Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asekauppias odottaa Suomen hävittäjäpäätöstä: "Vain meillä on viidennen sukupolven hävittäjä"

F-35-hävittäjiä Suomelle kauppaa Britannian tiedustelupalvelun GCHQ:n entinen johtaja

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Saaristomeren meripuolustusalueen komentaja, kommodori Timo Hirvonen näyttää miinalaiva Uusimaalla vierailleille Lockheed Martin -aseyhtiön edustajille Luc Van de Winckelille (vas.) ja Jonathan Hoylelle kartasta, missä Suomen ja Venäjän raja kulkee.
Saaristomeren meripuolustusalueen komentaja, kommodori Timo Hirvonen näyttää miinalaiva Uusimaalla vierailleille Lockheed Martin -aseyhtiön edustajille Luc Van de Winckelille (vas.) ja Jonathan Hoylelle kartasta, missä Suomen ja Venäjän raja kulkee. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Suomi korvaa vanhentuvat F/A-18 Hornet -hävittäjät ostamalla uusia hävittäjiä.

Koska tarkalleen ja kuinka monta, selviää torstaina, kun puolustusministeriön Hornetien korvaamista pohtinut selvitystyöryhmä julkaisee raporttinsa.

Fakta

Hornetien lennot on lennetty 2030

 Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien elinkaari on tiensä päässä vuonna 2030. Tuolloin koneet ovat olleet käytössä 35 vuotta.

 Hankintapäätöksestä hävittäjien toimittamiseen menee aikaa noin 15 vuotta.

 Varsinainen hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.

 Hävittäjien tuotanto ja toimitukset ovat vuosina 2025–2030.

Hävittäjäkauppiaat ovat kuitenkin jo liikkeellä, sillä kyseessä on isot rahat, 6–10 miljardia euroa. Summa on saman verran kuin hallitus arvioi Suomen koko kestävyysvajeen suuruudeksi.

"Tietenkin meitä kiinnostaa olla mukana sekä Merivoimien että Ilmavoimien hankinnoissa", sanoo yksi maailman suurimmista asekauppiaista, amerikkalaisen Lockheed Martin -yhtiön Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan johtaja Jonathan Hoyle.

Hoyle kauppaa Suomelle F-35 Lightning II -hävittäjää.

Siihen, mitä Suomi lopulta hankkii Hornetien tilalle, vaikuttaa moni asia. Hinnan ja koneiden suorituskyvyn lisäksi laskutoimituksissa pyöritetään hävittäjien koko elinkaaren kustannuksia, samoin sitä, millaiset kytkykaupat hankintaan saadaan sidottua. Koko päätös on kääritty siihen, miten Suomi asemoi itsensä turvallisuuspoliittisesti.

Näinä aikoina hävittäjähankinnan rahoitus ei ole pieni murhe. Enää ei edes puhuta vastakaupoista, sillä ne EU:n puolustusdirektiivi kieltää. Toki puolustusmateriaalihankintoihin voi liittyä teollista yhteistyötä, mikäli Suomen valtion keskeiset turvallisuusedut sitä edellyttävät.

Koneiden huoltovarmuus käy syyksi vastakauppavelvoitteille. Suomalaisen puolustusteollisuuden toiveissa on, että teollisen yhteistyön sitoumus olisi parikymmentä prosenttia kauppasummasta. Iso raha sekin.

Myös myyjät tietävät joutuvansa ostoksille Suomessa. "On selvää, että jos haluamme laajentaa bisneksiämme Suomessa, meidän täytyy toimia Suomessa", Hoyle sanoo.

"F35:t ovat tuotannossa 20–25 vuotta, ja huoltositoumukset ovat vielä tätäkin pidempiä. Haluamme rakentaa tiimejä, jotka toimivat koko tämän ajan. Emme sulje pois mahdollisuutta investoida yrityksiin, joiden kanssa teemme yhteistyötä."

Kommodori Timo Hirvonen toivottaa Locheed Martinin kehitysjohtajan Luc Van de Winckelin, luottovakuuttaja Atradiuksen Juhani Laitalan (vas.) ja nanoteknologiayhtiö Beneqin Joe Pimenoffin (oik.) sekä muut vieraat tervetulleiksi miinalaiva Uusimaalle.
Kommodori Timo Hirvonen toivottaa Locheed Martinin kehitysjohtajan Luc Van de Winckelin, luottovakuuttaja Atradiuksen Juhani Laitalan (vas.) ja nanoteknologiayhtiö Beneqin Joe Pimenoffin (oik.) sekä muut vieraat tervetulleiksi miinalaiva Uusimaalle.

Hoyle ei ole kuka tahansa asekauppias eikä Lockheed Martin mikä tahansa aseyhtiö.

Lockheed Martin on liikevaihdolla mitattuna maailman suurin aseteollisuuskonserni ja Yhdysvaltain puolustusministeriön suurin asetoimittaja. Hoyle on Britannian vakoiluviraston GCHQ:n entinen kyberturvallisuusjohtaja, jolla on uusi ura aseteollisuudessa.

Suomessa Hoyle oli viime viikonvaihteessa kolmatta kertaa vuoden aikana. Turkuun yhtiön edustajat toi ilmailunäytös, jonne Lochkeed Martin toi F-35-ohjaamosimulaattorinsa. Samalla Hoyle verkostoitui suomalaisten puolustusfirmojen kanssa miinalaiva Uusimaalla Pansion tukikohdassa. Uusimaalle Hoylen houkutteli Suomen amerikkalainen kauppakamari Amcham, jonka puolustusteollisuuden ohjelma verkostoi suomalaisia ja amerikkalaisia alan yrityksiä.

Miinalaivan uumenissa Hoyle puhui 40 vuotta sitten järjestetyn Etykin huippukokouksen merkityksestä.

Tanskassa, Kanadassa ja Belgiassa päätökset hävittäjistä ovat lähempänä kuin Suomessa, ja Tanska on nyt ykkösmaa, Hoyle sanoo. F-35:t ovat käyneet hyvin kaupaksi: Norja osti, samoin Australia. "Menestyksemme Suomessa riippuu siitä, millaisia vaatimuksia Suomen hallituksella on kaupalle", Hoyle sanoo.

Vaihtoehtoja Suomella on periaatteessa viisi: ruotsalaisen Saabin Jas 39 Gripen, Eurofighter-ryhmän Typhoon, ranskalaisen Dassaultin Rafale, amerikkalaisen Boeingin Super Hornet ja Lockheed Martinin F-35.

F-35-häivehävittäjä on hyvä ja kallis, asiantuntijat arvioivat, mutta niin ovat muutkin.

"Olemme ainoa, jolla on viidennen sukupolven hävittäjä", Hoyle sanoo. "Tällä hetkellä suunnitelmissa on yli 3 000 Yhdysvaltain turvallisuusvaatimukset täyttävän hävittäjän tuotanto."

Määrä johtaa merkittäviin kustannussäästöihin, Hoyle kehuu. Hänen mukaansa vuonna 2019 F-35:n hinta on verrattavissa kilpailijoihin.

Luc Van de Winckel ja Jonathan Hoyle miinalaiva Uusimaalla.
Luc Van de Winckel ja Jonathan Hoyle miinalaiva Uusimaalla.

Suomi on Hoylen näkökulmasta varsin erityinen kauppakumppani, sillä se ei kuulu Natoon.

"Voi olla, että Suomi katsoo, että sillä on sotilaallisesti liittoutumattomana maana jotain erityisiä syitä, joilla se perustelee puolustusratkaisujaan", hän sanoo.

"Natolle hävittäjien yhteensopivuus on merkittävä asia."

Hoyle tosin myöntää vasta perehtyvänsä Suomen erityislaatuisuuteen. "Meidän on kunnioitettava sitä, millainen vaikutus Venäjällä on Suomen puolustuspolitiikkaan. Samoin on ymmärrettävä Nato-keskustelun herkkyys."

Parempi näkemys on jo Luc Van de Winckelillä, Hoyle sanoo. Brysselissä majaansa pitävä kehitysjohtaja käy Suomessa usein.

Van de Winckel kehuu Suomen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja hankkeiden selkeää aikatauluttamista.

Ja jos Lockheed Martinia kiinnostaa Suomi, myös Suomi on kiinnostunut yhtiöstä. Suomi sai vuonna 2011 Yhdysvaltojen kongressilta luvan ostaa JASSM-risteilyohjuksia. Ne ovat Lockheed Martinin kehittämiä ja valmistamia.

Myös JASSMilla on osansa hankinnassa, sillä uusien hävittäjien pitää sopia yhteen uusien ohjusten kanssa.

Pian Hoyle on Pariisissa ilmailunäyttelyssä. Maailman ilmailuteollisuuden keskeisimpään tapaamiseen suuntaa myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Hoyle isännöi Niinistön tapaamisen. Tapaamisia riittää muutoinkin. Pariisiin Hoylen tykö tulevat muun muassa Tanska, Israel, Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Saksa, Puola, Hollanti ja Belgia.

Anna-Liina Kauhanen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat