Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoita niin kuin guru neuvoo

Talous
 

Sijoittaminen voi tuntua vaikealta, kun yrittää tihrustaa taulukosta onnistuneita rahastoja. Se voi tuntua vaikealta myös pankkitiskillä, missä sijoitusneuvojen myyjä kyselee riskinsietokyvystä ja luennoi hajautuksesta. Ja lopulta tarjoaa valikoimaa pankin omia, joskus hyvinkin monimutkaisia sijoitustuotteita.

Nordnetin talousasiantuntijan Martin Paasin mielestä kannattaisi noudattaa yhdysvaltalaisen sijoitusgurun Warren Buffettin neuvoa. Elokuussa 85 vuotta täyttävä Buffett ohjeisti sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathawayn osakkeenomistajia kaksi vuotta sitten näin: Pane 10 prosenttia käteisestä lyhytaikaisiin valtion joukkovelkakirjoihin ja 90 prosenttia hyvin matalaa palkkiota perivään indeksirahastoon, joka sijoittaa S&P 500 – indeksin mukaan.

Buffettin suosittelema indeksi sisältää 500 yhdysvaltalaisen yhtiön osakkeita.

Buffettin omat huolella valikoidut ja pitkäjänteiset sijoitukset ovat tuottaneet 50 vuoden ajan keskimäärin 20 prosenttia vuodessa eli huomattavasti enemmän kuin indeksirahasto.

"Mutta Buffett tietää olleensa poikkeustapaus ja että keskimäärin suurin osa sijoittajista häviää vertailuindeksille", Paasi sanoo.

Ennen kaikkea kannattaa kuitenkin sijoittaa, eikä pitää rahoja tilillä tai pistää kaikkea menemään.

"Sijoittaminen kannattaa, koska siitä saa vetoapua omaan talouteen. Ja säästämisen pitää olla pitkäjänteistä", Paasi sanoo.

Pitkäjänteisyydestä seuraa, että kannattaa säästää osakkeisiin, koska niistä saa parhaan tuoton.

"Ja kulut kannattaa minimoida. Tämä tarkoittaa, että kannattaa sijoittaa suurin osa rahoistaan osakeindeksirahastoon, jossa vielä osingot sijoitetaan uudestaan rahaston sisällä. Kulut saisivat olla korkeintaan noin puoli prosenttia", Paasi sanoo.

Aktiivisissa rahastoissa kulut syövät usein noin kaksi prosenttia tuotoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat