Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sonera perustaa Helsinkiin jättimäisen datakeskuksen

Valtavan investoinnin takana on yritysten siirtymä verkkoon. "Olemme vasta tämän trendin alussa", Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid sanoo.

Talous
 
Näin Suomesta tuli datakeskusten maa
Näin Suomesta tuli datakeskusten maa
Tietovarastoja tehdään koko ajan lisää digitalisoituvan talouden tarpeisiin. Suomi haalii datakeskuksia halvan sähkön ja kylmän talven avulla.

Teleoperaattori Sonera rakentaa jättimäisen datakeskuksen Helsinkiin.

Datakeskuksen kapasiteetiksi suunnitellaan vähintään 30 megawattia, mikä tekee siitä suurimman suomalaisten yritysten käyttöön tarkoitetun palvelinkeskuksen Suomessa.

Fakta

Datakeskus varastoi videot ja postit

 Datakeskukset eli palvelinkeskukset ovat varastoja, joissa yritykset säilyttävät ja käsittelevät digitaalisessa muodossa olevia tietoja.

 Käytännössä datakeskukset ovat suuria halleja, jotka ovat täynnä tietokoneita ja palvelimia. Ne ovat verkon kautta yhteydessä käyttäjien tietokoneisiin.

 Yritykset ja julkinen sektori pyörittävät digitaalisia palvelujaan omissa datakeskuksissaan ja palveluntarjoajien datakeskuksissa.

 Internetyhtiöt rakentavat suuria datakeskuksia pelkästään omaan käyttöönsä. Esimerkiksi Google tarvitsee paljon tilaa asiakkaidensa Youtube-videoiden ja sähköpostien säilyttämiseen.

 Datakeskusten tarve on lisääntynyt, kun tietoja on alettu yhä enemmän keskittää omien tietokoneiden sijasta niin sanottuihin pilvipalveluihin, käytännössä datakeskuksiin.

Soneran arvion mukaan datakeskuksen rakennuttaminen maksaa 130–150 miljoonaa euroa ja se valmistuu vuoden 2017 loppupuolella. Keskuksen sijaintia Helsingissä yhtiö ei vielä kerro, koska "neuvottelut ovat loppusuoralla".

Soneran sijoitus tuo piristysruiskeen Suomen talouteen, joka kärsii investointien vähyydestä.

Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid perustelee sijoitusta yhtiön nykyisten ja tulevien asiakkaiden toiminnan digitalisaatiolla. Yritykset siirtävät yhä suurempaa osaa liiketoiminnastaan verkkoon, ja se mullistaa Laidin mukaan kaiken.

"Olemme vasta tämän trendin alussa", Laid sanoo.

"Meidän mielestämme datakeskukset ovat digitaalisen infrastruktuurin yksi tärkeä osa. Toinen on tietoliikenneverkot, ja siinä me olemme jo vahvoja."

Soneran datakeskuksesta tulee valmistuessaan karkeasti saman kokoluokan laitos kuin internetyhtiö Googlen Haminaan perustamasta keskuksesta.

Tarkkaa listausta Suomen suurimmista datakeskuksista on mahdoton tehdä. Osa toimijoista suojelee tietoja liikesalaisuuksien ja turvallisuussyiden takia. Lisäksi salien laajennukset ja uusien salien rakentaminen etenevät nopeasti.

Googlen Haminan-keskuksen jälkeen suurin datakeskus lienee venäläisen Yandexin keskus Mäntsälässä. Suomalaisia yrityksiä palvelevat useat pienet ja keskisuuret datakeskukset, kuten Tiedon keskus Espoon Kivenlahdessa. Microsoft käynnisti vuonna 2014 jossain Uudellamaalla datakeskuksen, mutta ei kerro sen kokoa tai tarkkaa sijaintia.

Aalto-yliopiston professori Jukka Manner sanoo, että Suomi on ulkomaisille toimijoille kiinnostava maa datakeskuksien sijaintipaikkana. Yksi tärkeä syy on energian hinta. Valtaosa datakeskuksen elinkaaren kustannuksista syntyy sähkölaskusta.

"Energian osuus on niin valtavan iso. Se ohjaa investointeja paikkoihin, joissa energian kustannus on inhimillinen tai jopa edullinen", Manner sanoo.

Toisaalta myös Suomen vakaa yhteiskunta ja yksityisyyttä kunnioittava lainsäädäntö tekevät Suomesta sopivan kohteen datakeskuksille.

Soneran Valdur Laidin mukaan digitaaliset palvelut ovat nykyään yrityksille niin tärkeitä, että turvallisuuskysymykset ovat kriittisiä. Suomessa on hyvät tietoyhteydet, vakaa yhteiskunta ja osaamista tietoturvallisuudessa.

"Olemme nähneet, että liiketoiminnan kannalta elintärkeätkin palvelut voivat pysähtyä. Siksi turvallisuusnäkökulma on niin tärkeä", Laid sanoo.

Suomen edellinen hallitus pyrki aktiivisesti houkuttelemaan Suomeen datakeskuksia. Yksi osa projektista oli datakeskusten sähköveron alentaminen samalle tasolle teollisuuden kanssa.

Käynnissä on lisäksi merikaapelihanke Suomesta Saksaan. Nopea datayhteys Eurooppaan mahdollistaa digitaalisen liiketoiminnan kasvun Suomessa.

"Kilpailu suurista datakeskuksista on kovaa. Juuri nyt Suomella on Pohjois-Euroopassa etulyöntiasema kiinnostavana ja kilpailukykyisenä sijaintipaikkana", sanoi silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori huhtikuun lopulla, kun saksalainen Hetzner Online kertoi suunnittelevansa datakeskuksen perustamista Suomeen.

"Länsi-Eurooppaan tullaan rakentamaan noin 60 vastaavaa tai suurempaa datakeskusta vuoteen 2020 mennessä, ja Suomella on hyvät mahdollisuudet tässä kilpailussa", Vapaavuori sanoi.

Investoinnit datakeskuksiin ovat tervetulleita, koska sekä suomalaiset että ulkomaiset investoinnit Suomeen ovat huolestuttavan alhaisella tasolla.

Rahalliset sijoitukset uusiin palvelinkeskuksiin ovat mittavia, koska keskusten vaatimukset esimerkiksi sähkön, jäähdytyksen ja paloturvallisuuden osalta ovat kovia. Huonoa on se, että datakeskusten työllistävä vaikutus pitkällä aikavälillä on pieni.

Datakeskukset ovat todellisia energiasyöppöjä, sillä palvelimien pyörittäminen ja niiden jäähdyttäminen vievät paljon sähköä. Soneran kaavaileman 30 megawatin keskuksen sähköntarve vastaa noin kolmea prosenttia Loviisan ydinvoimalan reaktorien yhteenlasketusta sähköntuotannosta.

Soneran mukaan sen uusi datakeskus on valmistuessaan Suomen modernein ja energiatehokkain datakeskus. Yhtiön tavoitteena on kerätä kaikki jäähdyttämisestä syntyvä hukkalämpö talteen ja hyötykäyttöön.

Sonera
Soneran Helsingin-datakeskuksesta suunnitellaan suurinta suomalaisten yritysten käyttöön tarkoitettua palvelinkeskusta Suomessa. Soneran mukaan siitä tulee maan nykyaikaisin ja energiatehokkain datakeskus. Sonera esittelee havainnekuvassa uutta datakeskusta, jonka se aikoo rakentaa Helsinkiin seuraavien kahden vuoden aikana. Keskuksen tarkka sijainti on toistaiseksi salaisuus.
Soneran Helsingin-datakeskuksesta suunnitellaan suurinta suomalaisten yritysten käyttöön tarkoitettua palvelinkeskusta Suomessa. Soneran mukaan siitä tulee maan nykyaikaisin ja energiatehokkain datakeskus. 
Sonera esittelee havainnekuvassa uutta datakeskusta, jonka se aikoo rakentaa Helsinkiin seuraavien kahden vuoden aikana. Keskuksen tarkka sijainti on toistaiseksi salaisuus.

Google
Googlen palvelinkoneet täyttivät Haminassa entisen paperitehtaan. Haminassa iloittiin keskuksen ja sen rakentamisen työllistävyysvaikutuksista. Laitoksessa työskentelee Googlen mukaan runsaat 90 henkeä.
Googlen palvelinkoneet täyttivät Haminassa entisen paperitehtaan. Haminassa iloittiin keskuksen ja sen rakentamisen työllistävyysvaikutuksista. Laitoksessa työskentelee Googlen mukaan runsaat 90 henkeä.

Laura Oja HS
Venäläisen Yandexin datakeskus valmistui Mäntsälään loppuvuodesta 2014. Laitoksen hukkalämpöä valjastetaan lämmittämään Mäntsälän keskustaa. Hukkalämmön talteenoton on kerrottu olevan Mäntsälän sähkölle kolmen miljoonan euron investointi.
Venäläisen Yandexin datakeskus valmistui Mäntsälään loppuvuodesta 2014. Laitoksen hukkalämpöä valjastetaan lämmittämään Mäntsälän keskustaa. Hukkalämmön talteenoton on kerrottu olevan Mäntsälän sähkölle kolmen miljoonan euron investointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat