Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakauppasopimus kärsi USA:ssa takaiskun

Talous
 
Barack Obama
Barack Obama

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hylkäsi perjantaina selvin luvuin tukipaketin, jonka oli määrä auttaa amerikkalaisia työntekijöitä kaupan vapautumisen uhkaamilla aloilla.

Päätös oli merkittävä takaisku vapaakauppasopimuksille, jotka presidentti Barack Obama haluaa neuvotella Tyynenmeren maiden ja Euroopan kanssa. Monet Obaman oman puolueen edustajat olivat valmiita antamaan presidentille luvan neuvotella vapaakauppasopimuksista vain sillä ehdolla, että myös tukipaketti hyväksytään.

Tukipakettia vastustivat sekä ne demokraatit, jotka haluavat estää vapaakauppasopimuksen syntymisen, että republikaanit, jotka kannattavat sopimusta, mutta vastustavat sosiaalitukia.

Kongressin edustajainhuoneen oli määrä äänestää itse neuvotteluluvasta myöhemmin perjantaina. Ilman työntekijöiden tukia näytti kuitenkin selvältä, että neuvottelulupa ei mene läpi, vaan kongressin täytyy muotoilla esitys uudelleen.

Tämä tarkoittaa myös vapaakauppaneuvottelujen lykkääntymistä.

Perjantain äänestystä on edeltänyt vuosia jatkunut poliittinen vääntö, joka on jakanut Obaman demokraattipuolueen vapaakaupan kannattajiin ja vastustajiin.

Ammattiliitot, pohjoisten osavaltioiden teollisuustyöläiset ja ympäristöjärjestöt vastustavat vapaakauppasopimuksia kiivaasti. Sopimusten pelätään huonontavan työehtoja ja vievän Yhdysvalloista työpaikkoja halvemman työvoiman maihin. Näin arvioidaan käyneen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan seurauksena.

Sopimusta vastustavia demokraatteja ei vakuuttanut edes se, että Obama kävi vetoamassa heihin henkilökohtaisesti kongressissa ennen äänestystä.

Sopimuksia kannattaa osa demokraateista ja valtaosa republikaaneista ja yritysjohtajista, joiden kanssa demokraattipresidentti on solminut epäpyhän liiton. Obamalla on enää puolitoista vuotta presidenttikautta jäljellä, ja vapaakauppasopimukset olisivat merkittävä osa hänen poliittista perintöään.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat