Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: "En hae euroryhmän johtoon"

Alexander Stubbin mukaan Suomi ei ole päättänyt vielä euroryhmän vetäjäehdokasta

Talous
 
Mikko Stig Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.) tapasi keskiviikkona espanjalaisen kollegansa Luis de Guindosin Helsingissä.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.) tapasi keskiviikkona espanjalaisen kollegansa Luis de Guindosin Helsingissä. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Helsinki / Bryssel. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että hän ei ole ehdolla euroryhmän johtoon.

"Tietysti on aina hienoa, jos suomalainen mainitaan ehdokkaana kansainväliseen tehtävään. En halua kuitenkaan yhtään asialla spekuloida", Stubb sanoi.

Stubb huomauttaa, että virallisia ehdokkaita ovat vain nykyinen puheenjohtaja, Hollannin valtionvarainministeri Jeroen Dijsselbloem ja Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos.

Kumpikin kävi Helsingissä pikavierailulla keskiviikkona kampanjoimassa ehdokkuuttaan.

Arvostettu talouslehti Financial Times arvioi keskiviikkona, että Stubb saattaa nousta kompromissiehdokkaaksi, jos yksimielisyyttä europäättäjien kesken ei uudesta euroryhmän vetäjästä löydy.

"Voimme lopettaa spekuloinnin. Tällä hetkellä puheenjohtajaehdokkaita on vain kaksi ja molemmat ovat loistavia. Ei ole suomalaista ehdokasta", Stubb totesi.

Suomi ei Stubbin mukaan ole vielä omasta ehdokkaastaan johtoon päättänyt.

Uudesta puheenjohtajasta yritetään sopia euroryhmän kokouksessa juhannuksen alla Luxemburgissa. Dijsselbloem valittiin tehtävään vuoden 2013 alusta ja kausi on päättymässä.

"On aivan normaalia, että tulee kilpailevia ehdokkaita. Haluan uudelle kaudelle, mutta euromaat valitsevat puheenjohtajan. Ehdokkaita voi olla enemmänkin kuin kaksi", Dijsselbloem sanoo.

De Guindosin mukaan Espanja ansaitsee puheenjohtajuuden taloutensa täyskäännöksen ansiosta. Euroopan sairas mies on nyt Euroopan nopeimmin kasvava maa.

"Ansaitsemme tunnustuksen Euroopalta. Olemme pystyneet nostamaan taloutemme syvästä kierteestä kasvu-uralle", de Guindos painotti.

"Toivoisin, että minä voisin sanoa samoin kolmen neljän vuoden päästä Suomen valtiovarainministerinä", Stubb lisäsi.

Euroryhmän johtajaehdokkaiden ja Stubbin keskusteluissa käytiin läpi myös Kreikan tilannetta.

Dijsselbloem uskoo, että Kreikan tilanteeseen voidaan löytää vielä ratkaisu ennen ensi viikon euromaiden kokousta.

"Mahdollisuuksia sopia vielä on. Keskustelua kolmannesta tukipaketista en pidä poliittisesti edes mahdollisena. Toisessa tukiohjelmassa on yhä rahaa jäljellä."

Dijsselbloemin mukaan suomalaishuoli ajautumisesta Kreikan tielle on aiheeton.

"Suomi on aivan eri tilanteessa. Taloutenne perusteet ovat yhä vahvat ja markkinat luottavat Suomeen. Luottamus Kreikkaan on valitettavasti olematon."

"Kaikissa euromaissa on tehtävä rakenteellisia muutoksia, lisättävä tuottavuutta ja pidettävä huolta kilpailukyvystä. Ilman näitä toimia ei kasvua tai uusia työpaikkoja synny."

De Guindosin mukaan Kreikka halutaan pitää euroryhmässä ja maalle tehdyt uudistusehdotukset ovat oikeita.

Stubb sanoi pallon olevan Kreikalla. Stubbin mukaan uusin Kreikalle tehty ehdotus on suopea.

EU-komissio tyrmäsi keskiviikkona Kreikan viimeisimmän ehdotuksen toimista, joihin se on valmis ryhtymään seuraavan lainaerän saamiseksi. Jos Kreikka ei saa viimeistä lainaerää, se ei todennäköisesti selviä velkojensa maksamisesta vaan ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat