Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nocart yritti myydä Afrikkaan vain laitteita, mutta pian piti myydä itse sähkökin

Sähkökaapeleilla aloittaneesta yhtiöstä tuli voimalanviejä

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Toni Laamanen johdottaa sähkölaitoksen ohjauskeskusta. Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen seuraa.
Toni Laamanen johdottaa sähkölaitoksen ohjauskeskusta. Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen seuraa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomessa on pulaa kasvuhaluisista yrityksistä, mutta lahtelaisyritys ottaa sellaisia kasvuloikkia, että saumat uhkaavat vauhdissa ratketa.

Sähkönhallintaa kehitysmaihin myyvä Nocart on kolminkertaistanut liikevaihtonsa joka vuosi. Tänä vuonna vauhti vain kiihtyy. Nocart saattaa yli kymmenkertaistaa kokonsa kymmeniin miljooniin euroihin, mutta varmuudella liikevaihto nelin-viisinkertaistuu.

Fakta

Nocart

 Myy laitteita sähköntuotantoon sekä tulevaisuudessa uusiutuvaa sähköä. Tuotteina erillinen sähkönhallintayksikkö sekä kokonaiset voimalat.

 Viime vuonna liikevaihdosta noin puolet tuli ison kaapin kokoisista sähkönhallintayksiköistä, noin puolet kokonaisista voimalaitoksista. Jatkossa myynti painottuu kokonaisiin voimaloihin ja myös itse sähkön myyntiin.

 Laitteita on nyt myyty noin kymmeneen maahan, esimerkiksi Keniaan, Belgiaan ja Kanadaan. Tulevaisuudessa Nocart keskittyy lähinnä kehitysmaihin.

 Viime vuonna noin puolet asiakkaista oli kehitysmaissa, mutta tänä vuonna kehitysmaat muodostavat 90–95 prosenttia liikevaihdosta.

 Perustettu vuonna 2010 Lahteen. Vuonna 2012 liikevaihto oli 100 000 euroa, vuonna 2013 jo 350 000 euroa ja viime vuonna 920 000 euroa. Tälle vuodelle liikevaihtoa on syntynyt yli 4 miljoonaa euroa. 2013 oli ensimmäinen voitollinen vuosi.

 Perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Korhonen omistaa 75 prosenttia ja Cleantech invest 15 prosenttia. Loppu 10 prosenttia jakautuu Tapani Flaamingin, työntekijöiden ja perheen kesken.

"Vaikeinta tässä on yrittää hallita kasvua, pitää kaikki kasassa", sanoo Nocartin perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja Vesa Korhonen.

Nocart aloitti vuonna 2010 kahden miehen voimin, mutta palkkaa nyt koko ajan lisää väkeä. Maayhtiö on jo perustettu Keniaan, ja sellainen tulee ehkä Nepaliinkiin.

"Naureskelinkin kotona, että olen nyt sitten konsernijohtaja, mutta jos olisi varaa ostaa edes ehjät verkkarit, niin se vähän pönkittäisi tätä konsernijohtajan asemaa", Korhonen sanoo.

Nocartin sielu on kirkkaankeltainen, metallinen kaapinmötikkä, jonka sisällä risteilee valtava kasa johtoja. Kyseessä on "sähkönhallintayksikkö". Nimensä mukaisesti sillä voi hallita sähköä: laitteen avulla on mahdollista varmistaa tasainen, katkeamaton sähkönsaanti oloissa, joissa sähköt katkeilevat jatkuvasti – tai sähköverkkoa ei ole ollenkaan. Nocart on esimerkiksi myynyt laitteensa Keniaan Turkanan kylään, jossa koko sähköverkkoa ei ole lähimaillakaan.

Kaappi, jonka vieressä Korhonen seisoo, on lähdössä Nepaliin kylään, josta maanjäristys on vienyt sähköt. Jatkossa kylän sähköt tehdään auringosta Nocartin laitteilla.

Nocart keskittyy nimenomaan uusiutuvaan energiaan. Sähköä voidaan tehdä auringosta, tuulesta, erilaisista biomassoista kuten puusta tai oljesta, ruuantähteistä tai muista jätteistä. . . Saatu sähkö voidaan käyttää joko paikallisesti tai myydä valtakunnan verkkoon.

Laitteita on nyt myyty noin kymmeneen maahan, esimerkiksi Keniaan, Belgiaan ja Kanadaan. Tulevaisuudessa Nocart keskittyy lähinnä kehitysmaihin.

Usein juuri niissä on pulaa sähköstä. Esimerkiksi Nepalissa ja monessa Afrikan maassa sähkökatkot on aikataulutettu etukäteen lukujärjestyksen avulla, jotta sähkö riittäisi edes jotenkuten. Tai sähköt katkeilevat tiheästi muuten vaan.

"Toisin sanoen koulut, sairaalat ja kaikki muut, jotka tarvitsevat katkeamatonta sähköä, käyttävät diesel-aggregaattia. Dieselsähkön kulutus Afrikassa on valtaisaa."

Nocartin laitteen avulla aggregaatti ja kallis diesel voidaan unohtaa ja käyttää katkojen aikana ilmaista aurinko- tai jätesähköä. Sähköä voidaan myös varastoida siltä varalta, ettei tuule tai paista.

"Ja kyllä sen aggregaatinkin voi hyvin kytkeä osaksi meidän järjestelmää", Korhonen sanoo.

Keltaisen mötikän idea on tehdä kaikenlaisia älyykkyyksiä sähköntuotannon ja -kulutuksen välissä. Kaapin voi esimerkiksi ajastaa lataamaan akut täyteen sähköä aikataulutettuja sähkökatkoja varten. Tai sen avulla voi priorisoida, missä järjestyksessä eri sähkölähteitä otetaan käyttöön: ensisijaisesti aurinkosähköä, toissijaisesti valtakunnanverkosta, kolmantena akuista, ja vasta viimeisenä hyrähtää käyntiin dieselaggregaatti.

Näin on mahdollista paitsi taata sähkönsaanti, säästää rahaa.

"Tämä on helpoin tuote myydä koko työuraltani. Asiakkaat alkavat itse perustella minulle, miksi he tarvitsevat tämän järjestelmän", aikaisemmin ABB:llä ja Schneider Electricillä työskennellyt Korhonen sanoo. Äkkiseltään ajateltuna tosin ei kuulosta kovin helpolta pyrähtää Indonesiaan, Malesiaan tai Nigeriaan ja ilmoittaa, että ostakaa meiltä sähkövoimala.

Käytännössä myyntityö vaatiikin aina jonkun paikallisen kontaktin. Niitä tuskin löytyy noin vain Lahden torilta?

"Suomessa on tosi paljon ulkomaalaisia opiskelijoita. Kierrämme paljon erilaisia seminaareja, ja aina kun olemme esitelleet tämän systeemimme, korokkeen juurella on jono ihmisiä. Moni tulee sanomaan, että juuri tuollaista kotimaassani tarvitaan. Sitä kautta saamme kontakteja ja pääsemme oikeiden ihmisten puheille. Pitää vain varmistaa, ettemme juutu puhumaan väärien ihmisten kanssa, joilla lopulta ei ole vaikutus- tai päätösvaltaa. Ja esimerkiksi myyjämme Keniassa ovat kenialaisia", Korhonen kertoo.

Ja kauppaa on tosiaan ruvennut syntymään. Alkuvuodet menivät laitetta kehittäessä, mutta viime vuonna Nocart pääsi vihdoin myymään ja teki jo pikkiriikkisesti voittoa.

Viime vuonna liikevaihto jäi vielä alle miljoonan euron, mutta tälle vuodelle on jo varmistettu noin 4,5 miljoonan euron edestä kauppoja. Ja yhtiö kalastelee parhaillaan noin 25 miljoonan euron kauppaa Keniaan.

Korhosen oli alun perin tarkoitus myydä vain sähkönhallintajärjestelmää, juuri sitä kirkkaankeltaista mötikkää. Hyvin pian kävi kuitenkin selväksi, että etenkin Afrikassa mukaan pitää myydä koko voimala: itse mylly joka sähköä valmistaa. Aasiassa on paljon paikallisia toimittajia ja siellä vaikkapa aurinkopaneelit rakennetaan mieluiten itse, mutta Afrikassa parhaiten käy kaupaksi avaimet käteen -sähkövoimala. Afrikkaan on myyty esimerkiksi kokonainen biokaasulaitos, joka tekee sähköä lehmänlannasta.

Tänä vuonna Nocart menee vieläkin pidemmälle. Yhtiö rakentaa Keniaan oman voimalan, jonka sähkön se tekee ja myy itse.

"Emme enää kutsu itseämme laitetoimittajaksi vaan ympäristötietoiseksi energiayhtiöksi. Jos kerran jossain on jätettä tai muuta järkevää, jonka saamme käännettyä sähköksi ja vielä investoinninkin kuoletettua, miksi emme tekisi niin."

Kehitysmaissa Nocart joutuu käytännössä järjestämään asiakkaalle myös rahoituksen. Ilman sitä kauppaa ei saada aikaan.

"Saksalais- ja amerikkalaisfirmat ottavat neuvotteluihin aina rahoitussalkun mukaan. Siinä olisi meillä Suomessakin opittavaa, me emme ihan vielä osaa sitä peliä", Korhonen sanoo.

Rahoituksen järjestämisestä on nyt kiinni myös 25 miljoonan euron jättikauppa Keniaan. Nocart havittelee toimittavansa Nakurun lähelle voimalaitoksen, joka jauhaa jätteet sähköksi. Keniassa lähellä syntymistä on neljä muutakin isoa kauppaa.

Sähköautomaatioinsinööri Korhonen on tehnyt uransa taajuusmuuntajien ja tehoelektroniikan parissa, ja vuonna 2010 hän perusti Nocartin ja ryhtyi kehittelemään sähkökaappiaan. Idea on Korhosen, mutta käytännön kehitys- ja suunnittelutyötä on tehnyt suunnitteluinsinööri Pasi Vähämartti.

"Olen tekniikan ihminen, mutta työn kautta muuntautunut liikemieheksi", Korhonen sanoo.

Pasi Vähämartti oli muuten Nocartin ensimmäinen työntekijä. He rakensivat konseptia kaksin ensimmäiset puolitoista vuotta. Nyt työntekijöitä on vajaat parikymmentä. Ja koko ajan palkataan lisää.

"Olen kaksi päivää syöttänyt uusia työntekijöitä järjestelmään."

Kokoonpanon Korhonen ostaa alihankintana Keravalta, koska ainakaan näin alkutaipaleella omaa tuotantolaitosta ei ole järkevää pystyttää. Korhosen mukaan Nocartin sielu on kuitenkin systeemisuunnittelu, joka tehdään Lahdessa.

Laitevalmistajan projektit ovat paisuneet niin suuriksi, että yhtiö etsii erityisesti projektijohtajia miljoonahankkeilleen, joissa jätteitä muutetaan sähköksi. Myös suunnittelijoita ja ylintä johtoa tarvitaan lisää.

"Vaikka kasvu on rajua ja pyrimme merkittäväksi vientiyhtiöksi, ei meistä työllistäjänä mitään Nokian korvaajaa tulee. Tuskin me vielä pitkään aikaan ryhdymme työllistämään useita satoja ihmisiä."

Piia Elonen HS
Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat