Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun muut irtisanovat, nastolalainen Raute palkkaa lisää

Vaneri- ja viilupalkkiteollisuuden koneita valmistava yritys on alallaan maailman ykkönen

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Sähköasentaja Markus Reiman kytkee venttiileitä viilunpinkkariin.
Sähköasentaja Markus Reiman kytkee venttiileitä viilunpinkkariin. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kun muut irtisanovat ja lomauttavat, nastolalainen Raute palkkaa lisää väkeä. Vaneri- ja viilupalkkiteollisuuden koneita valmistava yritys on kasvattanut henkilöstöään noin 500:sta lähes 600:aan. Pääosa työntekijöiden lisäyksestä tosin selittyy investoinneilla Kiinaan. Mutta myös Nastolaan palkataan koko ajan lisäväkeä – ja enemmänkin otettaisiin.

"Kaikki palkataan, ketkä löydetään. Kymmenkunta automaatiosuunnittelijaa palkkaisin vaikka heti", sanoo toimitusjohtaja Tapani Kiiski.

Fakta

Viennistä elävä perinteikäs yhtiö

 Rauten asiakkaita ovat vaneri- ja viilupalkkivalmistajat, joille Raute myy tarvittavat koneet sekä niiden huoltopalveluita. Tuotannosta vientiin menee noin 94 prosenttia.

 Liikevaihto on 94 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 600. Heistä 400 on Suomessa.

 Pääpaikka on Nastolassa, jossa työskentelee 380 ihmistä. Yhtiö on perustettu vuonna 1908.

Myös suoraan koulunpenkiltä tulevat kelpaavat, mutta kaikki palkattavat eivät voi olla vastavalmistuneita – kokeneita tarvitaan opastamaan tuoreita.

Nastola vain on hieman syrjässä, vaikkei pääkaupunkiin olekaan kuin runsaan tunnin matka.

"Helsingistä palkatut eivät tahdo pysyä, se on oma kokemukseni", Kiiski toteaa.

Toisaalta pitäisi kestää myös reissutyötä. Myytyjen koneiden käyttöönotossa voi vierähtää kuukausi tai kaksi, ja komennus voi osua vaikkapa Tasmania vastarannalle Australiaan, Siperiaan tai Chileen.

Talouskurjuus riivaa Suomessa ja maailmalla laajemminkin, eikä etenkään puutuoteteollisuutta pidetä kovimpana kasvumoottorina, Raute ryskää vaneri- ja viilupalkkikoneita kovalla tahdilla. Nastolassa on jo pitänyt siirtyä kaksivuorosta kolmivuorotyöhön, jotta kaikki tilaukset saadaan toimitettua.

Maaliskuussa yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen, kun tilauskirjat alkoivat täyttyä ennätysvauhdilla.

Raute on alkuvuonna onnistunut hankkimaan ennätysmäärän uusia tilauksia: 84 miljoonalla eurolla, viisinkertaisesti vuodentakaiseen verrattuna. Kolmessa kuukaudessa uusia tilauksia on saatu enemmän kuin vaikkapa 2013, 2011, 2010, 2009 tai 2008 koko vuoden aikana.

Samalla tilauskanta on kasvanut ennätyssuuruuteensa, 101 miljoonaan euroon, kun yleensä tilauskanta on 20–50 miljoonan euron välillä.

"Syytä on moneen kertaan ihmetelty itsekin", Kiiski myöntää.

Liikevaihto kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 64 prosenttia, ja myös kannattavuus parani selvästi viime- ja toissavuodesta.

Nastolan tehtaalla kovaa vauhtia on tosin vaikea havaita. Isossa hallissa näkee harvakseltaan työntekijöitä siellä täällä – taittelemassa auki valtavia konepiirustuksia, hitsaamassa siniset kipinät lentäen tai kiinnittämässä kappaleita automatisoituihin koneisiin.

Vaikka kyseessä on perinteisen näköinen konepaja, suunnittelu on isossa roolissa: automaatioinsinöörejä on enemmän kuin mekaniikkapuolen ihmisiä. Tontin laidalla olevassa pääkonttorissa työskentelee enemmän ihmisiä kuin tuotantohallissa: suunnittelijoita, hallintoa, myyntiä.

Rakentamisessa tai taloudessa ei näy sellaista boomia, joka selittäisi tilaussumaa. Puurakentaminen sen sijaan on nousussa, ja voi osin selittää uusia tilauksia.

Erityisen yllättävää on, että alkuvuoden suuret tilaukset ovat tulleet Euroopasta, vaikka maanosassa pitäisi olla jo riittävästi vaneri- ja viilupalkkitehtaita.

"Näin kävi tällä kertaa, vaikka Euroopan piti olla kypsä markkina, ja pitkän ajan kuluessa varmasti onkin."

Maaliskuussa Stora Enso tilasi Rautelta 30 miljoonan euron arvoisen viilupalkkilinjan Varkauteen. Latvijas Finieris puolestaan tilasi 31 miljoonan euron viilutehtaan laajennuksen Viroon. Huhtikuun lopussa Virosta tuli 13 miljoonan euron tilaukset UPM Plywoodin tehtaalle Otepäähän.

Uudet tilaukset eivät vielä näy Nastolassa, rauhallisessa hallissa kiertelevä vieras ei tarvitse edes kuulosuojaimia. Uusien tilausten työt Nastolassa käynnistyvät vasta loppukesästä. Suunnittelutyö on jo tehty, ja seuraavaksi päästään tilaamaan raaka-aineita ja osia. Nastolan lisäksi koneita tehdään myös Shanghaissa ja Kajaanissa.

Osin on sattumaa, että isot kaupat osuivat samaan aikaan. Molempia 30 miljoonan kauppoja oli hierottu yli vuosi, joten kaupat olisivat voineet syntyä muunakin aikana.

Kiisken mukaan se ei kuitenkaan ole sattumaa, että tilaukset sai juuri Raute.

Vaikka Raute on Suomessa pieni yhtiö – Helsingin pörssissä se on pikkuyhtiöiden listalla – maailmalla Raute on ykkönen: markkinajohtaja omassa tarkoin rajatussa lokerossa. Raute on valinnut, että se toimittaa koneita ainoastaan vanerin ja viilupalkin valmistukseen.

Mutta niissä Raute on suurin. Ja oikeastaan ainoa valmistaja, joka pystyy myymään kokonaisen tehtaan, aina tukkien käsittelystä levyjen jatkokäsittelyyn. Kilpailijat ovat kaikki alueellisia, pienempi ja erikoistuneita. Suurimman kilpailijan, japanilaisen Meinanin, liikevaihto on alle puolet Rauten liikevaihtoon verrattuna.

Kilpailijat sitä paitsi vaihtuvat aina tuotannon vaiheen mukaan: sorveissa Rautella on eri kilpailijat kuin puristimissa, puristimissa eri kilpailijat kuin kuivureissa. Jos asiakas haluaa koko tuotantolinjan alusta loppuun, Rautella ei käytännössä ole kilpailijoita.

"Strategian valinta on selvästi onnistunut: olemme päättäneet keskittyä vain vaneri- ja viilupalkkivalmistajiin, mutta heille olemme sitten täyden palvelun talo, joka toimittaa koko tehtaan avaimet käteen -periaatteella."

Toki siinä on myös riskinsä. Siinä missä kilpailija voi myydä kuivureita lasin karkaisuun, tekstiiliteollisuuteen tai kipsilevyvalmistukseen, Raute voi myydään tuotantolinjojaan ainoastaan vaneriteollisuuteen tai viilupalkkivalmistejille. Munat ovat tasan kahdessa korissa. Se tekeekin Rauten liiketoiminnasta erityisen alttiin suhdanneheittelyille.

Kun talous 2009 jumahti, teki tappiota melkein 10 miljoonaa euroa. Muutokset ovat nopeita. Vielä puolitoistavuotta sitten Rautessa käytiin yt:t ja lomautettiin, nyt väkeä haalitaan lisää.

Vaikka Rauten isoin markkina on Eurooppa, suurin kasvu tulevaisuudessa on kehittyvillä markkinoilla kuten Afrikassa ja Aasiassa, ja aivan erityisesti Kiinassa.

Raute onkin rakentanut Kiinaan omaa tuotantoa. Kiinassa työskentelee jo noin sata rautelaista.

Kiinaan myydään erilaisia tuotteita lähimarkkinoihin verrattuna. Kun Eurooppaan myydään ihmistyötä, energiaa ja ympäristöä säästäviä korkean teknologian koneita, Kiinaan kaupataan halvempia ja yksinkertaisempia koneita, joiden pyörittäminen vaatii enemmän ihmistyötä. Siksi Kiinaan on haluttu omaa tuotantoa.

"Yritämme markkinaan sisään paikallisesti tehdyillä koneilla."

Toistaiseksi Rauten uusista tilauksista vain muutama prosentti tulee Kiinasta, vaikka maa on jo maailman suurin vanerintuottaja.

Silloin tällöin Kiiskeltä kysytään, miksei tuotantoa siirretä Kiinaan enemmänkin. Vastaus on osaaminen, ja suomalaisella automaatio/koneinsinöörillä sitä on.

"Kyse on sen verran kovan osaamisen työstä, ettei työtä voi nopeasti siirtää muualle ja on pakko pärjätä suomalaisellakin kustannustasolla", Kiiski sanoo.

Piia Elonen HS
Nastola

Juhani Niiranen HS
Levyseppähitsaaja Jari Penkari merkkaa ja poraa alustoja.
Levyseppähitsaaja Jari Penkari merkkaa ja poraa alustoja.
Juhani Niiranen HS
Toimitusjohtaja Tapani Kiiski.
Toimitusjohtaja Tapani Kiiski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat