Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fazer ryhtyy rikastamaan kauraa

Talous
 

Leivistään ja makeisistaan tunnettu Fazer ryhtyy jalostamaan kauraa lisäarvotuotteiksi, joita sekoitetaan muun muassa elintarvikkeiden sekaan.

Yhtiö on rakentanut Lahdessa sijaitsevaan myllyynsä tuotantolinjan, joka pystyy erottelemaan kaurasta beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä.

Prosessin on kehittänyt valtion tutkimusyhtiö VTT, jolta Fazer on ostanut lisenssin keksintöön. Investoinnin arvoa Fazer ei kerro.

Rikastetun kauran käyttökohteita ovat elintarvikkeet, välipalat, ravintolisät ja kosmetiikka. Tuotetta myydään terveysväittämillä, joiden mukaan kaura vaikuttaa kolesteroliin, sydämen terveyteen ja vatsan toimintaan.

Suomi vie kauraa 400 000 tonnia vuodessa, mutta siitä 95 prosenttia menee käsittelemättömänä raakakaurana. Fazerin rikastetun kauran vientiä mitataan kiloissa, mutta yhtiöllä ei ole arvioita myynnin määrästä tai arvosta.

Fazerin kauramylly ostaa vuosittain 180 000 tonnia viljaa, josta vain seitsemän prosenttia on kauraa. Suurin osa tuotannosta on vehnää ja ruista.

Suomalainen kuluttaja syö vuosittain 12 kiloa kauraa, kun Ruotsissa kulutus henkeä kohti on kuusi kiloa.

Fazerin liikevaihto on 1,6 miljardia euroa, ja yhtiö työllistää 15 000 henkilöä. Lahden myllyssä työskentelee 60 henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat