Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn haluaa ratkaisun Talvivaaraan pian

Elinkeinoministeri vieraili maanantaina ensi kerran vastoinkäymisten kaivoksella

Talous
 
Elinkeinoministeri Olli Rehn pitää Turun telakan tilauksia kansantaloudellisesti merkittävinä
Elinkeinoministeri Olli Rehn pitää Turun telakan tilauksia kansantaloudellisesti merkittävinä
Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan valtion eritysrahoitusyhtiö Finnveralla oli ilmeisen merkittävä rooli kahden suuren alustilauksen hankkimiseksi Turkuun. Toimittaja Petri Sajari.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mielestä suurin riski Talvivaaran kaivoksessa on päättämättömyys. Sitä pitää häneen mukaansa välttää kuin ruttoa.

"Päätöksiä pitää pystyä tekemään pian. Itse asiassa jo kesäkuun kuluessa", Rehn sanoi maanantai-iltapäivänä lehdistötilaisuudessa Kajaanissa.

Hän käytti koko maanantain perehtyäkseen kaivokseen.

Elinkeinoministerin lausunnon perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että ministeriö on edennyt rahoitusneuvotteluissaan. Neuvotteluiden tavoitteena on Rehnin mukaan hankkia yksityisiä sijoittajia valtion kanssa turvaamaan kaivostoiminnan jatkuminen Sotkamossa.

Ministeriön alkuperäinen suunnitelma oli ostaa kaivosliiketoiminta Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä brittiläisen pääomasijoitusyhtiön Audley Capital Advisorsin kanssa. Suunnitelma on ontunut, koska pääomasijoittaja ei ole ainakaan toistaiseksi onnistunut hankkimaan tarvittavia varoja.

Aamupäivällä ministeri Rehn vieraili ensi kertaa kaivoksessa Sotkamossa. Vaaramaisemaa varjostivat raskaat sadepilvet. Suojakypärät ja -lasit lensivät 15 metriä sekunnissa puhaltaneessa länsituulessa.

Kaivoksen onnettomasta tilasta kertoo se, että työntekijöitä oli paikan päällä vähän. Omakotitalon kokoiset malmimurskan kuljettamiseen käytettävät ajoneuvot seisoivat toimettomina eikä malmia liikkunut juuri missään. Malminlouhinta on ollut keskeytettynä syksystä 2013 saakka, jolloin kaivoksen pitkään jatkuneet talousvaikeudet kärjistyivät.

"Talvivaara on ollut mittaluokaltaan valtava investointi, jonka näkeminen oli avartava kokemus. Samalla vierailu oli myös surullinen kokemus ympäristövirheiden takia."

Rehnin mainitsema kiire päätöksenteossa johtuu siitä, että kaivoksen bioliuotuskasoja pitäisi alkaa pikaisesti ruokkimaan uudella malmilla. Muuten bakteeriliuotukseen perustuvat kasat uhkaavat sammua. Toinen syy kiireeseen on valtion menojen lisääntyminen.

"Kannattaa muistaa, että tällä hetkellä Talvivaara maksaa suomalaisille veronmaksajille noin 11 miljoonaa euroa kuukaudessa. Sitä menoa ei kovin pitkään voida jatkaa."

Vastoinkäymisistä huolimatta Rehn uskoo, että kaivoksella on kaupallisia edellytyksiä jatkaa toimintaansa. Sillä olisi muuttotappiosta kärsivälle Kainuulle suuri merkitys.

"Käsitykseni mukaan kaivoksella on onnistuessaan kaupallista potentiaalia, mutta se riippuu yksityisten sijoittajien kiinnostuksesta ja siitä, kyetäänkö tämä hanke viemään menestyksellisesti loppuun saakka."

Hän ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että pörssiyhtiö Talvivaara olisi mukana kaivosliiketoiminnan ostamisessa. Tosin se ei ole Rehnin mukaan neuvotteluiden "pääsuunta".

Edellisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok) johdolla työ- ja elinkeinoministeriö pyrki kaikin tavoin estämään pörssiyhtiön osallistumisen kaivosliiketoiminnan ostamiseen konkurssipesältä. Ilmeisesti Vapaavuoren ja toimitusjohtaja Pekka Perän henkilökohtaiset suhteet olivat hyvin huonot.

Mitä Rehn ajattelee Perästä?

"Ei ole tarvetta kommentoida tätä kysymystä."

Petri Sajari HS
Sotkamo/Kajaani

Miska Puumala
Talvivaaran energiajohtaja Harri Natunen (vas.) esitteli maanantaina kaivoksen toimintaa elinkeinoministeri Olli Rehnille.
Talvivaaran energiajohtaja Harri Natunen (vas.) esitteli maanantaina kaivoksen toimintaa elinkeinoministeri Olli Rehnille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat