Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus suunnittelee uutta veroa 180 000 veneilijälle – määrä yhä arvoitus

Veron määrä on noin 80 euroa vuodessa, mikäli se jakautuu tasaisesti kaikille kulkuneuvoille

Talous
 
Uuden veron uhka jakaa veneilijöitä
Uuden veron uhka jakaa veneilijöitä
Mielipiteet jakautuvat, mutta helsinkiläisessä satamassa yllättävän moni veneilijä on valmis "osallistumaan talkoisiin" maksamalla hallitusohjelmassa kaavailtua uutta veroa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Espoolainen Mikko Moisio köyttää veneen kiinni Etelä-Helsingissä Café Caruselin ja Kompassitorin väliseen rantaan ja hyppää jäätelöostoksille. Tytär Viivi Moisio tilaa mauksi minttua.

Mikko Moision hymy on herkässä, sillä vene on uusi.

Fakta

Verotettavia ajoneuvoja riittää

 Hallituksen kaavailema uusi vero koskee rekisteröityjä veneitä ja ajoneuvoja, joita rekisteristä löytyy seuraavasti:

 180 000 venettä

 250 000 moottoripyörää

 195 000 mopoa, joista mopoautoja 10 000

 100 000 moottorikelkkaa

 Veron ulkopuolelle jäävät oletettavasti työkoneet:

 390 000 traktoria

 50 000 moottorityökonetta

Lähde: HS, Trafi

Se tarttui matkaan helmikuussa Helsingin Venemessuilta.

Nyt valtio aikoo panna veneen verolle. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että rekisteröidyille veneille ja moottoriajoneuvoille asetetaan uusi vero.

Suunnitelma kismittää Moisiota.

"Töitä ja tuloja tietysti verotetaan, mutta se on eri juttu, kun harrastuksia ruvetaan verottamaan. Sitä en katso hyvällä", Moisio sanoo.

Veron yksityiskohdat ja suuruus ovat vielä auki. Tiedossa on vain se, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu: Asetetaan vuotuinen vero rekisteröidyille veneille ja moottoriajoneuvoille. 50 miljoonaa euroa.
Jokaista pikku paattia vero ei koske. Rekisteriin pitää merkitä vähintään 5,5 metriä pitkät purje- ja moottoriveneet. Lisäksi rekisteröinti koskee pienempiä veneitä, jos niiden moottoriteho on vähintään 15 kilowattia eli runsaat 20 hevosvoimaa.

Hallitusneuvotteluissa puolueet jättivät vielä auki sen, tuleeko kaikille rekisteröidyille veneille sama vero vai kasvaako vero veneen koon tai tehon mukaan.

Valtion verotuloissa 50 miljoonaa on sen verran pieni summa, että sitä varten ei kannata rakentaa kovin raskasta järjestelmää.

"Todennäköisesti siihen on aika yksinkertaista mallia ajateltu", sanoo Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

Myös moottoriajoneuvojen osalta yksityiskohdat ovat auki.

Rekisteröityjä moottoriajoneuvoja ovat ainakin moottoripyörät, mopot, mönkijät, mopoautot, traktorit, moottorityökoneet ja moottorikelkat.

Hallituksen ajatus on kohdistaa verotus vapaa-ajan käyttöön eikä työkoneisiin. Se tarkoittaa, että traktorit ja muut työkoneet säästetään verolta.

Autoihin kohdistuva vuotuinen ajoneuvovero pysyy erillisenä. Sitä kiristetään hallituskaudella.

Veneiden ja moottoriajoneuvojen uuden veron tavoitteena olevan 50 miljoonan euron kerääminen tarkoittanee keskimäärin alle satasen veroa yhtä kulkuneuvoa kohti.

Jos tavoitteena oleva verokertymä perittäisiin tasaisena maksuna kaikilta rekisteröidyiltä veneiltä, moottoripyöriltä ja mopoilta, veron määräksi tulisi 80 euroa vuodessa.

Mikäli moottorikelkatkin lisätään verotettavien ajoneuvojen joukkoon, yhden ajoneuvon keskimääräinen vero laskisi alle 70 euroon.

Hallitus voi tietysti päätyä myös malliin, jossa eri moottoriajoneuvojen ja veneiden verot vaihtelevat muutamista kympeistä moniin satasiin. Perusteena pitäisi tällöin käyttää tietoja, jotka löytyvät rekisteristä. Käytännössä se tarkoittaisi moottorin tai ajoneuvon kokoa tai tehoa.

Mikko Moision uusi vene on noin kuusimetrinen ja siinä on sata hevosvoimaa. Hänestä 80 euron vero vuodessa kuulostaa paljolta. Mikä sitten olisi siedettävä summa?

"Puolet siitä."

Oli vero mikä tahansa, Moisio ei aio veneilyä lopettaa – tietenkään. On se niin mukavaa puuhaa, hän sanoo.

"Kitisen ja maksan", hän hymyilee.

Rio Gandara HS
Mikko Moisio ja tytär Viivi Moisio pysähtyivät veneretkellään jäätelölle Etelä-Helsinkiin. "Kitisen ja maksan", totesi Moisio hallituksen kaavailemasta vuotuisesta veneverosta.
Mikko Moisio ja tytär Viivi Moisio pysähtyivät veneretkellään jäätelölle Etelä-Helsinkiin. "Kitisen ja maksan", totesi Moisio hallituksen kaavailemasta vuotuisesta veneverosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat