Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroryhmän puheenjohtaja HS:lle: Kreikan on taivuttava sovittuihin ehtoihin

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem uskoo yhä, että sovinto saadaan aikaan

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kertoo olevansa surullinen, että Kreikan viime vuonna orastanut talouskasvu pysähtyi poliittisen epävakauden takia.
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kertoo olevansa surullinen, että Kreikan viime vuonna orastanut talouskasvu pysähtyi poliittisen epävakauden takia. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mielestä ylivelkaantuneella Kreikalle ei ole muita mahdollisuuksia kuin noudattaa hätälainan ehtoja.

Kuka

Työväenpuolueen ministeri

 Hollannin työväenpuolueeseen kuuluva Jeroen Dijsselbloem syntyi 29. maaliskuuta 1966 Eindhovenissa Hollannissa. Hänen vanhempansa ovat opettajia.

 Hän on suorittanut akateemisen loppututkinnon maataloustieteessä ja opiskellut lisäksi liiketaloustiedettä sekä sosiaali- ja taloushistoriaa.

 Dijsselbloem on ollut vuodesta 2012 Hollannin valtiovarainministeri. Eurovaltioiden valtiovarainministereiden puheenjohtajaksi hänet valittiin tammikuussa 2013. Toimikausi kestää 2,5 vuotta.

 Asuu puolisonsa kanssa avoliitossa. Heillä on kaksi lasta.

"Jos Kreikan hallitus ei hyväksy sitä, että mitään helppoja ratkaisuja ei ole ja vaikeat päätökset on vain pakko tehdä, se on yksin. Emme voi auttaa Kreikkaa, jos Kreikka ei halua auttaa itseään."

Auttamisella Dijsselbloem tarkoittaa Kreikalle vuonna 2012 myönnetyn hätärahoituksen seuraavan lainaerän maksamista. Sen suuruus on 7,2 miljardia euroa.

Kreikka tarvitsee lainaerän maksaakseen vanhoja erääntyviä lainojaan, virkamiesten palkkoja, eläkkeitä ja valtion laskujaan. Kreikka on pyrkinyt kaikin tavoin neuvottelemaan lainaerän ehtoja sille edullisimmiksi.

Euroalueen valtiovarainministereiden (euroryhmä) puheenjohtajana Dijsselbloemilla on keskeinen asema neuvotteluissa Kreikan kanssa.

"Minulla, Jean-Claude Junckerilla ja pääministeri Alexis Tsiprasilla oli hyvä keskustelu viime viikolla. Käytännössä sovimme julkisen talouden uudistusten tavoitteista. He vastustivat tiettyjä muutoksia arvonlisäveroon ja eläkejärjestelmään. Ilmoitimme olevamme avoimia keskustelemaan, kunhan heidän ehdotuksensa mahtuu budjetin raameihin ja on taloudellisesti järkevä. Siinä tilanteessa me olemme."

Toisin sanoen viralliset neuvottelut korkeimmalla tasolla ovat taas kerran umpilukossa. Se ei ole varsinaisesti mikään uutinen, sillä neuvottelut ovat kangerrelleet pitkin kevättä.

Tiistaina Kreikka ilmoitti hyväksyvänsä arvonlisäveron kiristyksen, josta Dijsselbloem ja Euroopan komission puheenjohtaja Juncker olivat ilmeisesti sopineet Tsiprasin kanssa.

"Haluan nähdä sen. Ensiksi kuulimme, että Kreikka ei hyväksy muutoksia arvonlisäveroon. Sitten kuulimme, että se voikin olla hyväksyttävissä."

Vastoinkäymisistä huolimatta Dijsselbloem ei ole menettänyt toivoaan ratkaisun saamisesta aikaan. Uusi määräaika seuraavan lainaerän maksamille päättyy kesäkuun lopussa.

"Poliittinen päätös voidaan tehdä vaikka huomenna, jos se on uskottava ja turvaa Kreikan taloudellisen riippumattomuuden. Kun neuvottelut uuden hallituksen kanssa aloitettiin, hallitus nimenomaan halusi vähentää riippuvuuttaan euroryhmästä ja hätärahoituksesta. Se on juuri oikea lähestymistapa."

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem

Kiistan ydin koskee Kreikan finanssipolitiikkaa.

Hallitus haluaisi lakkauttaa talouskasvun tukahduttaneet ankarat menoleikkaukset ja veronkiristykset, jotka ovat ehtona Kreikalle luvatun hätälainan seuraavalle erällä. Hallitus haluaisi elvyttämällä turvata talouskasvun ja sitä kautta lisätä verotuloja, jolloin se ei tarvitsisi enää uutta hätärahoitusta.

Eurovaltioilla ja IMF:llä on sama päämäärä, mutta eri keinot. Ne haluavat menoleikkauksilla ja veronkiristyksillä varmistaa, että Kreikka voisi jossain vaiheessa irtautua hätärahoituksesta ja tulla toimeen omillaan. Avainsana on kustannuskilpailukyvyn parantaminen. Suuri joukko taloustieteilijöitä on korostanut jo pitkään, että Kreikalta vaaditut menoleikkaukset ja veronkiristykset ovat olleet liian ankaria.

Dijsselblom huomauttaa, että Kreikan pitäisi ensiksi hankkia menolisäyksilleen rahoitus.

"Kreikka ei saa lainaa rahoitusmarkkinoilta ja Eurooppa on useita vuosia rahoittanut Kreikkaa. Meidän mielestämme kyse ei voi olla menojen lisäämisestä vaan talouden panemisesta kuntoon. Kreikan talouden rakenteellisten ongelmien takia talous ja investoinnit eivät ala kasvaa, vaikka menoja lisättäisiin. Kreikkaan voida panna vaikka kuinka paljon pääomaa, mutta sillä sen kilpailukyky ei parane."

Yhdestä asiasta osapuolet ovat sentään samaa mieltä. Se on Kreikan verokannon uudistaminen.

"Hyvinvointivaltio edellyttää, että on varaa sen ylläpitoon. Siksi talouden pitää olla vahva ja veronkannon toimia. Jos veronkanto ei toimi, ei ole mahdollista rahoittaa hyvinvointivaltiota. Olen Kreikan hallituksen kanssa samaa mieltä, että verotusjärjestelmä on pantava kuntoon."

Dijsselbloem myös torjuu väitteet, jonka mukaan Kreikka ei ole saanut mitään aikaan.

"Kreikka on tehnyt rankkoja uudistuksia. Jotkut sanovat, että asiat eivät ole edistyneet ja Kreikka ei noudata sitoumuksiaan. Se ei pidä paikkansa. Surullisinta on, että viime vuoden puolivälissä talous kasvoi, oli rakenteellinen ylijäämä ja työttömyys väheni. Sen jälkeen poliittinen epävakaus ja nykyisen hallituksen kyvyttömyys tehdä tarvittavia uudistuksia on aiheuttanut Kreikan talouden huonontumisen."

Kreikalta erääntyy vielä kuluvana vuonna maksettavia lainoja lähes 12 miljardin euron arvosta. Jos sovinto saadaan aikaan, lainaohjelma jatkuu ja Kreikka saa todennäköisesti kesäkuun viimeisinä päivinä 7,2 miljardin euron lainaerän. IMF on luvannut Kreikalle vielä 17 miljardia euroa uutta lainaa, jos se noudattaa vuonna 2012 sovittuja ehtoja.

"Kreikan on mahdollista selvitä veloistaan. Suurin veloista on hätärahoitusta, jotka erääntyvät keskimäärin 32 vuoden kuluessa. Kreikalle on toisin sanoen 32 vuotta aikaa tehdä muutoksia, jotta sen varainhankinta halpenee. Siksi velkojen uudenjärjestely ei mielestäni ole välttämätöntä."

Ilman luvattuja lainoja Kreikka vajoaa todennäköisesti maksukyvyttömyyteen ja edessä voi olla eroaminen eurosta.

"En ole politiikassa neuvottelemassa teoreettisista vaihtoehdoista. Olen politiikassa pyrkiäkseni tiettyihin päämääriin. Yksi päämääristäni on pitää euroalue ehjänä ja vahvana. Toki voidaan käydä oikeudellista keskustelua siitä, miten eurosta erotaan tai taloudellista keskustelua eroamisen mielekkyydestä. Minulle tärkein on poliittinen päämäärä, joka on pitää Kreikka eurossa. Se olisi hyödyksi myös Kreikalle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat