Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ghanalainen taloustieteilijä: "Kehitysrahoituksesta leikkaaminen valitettavaa"

Taloustieteilijä Augustin Faso suree kehitysavun leikkauksia

Talous
 
Kaisa Rautaheimo Hs
Afrikan kuuluisimpiin taloustieteilijöihin kuuluva Augustin Fosu Kauppakorkeakoulun pihalla Helsingissä.
Afrikan kuuluisimpiin taloustieteilijöihin kuuluva Augustin Fosu Kauppakorkeakoulun pihalla Helsingissä. Kuva: Kaisa Rautaheimo Hs

"Suuret leikkaukset kehitysrahoituksesta ja kehitysjärjestöjen tuista ovat Suomelle valitettava asia. Suomen tulisi ymmärtää, millaisia taloudellisia mahdollisuuksia Saharan eteläpuoleisen Afrikan vauhdilla kasvavat taloudet tarjoavat tulevina vuosina esimerkiksi suomalaisen viennin kannalta", ghanalainen Augustin Faso sanoo.

Faso on YK:n yliopiston Wider-instituutin entinen varajohtaja ja kansainvälisesti arvostettu taloustieteilijä.

Kuka

Augustin Faso

 Kansainvälisesti arvostettu ja tunnettu taloustieteilijä.

 Asuu West Legonissa, Ghanassa.

 Toimii tällä hetkellä taloustieteiden professorina Ghanan yliopistossa. Pitää luentoja ympäri maailmaa.

 Ghanan talousneuvoston (Ghana's economic advisory council) presidentti.

Hän on pitänyt Aalto-yliopistossa kesäkuun ajan luentosarjaa Afrikan kehityksestä.

"Niissä maissa kansainväliset toimijat eivät kuitenkaan pärjää ilman hyvää mainetta. Kansainvälinen yhteistyö on talouden kannalta hyvin tärkeää ja kehitysyhteistyöprojektien kautta rakennetaan pohjaa taloudellisille suhteille, erityisesti kaupalle."

The Guardian -lehti uutisoi torstaina, kuinka Suomen hallituksen päätös leikata kehitysavusta satoja miljoonia on maan ulkopolitiikassa "hurja U-käännös".

Guardian kirjoitti, että Suomi on aina ollut kehitysavun suhteen mallimaa ja esimerkki muille maailman valtioille.

Hallitus leikkaa Suomen varsinaisia kehitysyhteistyörahoja 300 miljoonalla eurolla.

Faso on tehnyt pitkäjänteistä tutkimusta erityisesti Saharan eteläpuoleisten valtioiden kehityksestä. Viimeisessä tutkimuksessaan Fosu analysoi, miten kehitysapu toimii valtioiden hallinnollisten uudistusten pohjana.

"Aikaa voi kulua kymmeniä vuosia, että kehitysavun vaikutukset todella näkyvät. Tämä on hyvä pitää mielessä kun eurooppalaiset hallitukset pohtivat kehitysavun tarvetta."

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan valtioiden kuten Ghanan, Mosambikin, Kongon, Nigerian, Malin ja Etiopian taloudet kasvavat maailman mittakaavalla kärkivauhtia.

Mutta voiko Afrikasta tulla kilpailukykyinen teollisen tuotannon saralla?

Etelä-Afrikka on maanosan ylivoimaisesti teollistunein maa, mutta muualla Afrikassa teollisuus ei muodosta merkittävää osaa talouden sektoreista.

Taloustieteilijät väittelevät kysymyksestä. Fason mukaan paljon tulee tulevaisuudessa riippumaan maiden hallituksista.

"Jotta afrikkalainen teollinen tuotanto voisi pärjätä kilpailussa, sen tulisi olla hyvin tehokasta. Mutta tehokkuus on monille kasvaville, afrikkalaisille talouksille ongelma. Yksi syy on se, että jo 60-luvulla yksityisen sektorin rohkaiseminen unohdettiin. Erityisesti hallitukset unohtivat isolla skaalalla toimivien tahojen tukemisen."

Fason mielestä tärkein asia Afrikan maiden kehityksen kannalta on aktiivinen julkinen keskustelu. Faso nostaa esimerkiksi Nigerian.

"Ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa Nigerian istuva presidentti hävisi vaalit. Ihmiset eivät enää suostuneet hänen valtaansa. Se on hyvä esimerkki siitä, että ihmiset vihdoin aktivoituvat."

Taloustieteilijä suhtautuu Afrikan taloudelliseen kehitykseen varovaisen toiveikkaasti.

"Toivon, että nykyinen kehitys muuttuu niin taloudellisesti kuin sosiaalipoliittisesti kestäväksi. Valtioiden hallintotapa on tässä tapauksessa hyvin kriittisessä asemassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat