Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitra: Osa-aikatyö on ulospääsy työttömyydestä

Sitran johtaja sanoo osa-aikatyötä hyväksi väyläksi työttömyydestä takaisin työelämään

Talous
 

Valtaosa osa-aikatyötä tekevistä on tyytyväisiä elämänlaatuunsa eikä haluaisi kokoaikatyöhön, kertoo Sitran tekemä selvitys.

Osa-aikatyötä tekevät ovat tyytyväisempiä ihmissuhteisiinsa kuin kokopäivätyötä tekevät. He kokevat myös asuinolonsa ja työtehtäviensä mielekkyyden paremmaksi kuin kokopäivätyötä tekevät. Taloudellisesti kokopäivätyötä tekevät kokevat tosin pärjäävänsä paremmin.

Fakta

Valtaosa on yhä kokopäivätöissä

 Työllisiä on yhteensä 2 429 000.

 Osa-aikatyötä heistä teki viime vuonna 377 000.

 Epätyypillisten työsuhteiden määrä on kasvanut.

 2014 tarvittaessa töihin tulevia oli 26 000 ja vuokratyötä tekeviä oli 29 000.

 Yrittäjiä ilman yhtään työntekijää oli 173 000.

 Nollatuntisopimuksella työskenteleviä oli 83 000.

Osa-aikaisten työsuhteiden määrä on Suomessa kasvanut selvästi kahden viime vuosikymmenen aikana. Kaikista työllisistä joka seitsemäs teki viime vuonna työtä osa-aikaisesti.

Sitran johtajan Timo Lindholmin mielestä osa-aikatyön demonisoiminen pitäisikin lopettaa.

"Osa-aikatyö on hyvä väylä työttömyydestä takaisin työelämään, eikä sitä pitäisi vastustaa vaan päinvastoin sitä pitäisi edistää. Kaikkein tyytymättömimpiä elämäänsä ovat työttömät", Lindholm sanoo.

Sitran selvitys perustuu Tilastokeskuksen aineistoihin ja koettua elämänlaatua tilastoineeseen EU-SILC-tutkimukseen.

Osa-aikatyötä tekevien osuus on Suomessa yhä EU:n keskiarvoa ja naapurimaitakin huomattavasti pienempi. Suomessa osa-aikatyötä tekee noin 15 prosenttia työllisistä. Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa enemmän kuin joka neljäs työllinen ja hollantilaisista peräti puolet niin naisista kuin miehistä tekee osa-aikatyötä.

Lindholmin mukaan erojen syyt löytyvät pitkälti Suomen elinkeinorakenteesta.

"Suomi oli pitkään teollisuusvaltainen suuryritysten maa. Palvelusektori on ollut muihin maihin verrattuna pieni. Osa-aikatyötä tehdään ennen kaikkea palvelualan töissä", Lindholm sanoo.

Palvelualan kasvua on haitannut muun muassa työhön kohdistuvan verotuksen ankaruus.

"Kun työn verotukseen lisätään vielä arvonlisävero, palveluihin kohdistuva verokiila on suuri. Tähän väliin tuli vajaat 20 vuotta sitten kotitalousvähennys, joka on oikein käyttökelpoinen väline palvelujen kulutuksen edistämiseen", Lindholm sanoo.

Myös Suomen perhepolitiikka selittää osa-aikatyön vähyyttä. Lastenhoito on järjestetty niin, että molemmat vanhemmat voivat käydä halutessaan kokopäivätyössä.

Miten sitten voitaisiin edistää työttömien pääsemistä osa-aikatyön kautta kiinni työelämään? Etenkin pienipalkkaisen osa-aikatyön vastaanottaminen on työttömälle usein taloudellisesti kannattamatonta.

"Eniten sitä edistäisi, jos perustulosta saataisiin toimiva malli. Opiskelijoillahan opintotuki on eräänlainen perustulo. Se ei pienene, jos tekee jonkin verran töitä. Siellä se näyttää myös toimivan, koska suuri osa opiskelijoista tekee osa-aikatyötä", sanoo Lindholm.

Perustulo tarkoittaa, että kaikille kansalaisille maksettaisiin tietty summa rahaa, joka ei riippuisi muista tuloista. Perustulo korvaisi ainakin osittain muita tulonsiirtoja, kuten työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea. Tavoitteena on, että kaikki lisätienesti kannattaisi myös niille, jotka ovat työelämän ulkopuolella. Uuden hallituksen ohjelmaan on listattu perustulon "kokeileminen".

Lindholm epäilee, että rajattu kokeilu törmää käytännössä ongelmiin.

"Kansalaisten yhdenvertaisuus tulee siinä vastaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat