvitsisi enää turvautua hätärahoitukseen.

Sijoittajat pitävät lähes selvänä, että Kreikka tarvitsee vielä uuden kolmannen hätärahoituksen. Kreikka on niin pahasti ylivelkaantunut, että se ei saa lainaa rahoitusmarkkinoilta.

Ilman uutta lainaa valtio ei selviä maksuvelvoitteistaan, jolloin edessä on todennäköisesti maksukyvyttömyys. Jos Kreikan hallitus suostuu kompromissiin, se joutuu tinkimään vaalilupauksistaan. Vaarana on poliittinen sekasorto.

Onko Kreikan eroaminen eurosta lähellä?
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti toukokuun lopussa sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että Kreikan eroaminen on mahdollista. EKP on viestittänyt, että maksukyvyttömyydestä ei seuraisi Kreikan eroaminen. Sveitsiläisen liikepankin Julius Baerin mukaan todennäköisyys Kreikan eroamiselle on 50 prosenttia.

Jos Kreikka eroaisi eurosta, se olisi suuri arvovaltatappio talous- ja rahaliitolle. Euro on julistettu peruuttamattomaksi ja valtion eroaminen eurosta osoittaisi konkreettisella tavalla talous- ja rahaliiton suunnittelussa tehdyt virheet. Juuri siksi Kreikka yritetään pitää eurossa kaikin mahdollisin keinoin.

Eurosta eroaminen merkitsisi Kreikalle ainakin lyhyen ajan kuluessa taloudellisen katastrofin pahenemista. Inflaation todennäköinen kiihtyminen heikentäisi kansalaisten ostovoimaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat