Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakeluala: Oikeuden päätös vie tuhansilta työn

Hovioikeuden mukaan jakelualan järjestöjen työehtosopimus on pätemätön

Talous
 
jaakko martikainen
Jakelualan mielestä hovioikeuden päätös vie työpaikkoja. Jakajien mielestä alalla olisi varaa maksaa parempaa palkkaa.
Jakelualan mielestä hovioikeuden päätös vie työpaikkoja. Jakajien mielestä alalla olisi varaa maksaa parempaa palkkaa. Kuva: jaakko martikainen

Suoramainonnan ja kaupunkilehtien jakeluyhdistys SKE väittää, että hovioikeuden torstaina tekemä työehtosopimusta koskeva päätös uhkaa tuhota 60 jakelualan yritystä. Samalla katoaisi vuositasolla noin 14 000 osa- ja täysaikaisen työpaikkaa.

SKE:n mielestä päätös tarkoittaisi mahdollisesti myös sitä, että mainosten ja kaupunkilehtien jakelu siirtyisi kokonaisuudessaan Postille.

Tämä tietäisi Postille monopoliasemaa mainosjakelumarkkinoilla, väittää SKE.

Helsingin hovioikeus kumosi torstaina Helsingin käräjäoikeuden päätöksen työsopimuksen aitoudesta. Hovioikeus oli eri mieltä kuin käräjäoikeus, joka piti SKE:n ja Suomen Mainosjakajien Etujärjestön eli SME:n tekemää työehtosopimusta aitona ja laillisena työehtosopimuksena, jota jutun osapuolten tuli työsuhteessa noudattaa.

Hovioikeuden mukaan työehtosopimus oli pätemätön, koska jakajia edustava SME ei ole laissa tarkoitettu aito jakajia edustava yhdistys.

Hovioikeuden päätös koskee kuitenkin vain yhtä alan yritystä, Jantonin Helsingin Jakelu Expertiä. Jos päätös jää voimaan, se voi yleissitovuuden takia lopulta koskea kaikkia muitakin osoitteettomassa suorajakelussa toimivia yhtiöitä. Yhtiö pitää päätöstä vääränä. Se aikoo valittaa päätöksestä.

Kanteen asiasta oli nostanut jakaja Nico Roiha, joka haluaa, että hänelle maksetaan palkka jakelualan yleissitovan sopimuksen mukaan. Hovioikeus oli Roihan kanssa samaa mieltä. Roihan kannetta on ajanut jo vuodesta 2009 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että PAU yrittää saada jakajille inhimilliset sopimukset. "Meidän sopimuksessa on takuupalkka noin kahdeksan euroa tunnilta. Me ei olla hakemassa mitään sen ihmeellisempää. Nyt Jantonin yhtiöissä maksetaan meidän selvityksiemme mukaan jakelijoille noin 2–3 euron tuntipalkkaa."

Niemisen mukaan Postin jakelijoilla on keskimäärin 12 euron tuntipalkka.

Nieminen ei niele väitteitä yritysten kaatumisesta. "Meidän selvityksiemme mukaan Jantonin emoyhtiöllä on ollut jopa 800 prosentin sijoitetun pääoman tuotto. Yhtiöiden omistusjärjestelyistä ja rahavirroista on vaikea saada selvää, sillä olemme aina päätyneet veroparatiiseihin, kun olemme alkaneet niitä selvittää."

Janton omistaa tai hallinnoi suurinta osaa SKE:n edustamista yhtiöistä. Janton Oy:n ja Janton-konsernin omistaa pääomasijoitusyhtiö Argan Capital. Jantonin yhteisyrityksissä on omistajina myös muun muassa suomalaisia lehtiyhtiöitä.

SKE:n hallituksen puheenjohtaja Mika Kauppinen kiistää, että yhtiö maksaa 2–3 euron palkkoja. "Eihän sellaisilla saisi ketään töihin. Meillä tämä on urakkatyötä, jossa keskipalkka nousee ehkä siihen 6–7 euron pintaan."

Kauppinen sanoo, että tuntipalkka tietysti muotoutuu sen mukaan, kuinka paljon aikaa työhön käyttää. Hän sanoo, että perimmiltään kyse on siitä, että PAU:n sopimuksessa on kohta, jonka perusteella erillisjakelun tuntipalkka voi nousta 20–50 euroon. "Tämä on tehty kilpailullisista syistä. Tämä työehtosopimuksen kohta koskisi meidän tyyppisiä yhtiöitä, mutta ei Postia, joka ei tee erillisjakelua", Kauppinen sanoo.

Nieminen sanoo, ettei heidän selvityksissään ole löytynyt yhtään ihmistä, jolla palkka nousisi 6–7 euroon. Hän sanoo, että PAU on valmis solmimaan takuupalkan mukaisen tuntipalkkasopimuksen.

"He ovat kuitenkin halunneet pysyä kappalekorvauksissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat