Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ericssonin toimitusjohtaja arvostaa Nokiaa

Hans Vestberg luottaa johtamansa yhtiön hallitsevaan asemaan markkinoilla

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ei hätkähdä Nokian suurista suunnitelmista, vaan uskoo lujasti johtamansa yhtiön vahvuuksiin.
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ei hätkähdä Nokian suurista suunnitelmista, vaan uskoo lujasti johtamansa yhtiön vahvuuksiin. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Maailman suurimman verkkolaitteiden valmistajan Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg ei hätkähdä Nokian suurista suunnitelmista.

"Markkinoiden muutos on ollut valtava. Vuonna 2003 oli 15 yhtiötä, jotka pystyivät rakentamaan matkapuhelinverkkoja. Pian on enää kolme jäljellä, jos Nokian yrityskauppa toteutuu. Harvoilla yhtä tärkeillä teollisuudenaloilla muutos on ollut yhtä nopeaa."

Kuka

Hans Vestberg

 Hans Vestberg täyttää 50 vuotta 23. heinäkuuta. Hän on työskennellyt koko työuransa Ericssonissa.

 Vestberg suoritti vuonna 1991 ekonomin tutkinnon Uppsalan yliopistossa. Ericssonin palveluksessa hän aloitti jo vuonna 1988.

 Ennen nimitystään toimitusjohtajaksi Vestberg oli vuosina 2007–2009 Ericssonin talous- ja rahoitusjohtaja. Sitä ennen hän työskenteli johtotehtävissä Kiinassa, Brasiliassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta.

 Vestberg on intohimoinen urheilun ystävä ja harrastaja. Hän on Ruotsin käsipalloliiton hallituksen puheenjohtaja.

Nokia ilmoitti huhtikuussa ostavansa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin parantaakseen kilpailukykyään tulevaisuudessaan ja vahvistaakseen markkina-asemaansa.

"On selvää, että kaupassa yhdistyy kaksi upeaa yhtiötä. Molemmat yhtiöt ovat olleet vuosikausia Ericssonin kilpailijoita. Kaikki kunnioitus Nokialle, sillä he saavat vahvan aseman markkinoilla", sanoo Vestberg.

Juuri sitä enempää Vestberg ei halua keskeneräistä kauppaa arvioida. Hän pitää sitä johdonmukaisena seurauksena markkinoiden ja Nokian strategian muuttumisesta.

Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Researchin mukaan Nokian markkinaosuus kasvaa kaupan toteuduttua 35 prosenttiin. Ericssonin markkinaosuus on 40 prosenttia. Liikevaihdolla mitattuna Nokia olisi yhtä suuri kuin Ericsson.

Markkinoiden muutosta ovat vauhdittaneet etenkin älypuhelimien ja taulutietokoneiden lisääntyminen. Se on lisännyt voimakkaasti tiedonsiirtoa langattomissa verkoissa, minkä takia teleoperaattoreiden pitää parantaa verkkojensa suorituskykyä. Vuonna 2020 älypuhelimien käyttäjiä on Ericssonin ennustuksen mukaan 6,1 miljardia ja 90 prosenttia ihmisistä on matkapuhelinverkon ulottuvilla.

Toimitusjohtaja Vestbergin mukaan yhtiöllä on tulevaisuutta silmällä pitäen kolme keskeistä kilpailuetua.

"Olemme tekninen edelläkävijä, suurin palveluliiketoiminnassa ja meillä on täysin kansainvälinen mittakaava. Liiketoimintaa on 180 valtiossa. Kansainvälinen mittakaava ei tarkoita pelkästään liiketoiminnan määrää vaan myös osaamistamme. Nykyään 40 prosenttia liikevaihdostamme muodostuu palveluliiketoiminnasta."

Ericsson oli suurista verkkolaitteiden valmistajista ensimmäinen, joka aloitti palveluliiketoiminnan. Liikeidea on verraten yksinkertainen: teleoperaattoreiden kannattaa ulkoistaa verkkojensa hallinta ja tekninen ylläpito keskittyäkseen asiakkaisiinsa. Palveluliiketoiminnassa ongelmana oli pitkään heikko kannattavuus, mutta ei enää.

"Palveluliiketoimintamme kasvaa lähes kaikilla markkina-alueilla ja ohjelmistotuotteemme esimerkiksi operaattorilaskutuksessa kasvavat kehittyvillä markkinoilla."

Operaattorilaskutus on tärkeää etenkin kehittyvillä markkinoilla, joilla ihmisillä ei välttämättä ole maksu- eikä luottokortteja. Operaattorilaskutuksessa kuluttaja voi ostaa puhelimeensa esimerkiksi sovelluksia siten, että ne veloitetaan liittymään ennalta ladatusta saldosta.

Sijoittajat ovat huolestuneet Ericssonin verkkolaiteliiketoiminnan heikosta kehittymisestä tärkeillä Pohjois-Amerikan markkinoilla. Yhtiön asemaa siellä tuskin helpottaa Nokian suunnittelema suurkauppa. Finanssiyhtiö Citigroupin mukaan Nokia kiilaa kaupan seurauksena Ericssonin ohitse markkinajohtajaksi Pohjois-Amerikassa.

"Kolmen viime vuosineljänneksen aikana Pohjois-Amerikassa teleoperaattoreiden investointiasteet ovat olleet hieman vähäisempiä. Se johtuu pääasiassa siitä, että teleoperaattorit ovat sijoittaneet taajuusalueisiin ja yritysjärjestelyihin."

Vestberg kertoo olevansa tyytyväinen liiketoiminnan kaksinkertaistumiseen Intiassa ja selvään kasvuun Kiinassa.

"Afrikassa investoinnit ovat myös olleet vähäisiä, mutta liiketoimintamme kasvoi siellä hyvin alkuvuonna. Eurooppa on voimakkaasti kasvavien ja hitaasti kasvavien markkinoiden välissä."

Suurin ero Ericssonin ja Nokian välillä on se, että Nokia on kohdistanut liiketoimintansa huomattavasti kapeammalle alueelle kuin Ericsson. Ericssonin tuotevalikoima on laajempi ja työntekijöiden määrä on kymmenen vuoden kuluessa kasvanut lukuisten yritysostojen takia.

"Nykyisin noin 7,1 miljardista matkapuhelinliittymästä vain 400 miljoonaa on neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa. Meidän ideana ja viidennen sukupolven matkapuhelintekniikan perusajatuksena on yhdistää kaikki tekniikat eri taajuusalueilla yhdeksi käyttökokemukseksi. Rakennamme siis infrastruktuuria, jossa kaikkia tekniikoita voi hallita yhtenä kokonaisuutena. Sen jälkeen tekniikan muutokset tehdään pääasiassa uusilla ohjelmistoilla, joissa tietenkin palveluliiketoiminnalla on suuri merkitys."

Ohjelmistotuotteissa katteet ovat yleensä selvästi paremmat kuin laitteissa ja palveluissa. Siitä huolimatta Nokia on jo yli vuoden ollut Ericssonia kannattavampi, jos mittarina käytetään liikevoiton osuutta liikevaihdosta.

Viime syksynä Ericsson ilmoitti karsivansa kustannuksiaan miljardilla eurolla vuoden 2017 loppuun mennessä. Nokian suuret työpaikkojen vähennykset verkkoliiketoiminnassa päättyivät jo pari vuotta sitten.

"On mahdotonta arvioida, kuinka montaa työntekijää säästöt koskevat. Toimintatapoja muuttamalla saamme ainakin tarvittavaa tehostamista. Viime vuonna palkkasimme 19 000 henkeä ja 15 000 henkeä lähti. Käynnissä on siis suuri liiketoiminnan muutos, mikä johtuu pääasiassa markkinoiden muuttumisesta ja asiakkaiden tarpeiden muuttumisesta."

Kannattavuuden paranemista on haitannut myös patenttikiista Applen kanssa. Ericsson ilmoitti osavuosikatsauksessaan, että patenteista saatavat tulot supistuivat. Ericssonilla on patentoimiensa keksintöjen lisensointisopimus lähes kaikkien alansa yhtiöiden kanssa – paitsi Applen.

"Meillä oli sopimus myös Applen kanssa, mutta sitä uusittaessa emme päässeet yhteisymmärrykseen reiluista, tasapuolisista ja ketään syrjimättömistä ehdoista. Tiedämme, että meillä on eniten keksintöjä alan teknologiastandardeissa. Apple haastoi meidät oikeuteen ja seuraavaksi oikeus sitten päättää asiasta, mikä on tietenkin valitettavaa. Olisimme halunneet ratkaista ongelman menemättä oikeuteen."

Nokian ostotarjous Alcatel-Lucentista herätti sijoittajien keskuudessa heti arvailuja, että Ericssonin pitää myös tehdä yritysjärjestely torjuakseen Nokian kasvavaa uhkaa. Vestberg kuittaa pohdinnat spekuloinniksi.

"Olen ollut alalla niin pitkään, että on turha miettiä markkinoiden logiikkaa. Meidän pitää vain keskittyä siihen, että toteutamme mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti valitsemaamme strategiaa. En tietenkään voi sulkea pois yritysjärjestelyjä. "

Petri Sajari HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat