Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikkalainen menestystarina

Sole Rebelsin perustaja haastaa kiinalaisen tuontitavaran etiopialaisilla reilun kaupan kengillä

Talous
 
Aapo huhta HS
Bethlehem Tilahun Alemu puhuu tänään Tomorrow-tapahtumassa Helsingissä. "Ensivaikutelmani Helsingistä oli, että onpas hiljaista!", Alemu sanoo.
Bethlehem Tilahun Alemu puhuu tänään Tomorrow-tapahtumassa Helsingissä. "Ensivaikutelmani Helsingistä oli, että onpas hiljaista!", Alemu sanoo. Kuva: Aapo huhta HS

Etiopialainen yrittäjä Bethlehem Tilahun Alemu istuu Helsingin Glo-hotellin ravintolan nojatuolissa ja kertoo toukokuusta vuonna 2004.

Silloin Alemu päätti ryhtyä tositoimiin. Häntä oli jo pitkään häirinnyt, että Etiopiaan ei syntynyt työpaikkoja.

Kuka

Bethlehem Tilahun Alemu

 Etiopialainen yrittäjä.

 Sole Rebels -kenkäyrityksen perustaja ja toimitusjohtaja.

 Sole Rebelsin kenkiä myydään nyt 55:een maahan. Maailman ensimmäinen WFTO:n sertifioima reilun kaupan kenkäyritys.

 Vuonna 2012 talouslehti Forbes valitsi Alemun maailman 100 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

 Vuonna 2011 Maailman talousfoorumi myönsi Alemulle vuoden yhteiskunnallisen yrittäjän tunnustuspalkinnon.

Erityisesti etiopialainen kenkäteollisuus tuntui kärsivän afrikkalaisen teollisuustuotannon vaikeista käänteistä: kiinalainen tuontitavara vei markkinat kotimaisilta tuotteilta.

"Jossain vaiheessa ihmiset Addis Abebassa valitsivat pelkkiä kiinalaisia kenkiä. Ne olivat halvempia, mutta huonolaatuisempia kuin paikallisesti tuotetut kengät", Alemu kertoo.

Alemun yritys, Sole Rebels syntyi Etiopian pääkaupungin Addis Abeban kaupunginosaan nimeltä Zenebework.

Alemu halusi tukea alueen rikasta käsityöläisperinnettä ja luoda työpaikkoja sinne, missä niitä ei ollut. Zenebework on myös Alemun synnyinkaupunki.

Alemu aloitti yrityksen alle 9 000 euron sijoituksella, jonka olivat keränneet kasaan lähimmät perheenjäsenet.

"Perheen tuki oli tärkeä. Jos olet intohimoinen, on vain parempi ryhtyä tekemään asioita. Jo tänään", Alemu sanoo.

Sole Rebelsin kengät tehdään käsityönä ja paikallisista raaka-aineista, kuten nahasta, puuvillasta sekä esimerkiksi vanhoista autonrenkaista. Suurin osa materiaaleista on kierrätetty.

Alemu ei osannut kuitenkaan odottaa, että yritys todella kasvaisi.

Sole Rebels on edelleen yksi Afrikan nopeimmin kasvavista kenkäyrityksistä. Se on maailman ensimmäinen ja ainoa World Fair Trade -organisaation sertifioima reilun kaupan kenkäyritys

Vuoden 2014 myynti oli Alemun mukaan 1,3 miljoonan euron tienoilla.

Yrityksessä on nyt 120 työntekijää. Sole Rebelsin kenkiä myydään 55:een eri maahan. Myymälöitä on kahdeksassa eri kaupungissa Barcelonasta Piilaaksoon.

"Kun perustin yrityksen, tiesin, että työntekijöiden pitää saada kunnon palkkaa. Verrattuna keskipalkkoihin Etiopiassa, työntekijöille maksetaan meillä neljä kertaa paremmin. Emme ole tekemässä pelkästään itsellemme tulosta."

Reilun kaupan ajatus näkyy Alemun mukaan koko yrityksessä.

"Ihan siitä lähtien, millaisia materiaaleja valitsemme ja millaisia valintoja teemme."

Vuonna 2011 Maailman talousfoorumi myönsi Alemulle yhteiskunnallisen yrittäjyyden tunnustuspalkinnon ja vuonna 2012 amerikkalainen talouslehti Forbes valitsi Alemun maailman 100:n vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Alemu nostaa katseen teekupistaan.

"Menestyksen eteen on tehtävä kovasti töitä. Mitään muuta reittiä ei ole", hän sanoo

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan maailman kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta seitsemän on Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Kongon lisäksi niitä ovat Mosambik, Ghana, Nigeria, Mali, Tansania – ja Etiopia.

"Merkki Etiopian kehityksestä on se, että edellisen 10 vuoden aikana kaikki ne työkalut, joita tarvitsen bisneksen tekemiseen, ovat tulleet Etiopiaan. Infrastruktuuri on kehittynyt. Jo se, että olen onnistunut rakentamaan Etiopiaan 120-hengen yrityksen, kertoo muutoksesta."

Erityisen iloinen Alemu on telekommunikaation nopeasta kehityksestä. "Se on auttanut paljon."

Virallisten tilastojen mukaan Etiopian talous kasvaa noin kymmenen prosentin vuositahtia. Etiopiassa valmistetaan elektroniikkaa, autoja ja kenkiä.

Alemu tuo esiin Etiopian kasvavan keskiluokan.

"Muutoksen huomaa kaikkialla. Tapa, jolla ihmiset tekevät työtä ja pukeutuvat muuttuu. Ihmiset nauttivat enemmän olostaan ja myös asenteet ovat muuttumassa positiivisemmiksi."

Alemua kuitenkin huolestuttaa tapa, jolla Afrikan talouskasvusta puhutaan. Afrikan ongelmat tuodaan usein tässä yhteydessä esiin.

"On trendikästä puhua Afrikasta talousbuumin keskuksena. Tosiasia kuitenkin on, että Afrikan tulee kertoa oma tarinansa eikä niin, että muut maat kertovat Afrikan tarinaa. Mitä jos keskittyisimme Afrikan ongelmien sijaan siihen, mihin afrikkalaiset pystyvät?"

Alemun mukaan tärkeintä on huomata Afrikan väestörakenne.

"Meillä on nuori ja suuri väestö. Se tulee olemaan tärkeä tekijä kilpailussa."

Vaikka Afrikasta kuuluu hyviä uutisia, tarvitaan paljon työtä ennen kuin maanosa nousee lopullisesti jaloilleen. Myös Alemu myöntää, että Etiopiankin kehitys on heiluvaista.

"Etiopiassa on kaikkea, mutta emme ole koskaan osanneet hyödyntää vahvuuksiamme oikein. Sen on muututtava."

Sole Rebelsin tavoitteena on laajentua seuraavan kahden vuoden aikana uusille markkinoille, niin verkossa kuin katukuvassa. Alemu toivoo, että uusia kauppoja avataan pian.

"Seuraan mielenkiinnolla, mitä tulee tapahtumaan."

Alemu luottaa afrikkalaiseen yrittäjyyteen.

"Yrittäjät ovat myös Afrikassa talouskasvun moottori. Yrittäjänä saa olla luova ja ratkaista ongelmia. Se on jännittävää. Ei tarvitse odottaa muiden ohjeita, vaan saa olla vastuussa itse."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat