Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveyspelit tarjoavat uuden markkinan – pelisukupolvi täytyy vain ottaa tosissaan

Pelitutkija Jane McGonigal uskoo, että pelaaminen auttaa ihmisiä.

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Jane McGonigal puhui Tomorrow-tapahtumassa Helsingin musiikkitalossa keskiviikkona.
Jane McGonigal puhui Tomorrow-tapahtumassa Helsingin musiikkitalossa keskiviikkona. Kuva: Juhani Niiranen HS

Maailmassa on nyt miljardi ihmistä, jotka pelaavat video- ja mobiilipelejä, kertoo yhdysvaltalainen pelien sunnittelija ja tutkija Jane McGonigal.
"Mutta pelaamisen vahvuudet pitää saada käyttöön myös muussa elämässä."

McGonigal on kirjoittanut bestseller-teoksen "Reality is broken: Why games make us better and how they can change the world". Hän uskoo, että pelien pelaaminen todella auttaa ihmisiä. Miksi?

Kuka

Jane McGonigal

 Yhdysvaltalainen pelien suunnittelija ja tutkija

 Kasvoi New Jerseyssä

 Valmistui tohtoriksi Berkeleyn yliopistosta vuonna 2006

 Julkaisi pelin nimeltä "SuperBetter" vuonna 2009

 Julkaisi kirjan "Reality is broken: Why games make us better and how they can change the world" vuonna 2011

"Olen tutkinut pelien kehittämistä jo vuosikymmenen ajan ja on selvää, että ongelmien ratkaiseminen peleissä heijastelee myös ongelmien ratkaisutaitoihin tosielämässä. Peleissä voi kokeilla eri strategioita ja hakea itseluottamusta asioiden kokeilemiseen."

McGonigal toivoo, että ihmiset yrittäisivät tuoda pelatessaan löydettyjä taitoja tosielämään. Pelatessa ihminen saattaa tuntea positiivisia tunteita kuten innostusta, jännitystä, uteliaisuutta ja ylpeyttä.

"Pelaamisen aikana ihminen on todella motivoitunut ja hänellä on pääsy siihen neurologiseen tilaan, jossa oppii paremmin ja nopeammin. Se on todella voimakas tila, jota voidaan hyödyntää menestyksen löytämiseen sekä vaikeuksien voittamiseen."

"Siksi rakennan pelejä, jotka parantavat ihmisten elämäntapoja ja ratkaisevat todellisia ongelmia."

Kaikki alkoi vuonna 2009 kun McGonigal sai vakavan, pitkäkestoisen aivotärähdyksen. Hän ei pystynyt tekemään mitään, mutta lääkäri kehotti "ajattelemaan positiivisesti, koska se auttaa".

Sitä ennen McGonigal oli suunnitellut pelejä kaupallisessa yrityksessä ja viimeistellyt tohtorin tutkinnon Kalifornian Berkeleyn yliopistossa. Tutkimuksen aiheena oli se, miten pelaaminen vaikuttaa siihen, mitä ihmiset itsestään ajattelevat.

McGonigal ei kuitenkaan tiennyt, miten saada voimia positiiviseen ajatteluun. Lopulta hän ymmärsi, että jokin peli voisi auttaa.

"Kehitin pelin nimeltä SuperBetter. Se kehittää pelaajan sinnikkyyttä ja auttaa sairauden voittamisessa. Loukkaantumisesta on paljon helpompi toipua, kun jokin vauhdittaa sitä."

Ihmiset ympäri maailmaa ovat käyttäneet peliä kemoterapian tukena, stressin vähentämiseen tai painon pudottamiseen. Peliä on ladattu noin puoli miljoonaa kertaa.

"Tämä sukupolvi, joka on kasvanut pelaamaan videopelejä, tulisi ottaa tosissaan. Ihmisten pitää päästä hyödyntämään vahvuuksiaan, koska he pelaavat eikä siitä huolimatta, että he pelaavat."

Terveyspelien saralla suurin markkina Yhdysvalloissa on peleille, jotka harjoittavat ihmisten muistia. McGonigalin mukaan markkina on miljardin luokkaa.

Suomessa terveyspelit kilpailevat vahvasti yleisöstä viihdepelien kanssa. Suomi on noussut viihdepelien kehittäjänä maailman kärkimaiden joukkoon, mutta samanlaista menestystarinaa ei ole syntynyt terveys- ja hyvinvointipelien piirissä.

McGonagil uskoo, että asenteet ovat muuttumassa pelaamisen ja tosielämän yhtäläisyyksien löytymiseksi.

"Yhä enemmän suuria yrityksiä kiinnostaa ominaisuudet, joita pelaamisen kautta oppii ja lääketiede innostuu pelaamisen vaikutuksesta terveyteen", McGonigal kertoo.

Suomessa pelien virtuaalimaailmaa hyödynnetään jo apuna esimerkiksi kuntoutuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat