Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijöiden eropaketeissa piilee loukkuja – mieti kahdesti ennen kuin lähdet

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Postin eropaketin yritysvalmennus koostui vain verkkokurssista, mutta Mari Tanninen on opetukseen tyytyväinen. "Tein yrityssuunnitelman, laadin talouslaskelman ja opin, mitä vakuutusmaksuja yrittäjältä menee ja kuinka paljon pitää maksaa veroa. Kurssi avasi silmäni sille, ettei kaikki asiakkailta tuleva raha jää käteen."
Postin eropaketin yritysvalmennus koostui vain verkkokurssista, mutta Mari Tanninen on opetukseen tyytyväinen. "Tein yrityssuunnitelman, laadin talouslaskelman ja opin, mitä vakuutusmaksuja yrittäjältä menee ja kuinka paljon pitää maksaa veroa. Kurssi avasi silmäni sille, ettei kaikki asiakkailta tuleva raha jää käteen." Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kurja taloustilanne ja rajut rakennemuutokset ovat saaneet yritykset etsimään kivuttomia säästökeinoja.

Työnantajat tarjoavat vapaaehtoisia eropaketteja etenkin hyväpalkkaisille toimistotyöläisille. Esimerkiksi finanssialalla on yleistä tarjota lakisääteisen irtisanomissuojan päälle usean kuukauden palkka, jos työntekijä lähtee itse.

Fakta

Älä hyväksy eropakettia sokkona

 Yritysten tarjoamat eropaketit edellyttävät, että työntekijä irtisanoutuu itse. Tällöin yhdeksän kuukauden takaisinottovelvollisuus raukeaa.

 Vapaaehtoinen irtisanoutuminen laukaisee kolmen kuukauden karenssin, jonka aikana ei saa työttömyyspäivärahaa. Paketti voi myös vaikuttaa lisäeläkkeisiin.

 Yli vuoden palkkaa vastaava paketti voi aiheuttaa isot veromätkyt. Paketin voi jaksottaa hakemalla verottajalta tulontasausta.

 Eropaketin jaksottaminen siirtää työttömyysturvan maksua jälleen eteenpäin, tosin karenssi kuluu samanaikaisesti.

 Mahdollinen kilpailukielto hankaloittaa työnhakua samalla toimialalla.

 Asuntolainan lainaturva on vaarassa, jos vakuutuksen ottaja irtisanoutuu vapaaehtoisesti.

 

Lähteet: Finlex,
TE-palvelut ja ammattiliitot

Nordean työntekijöiden ammattiliiton Nousun mukaan lähtöpaketit ovat pankille tapa välttää konflikteja.

"Nordea teki 4,3 miljardin euron liikevoiton viime vuonna. Jos työsuhde irtisanotaan tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, syyt voidaan tutkia. Vapaaehtoisen irtisanoutumisen tapauksessa näin ei käy", selittää Nousun toiminnanjohtaja Minna Ahtiainen.

Nordeassa on meneillään toinen säästöohjelma muutaman vuoden sisällä. Viime vuonna aloitetun kulukuurin aikana pakettiin on tarttunut noin 400 työntekijää.

"Valtaosa ihmisistä päätyy ymmärrettävästi ottamaan paketin. Työntekijät ovat väsyneitä eivätkä jaksa juosta oravanpyörässä", Ahtiainen toteaa.

Myös kilpailevassa pankkiryhmässä OP:ssa on pääluottamusmies Arja Minkkisen mukaan jaettu eropaketteja.

Eropaketeista ei ole tilastoja, sillä niiden käyttö vaihtelee yritysten välillä ja jopa saman yrityksen sisällä suuresti. Osa sisältää salassapitovelvollisuuden. Työntekijöiden vapaaehtoiset irtisanoutumiset ovat tunnetuille suuryrityksille osin julkisuudenhallintaa.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n toimialoilla eropaketit vastaavat enintään vuoden palkkaa, kertoo eduntalvontayksikön johtaja Katarina Murto .

Artikkeliin liittyvät

Lakisääteisesti yli 12 vuoden työsuhteella irtisanomisaika on puoli vuotta.

"Etenkin finanssialan paketit ovat yleistyneet viime vuosina", Murto arvioi.

Hän toivoo, että eropakettien lihottamisen sijaan työnantajien työntarjoamis- ja koulutusvelvollisuutta lisättäisiin.

Valtionyhtiö Postin eropaketti Uusi polku keskittyy juuri koulutukseen ja ammatilliseen ohjaukseen. Rahallisesti Uusi polku on vaatimattomampi kuin ammattiliitto PAU:n neuvottelema muutosturvapaketti, jonka Postin työntekijät saavat potkujen yhteydessä.

"Pelkkä raha passivoi helposti. Yritämme aktivoida ihmisiämme hakeutumaan uusiin töihin, koska uusi ura toteutuu sitä todennäköisemmin, mitä varhaisemmin ryhtyy itse toimeen", selittää Postin henkilöstöjohtaja Jaana Jokinen .

Postin eropakettiin voi tarttua heti. Se on niiden työntekijöiden suosiossa, jotka haluavat vaihtaa alaa. Yli tuhannesta hakijasta jo noin 800 on jo saanut paketin. Pakettia ei anneta niille, joiden tilalle Posti joutuisi palkkaamaan korvaavan työntekijän.

Posti ilmoitti keväällä leikkaavansa vielä 380 työpaikkaa myymäläpisteistä vuoden 2017 loppuun mennessä. Yt-neuvottelut ovat olleet riitaisat.

Hierojayrittäjä Mari Tanninen jakoi Turun seudulla postia kahdeksan vuotta. Luottamustoimien vuoksi hän olisi todennäköisesti säilyttänyt työpaikkansa toimialaa mylläävästä digitalisaatiosta huolimatta.

Tanninen aloitti työnsä sivussa hierontakoulussa kesällä 2013. Posti julkisti ero-ohjelmansa viime vuoden tammikuussa.

"Osa työkavereista saattoi ajatella, että tässä maksetaan siitä, että lopetamme itse. Minulle tämä kuitenkin osui ihan nappiin", Tanninen kertoo.

Marin Hyvinvointitila avasi ovensa viime heinäkuussa. Kahdeksan vuoden työsuhteella Tanninen sai irtisanoutumisen yhteydessä maksimipaketin.

"Ohjelmassa oli puoli vuotta yritysvalmennusta verkossa ja puolen vuoden palkka. Jos en olisi saanut asiakkaita, minulla olisi ollut pieni pesämuna."

Vuoden alkupuoliskolla isoista yt-neuvotteluista ilmoittaneista esimerkiksi Valiolla, Tiedolla ja Stockmannilla ei ole turvauduttu eropaketteihin.

Stockmann järjesti irtisanomisuhan alla oleville parin päivän työnhakukoulutuksen. Valiolla henkilöstö neuvotteli irtisanottaville lisäetuja lakisääteisen muutosturvan päälle.

Nousun Ahtiainen muistuttaa, ettei eropaketti ole aina rahallisesti edullisin.

"Eropaketti voi vaikuttaa esimerkiksi työttömyysturvaan ja eläkkeisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat