Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zimbabwen dollari kelpaa vain matkamuistoksi

Yhdellä USA:n dollarilla saa Zimbabwessa 35 000 000 000 000 000 paikallista dollaria

Talous
 

Vanhoja lomaliiroja ei kannata enää muistella. Mikäli haluaa saada erikoisen rahaan liittyvän matkamuiston, kannattaa suunnata eteläisen Afrikan Zimbabween.

Maan valuutta on kärsinyt voimakkaasta inflaatiosta, eli rahan arvon heikkenemisestä jo vuosikymmenien ajan. Viime vuosina rahan arvon heikkenemisessä on menty hyperinflaation puolelle.

Tällä hetkellä suurin seteli, joka maassa on käytössä, on arvoltaan 100 000 000 000 000 dollaria. Tällä saa muutaman Yhdysvaltain dollarin tai euron.

Tosin virallisesti raha ei ole käytössä. Kuten Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, Zimbabwen dollaria myydään lähinnä matkamuistoksi turisteille.

Tällä viikolla Zimbabwe päätti virallistaa tilanteen, joka on ollut todellisuutta jo pitkään. Tulevasta maanantaista alkaen maan pankit vaihtavat vanhoja, ennen vuotta 2009 painettuja biljoona-seteleitä Yhdysvaltoin dollareiksi.

Brittilehti Guardianin mukaan Zimbabwen vuotuinen inflaatioprosentti on viime vuosina ollut jopa 500 miljoonaa. Hyperinflaatio on vaikeuttanut maan taloudellista kehittymistä ja vaikeuttanut tavallisten zimbabwelaisten elämää. Esimerkiksi eläkkeiden ja palkkojen ostovoima ei ole pysynyt hintojen nousujen perässä.

Zimbabwen itsevaltainen presidentti Robert Mugabe on syyttänyt maan talousongelmista länsimaita, jotka Mugaben mukaan yrittävät kammeta hänet vallasta. Vuosina 2009–2013, jolloin maassa toimii Mugaben Zanu-PF-puolueen ja opposition yhteishallitus, pahin talouden syöksykierre saatiin hetkeksi katkaistua.

Korjaus 14.6.: Zimbabwen vuosi-inflaatio on ollut enimmillään 500 miljoonaa, ei miljardia, prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat