Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja mätkäisi MTV:lle lisälaskun

Lisäverot liittyvät yhtiön alihankkijoillaan teettämiin töihin

Talous
 
antti aimo-koivisto lehtikuva
Mediayhtiö MTV kertoi torstaina, että se vähentää yt-neuvotteluiden jälkeen sata työntekijää.
Mediayhtiö MTV kertoi torstaina, että se vähentää yt-neuvotteluiden jälkeen sata työntekijää. Kuva: antti aimo-koivisto lehtikuva

MTV saa verottajalta satojen tuhansien eurojen suuruisen lisälaskun. Verottajan mukaan mediayhtiön olisi pitänyt maksaa itse alihankkijoille maksetuista korvauksista ennakonpidätykset ja verot.

Verottajan tulkinnan mukaan alihankkijan palveluksessa olevat ihmiset ovat todellisuudessa olleet työsuhteessa MTV:n.

Artikkeliin liittyvät

"Verotuksessa täytyy lähteä siitä, mikä on tosiasiallinen tilanne", sanoo johtava lakimies Matti Merisalo Verohallinnosta. Merisalo ei ota kantaa mihinkään yksittäiseen verovelvolliseen, vaan puhuu ilmiöstä yleisellä tasolla.

Palkkasuhteessa palkanmaksajan täytyy huolehtia velvollisuuksistaan eli esimerkiksi ennakonpidätyksen tekemisestä ja työnantajamaksujen maksusta.

"Tehdäänkö työ toimeksiantajan tiloissa, tämän välineillä ja ajalla", Merisalo luettelee esimerkkejä työsuhteen tunnusmerkeistä.

Myös se, onko työn tekijällä muita toimeksiantajia, vaikuttaa verottajan tulkintaan.

Verottajan mielestä yritysten kannattaisi selvittää asiat etukäteen. "Meiltä voi hakea ennakkoratkaisua, jos kysymykset mietityttävät."

MTV:ssä verottajan päätös herättää syvää ihmetystä.

Toimitusjohtaja Jani Koskisen mukaan ratkaisu kasvattaa kynnystä käyttää alihankkijoita tulevaisuudessa.

"Nyt on kyse siitä, onko Suomessa töitä vai ei. Työn tarjoamista yrittäjille on helpotettava modernisoimalla ja yksinkertaistamalla sääntelyä", Koskinen sanoo ja kertoo, että yhtiö valittaa verottajan ratkaisusta.

Yhtiön mukaan myös sen alihankkijat ovat saamassa tuhansien ja kymmenien tuhansien eurojen välillä liikkuvia veroseuraamuksia. Verottajan tulkinta ei Koskisen mukaan tuo yhteiskunnalle "senttiäkään enempää veroeuroja".

Verottajan tulkinta hankaloittaa Koskisen mukaan yhtiön uuden strategian toimeenpanoa. Strategian keskeinen osa oli juuri kumppanuusverkoston vahvistaminen.

Koskisen mukaan ratkaisu uhkaa heikentää media-alan muutenkin vaikeaa työllisyystilannetta. Koskinen korostaa, että verottajan päätöksessä ei ole kyse pelkästään MTV:stä, vaan koko media-alasta.

"Emme ole yksittäistapaus."

Koskisen mukaan yhtiö valittaa verottajan päätöksestä ja edessä on pitkä valitusprosessi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat