Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktiiviset rahastot perivät suuria palkkioita, mutta vain harva salkunhoitaja onnistuu

Aktiivisesti hoidettujen rahastojen salkunhoitajista vain muutama on onnistunut työssään. Suurin osa rahastoista häviää tuotossa selvästi vertailuindeksilleen.

Talous
 
Daniel Roland / AFP
Kymmenen vuoden sijoitusajalla parhaiten suhteessa indeksiin menestyi Danske Bankin rahasto.
Kymmenen vuoden sijoitusajalla parhaiten suhteessa indeksiin menestyi Danske Bankin rahasto. Kuva: Daniel Roland / AFP

Aktiivisesti hoidettujen osakerahastojen salkunhoitajista vain pieni osa on onnistunut työssään. Salkunhoitajan tehtävä on valikoida rahastoon sellaisten yhtiöiden osakkeita tai ajoittaa osakekaupat niin, että rahasto tuottaisi markkinaa paremmin.

Rahastoanalyysiin erikoistuneen Morningstarin HS:lle tekemästä vertailusta selviää, että kymmenen vuoden sijoitusajalla 51 rahastosta vain 11 onnistui saavuttamaan paremman tuoton kuin vertailuindeksinsä.

Kun katsotaan viittä viime vuotta, suoritus on ollut vielä heikompi. Vain kuusi rahastoa pääsi indeksiä parempaan tuottoon.

"Tämä kertoo siitä, että aktiivisilla salkunhoitajilla on ollut viime vuosina vaikeaa. Keskimäärin rahastot ovat hävinneet indeksille ihan tuntuvasti", Morningstarin rahastoanalyytikko Matias Möttölä sanoo.

Mukana selvityksessä olivat Suomen, Euroopan ja maailman markkinoille sijoittavat Suomeen rekisteröidyt osakerahastot.

Salkunhoitajien onnistuminen on siksi tärkeää, että aktiiviset rahastot perivät suurehkoja palkkioita. Vertailun rahastoissa ne vaihtelevat runsaasta prosentista yli kahteen prosenttiin. Palkkio pienentää vuosien kuluessa huomattavasti rahaston tuottoa. Sen maksamisessa ei ole mieltä, jos parempaan tuottoon pääsisi sijoittamalla jonkin pörssi-indeksin mukaan sijoittavaan rahastoon. Niissä on pienemmät palkkiot.

Se, että rahasto on hävinnyt indeksille, ei tarkoita että se olisi tuottanut huonosti. Osakemarkkinat ovat nousseet viime vuosina niin vauhdikkaasti, että parhaat koko maailman osakkeisiin sijoittavat rahastot ovat voineet päästä keskimäärinkin noin 10 prosentin vuosituottoon.

Heikoimpiinkin rahastoihin sijoittanut on saanut mukavan tuoton, mutta se olisi ollut indeksirahastossa vielä suurempi.

Kymmenen vuoden sijoitusajalla parhaiten suhteessa indeksiin menestyi Danske Bankin rahasto, joka sijoittaa kestävän kehityksen periaatteella.

Viiden vuoden jänteellä menestyjiksi nousevat Evlin rahastot, joista parhaat ovat saavuttaneet vuosittain 4–6 prosenttia indeksiä paremman tuoton.

"Heidän Suomi- ja Eurooppa-rahastoissaan vaihdettiin joitakin vuosia sitten salkunhoitotyyliä ja henkilöä", Möttölä sanoo.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi pitää onnistujien harvalukuisuutta silmiinpistävänä. Hän kiinnittää huomiota vertailun rahastojen aktiivisuusasteeseen, mistä muissa Pohjoismaissa on puhuttu paljon. Luku kertoo, miten paljon rahaston sijoitukset poikkeavat vertailuindeksin sijoituksista.

"Ilman suurta aktiivisuutta ei ole mitään mahdollisuuksia päästä indeksiä parempaan tuottoon. Parhaat rahastot ovat olleet hyvin aktiivisia. Toisaalta pelkkä aktiivisuus ei riitä", Paasi sanoo.

Innokas salkunhoitaja voi siis osua osakevalinnoissaan myös ihan metsään.

Paasi uskoo, että osin huonoa menestystä selittää se, että salkunhoitajat "veivaavat" salkkujaan liikaa. He ostavat ja myyvät markkinatilanteen mukaan, vaikka pitäisi päättää, mikä on näkemys ja odottaa rauhassa.

Möttölän mielestä sijoittajan, joka haluaa sijoittaa aktiiviseen rahastoon, kannattaisi ottaa selvää salkunhoitajasta ja tämän tyylistä.

"Esimerkiksi vertailussa pärjänneissä Evlin rahastoissa tehdään paljon numerotyötä ja sijoitukset on valittu omintakeisesti", Möttölä sanoo.

Itsekin salkunhoitajana toiminut Paasi sanoo, että salkunhoito on vaativaa.

"Hyvä salkunhoito vaatii koko sijoitusorganisaation tuen, etenkin kun ajat ovat huonommat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat