Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IEA: Lisää ilmastotekoja tai sopimus lässähtää

Energiajärjestö patistaa maita lisäsitoumuksiin ja energia-alaa johtorooliin

Talous
 

Ilmaston lämpenemistä ei saada pidettyä aisoissa, jos maat eivät petraa edelleen ilmastolupauksiaan, Kansainvälinen energiajärjestö IEA varoitti maanantaina.

"Lupaukset ovat hyvä pohja, mutta ne eivät ole tarpeeksi", IEA:n pääekonomisti Fatih Birol sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa Lontoossa.

Samaan aikaan energia-alan pitää ymmärtää vastuunsa päästöjen leikkaamisessa. Energiantuotantoon ja -kulutukseen liittyvät päästöt muodostavat noin kaksi kolmasosaa kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

"Energiayhtiöiden on ymmärrettävä ilmastopolitiikan merkitys. Kellään ei ole enää varaa jättää sitä huomioimatta", Birol sanoi.

Nykyisten sitoumusten riittämättömyys ilmenee IEA:n maanantaina julkistetusta World Energy Outlook – Special Report on Energy and Climate Change -raportista.

Nykylupauksilla ilmasto uhkaa lämmetä keskimäärin 2,6 celsiusastetta vuoteen 2100 mennessä ja 3,5 astetta vuoden 2200 jälkeen. Birolin mukaan vakavimmat seuraamukset koettaisiin Afrikassa, mutta esimerkiksi Pariisi saisi kärsiä lämpöaalloista.

Energiajärjestö on kuitenkin toiveikas ja uskoo, että valtiot ja yritykset suhtautuvat entistä kunnianhimoisemmin päästöjen vähentämiseen.

IEA arvioi raportissaan, että energia-alan kasvihuonekaasujen päästöhuippu saavutetaan mahdollisesti jo 2020. Tämä olisi noin kymmenen vuotta aiemmin kuin mitä nykylupausten perusteella on laskettu.

Pääekonomisti Birol ja IEA:n pääjohtaja Maria van der Hoeven esittelivät Lontoossa paketin, jolla energia-alan päästöt saadaan laskuun. Järjestön mukaan energiayritysten pitää olla pääroolissa taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan.

Ilman energiasektoria Pariisin joulukuinen ilmastokokous ei voi kuulemma onnistua.

Energia-alan päästöhuipun saavuttamisessa tärkein keino on energiatehokkuuden lisääminen. Sen lisäksi tehottomat hiilivoimalat pitää sulkea, uusiutuvien energiamuotojen käyttöä tulee lisätä ja fossiilisten polttoaineiden tukiaiset pitää lopettaa asteittain.

Birolin mukaan fossiilisia polttoaineita pidetään nyt keinotekoisesti halpoina. Tämä lähettää väärän viestin kuluttajille.

Tämän lisäksi öljy- ja kaasuteollisuuden metaanipäästöjä täytyy leikata.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat