Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teknisesti koulutettu mies on suomalainen johtajaerikoisuus

Tutkija: Firmat eivät hyödynnä yrityskuvassaan tasa-arvopyrkimyksiä

Talous
 
Fakta

Naiset eivät nouse toimitusjohtajiksi

 Pörssiyhtiöissä on kaksi naista toimitusjohtajana.

 Valtio-omisteisissa yhtiöissä on kolme naista (5 %).

Lähde: Tasa-arvoa johtajien urakehitykseen TASURI-hanke

Suomalainen yritys palkkaa toimitusjohtajakseen edelleen usein teknisen koulutuksen saaneen miehen, ilmenee tiistaina julkistetusta tasa-arvotutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan teknisen koulutuksen suosiminen johtajavalinnoissa on erityisesti suomalainen ilmiö, jota ei tunneta edes muissa Pohjoismaissa.

Naisten etenemisestä yritysten ylimpään johtoon on puhuttu vuosia, mutta rekrytointiprosesseja on toistaiseksi tutkittu hämmästyttävän vähän. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laadullinen tutkimus "Sukupuolten tasa-arvo yritysten ylimmän johdon rekrytoinneissa" pyrkii paikkaamaan tätä puutetta.

Tutkimuksen tekijä, Tampereen yliopiston tutkija Tuija Koivunen korostaa, että tasa-arvo ei yrityksissä synny itsestään tai odottelemalla. "Siihen tarvitaan toimia."

Rekrytointikäytännöt hallitusjäseniä haettaessa ovat tutkimuksen mukaan vähitellen muuttumassa. Esimerkiksi yritysten hallituksiin kelpuutetaan nykyisin muitakin kuin toimitusjohtajataustaisia jäseniä. Tämä voi vahvistaa naisten asemaa, sillä naisilla on miehiä harvemmin toimitusjohtajakokemusta. Naiset ovat tutkimuksen mukaan myös kiinnostuneempia hallituspaikoista kuin toimivan johdon paikoista. Syynä lienee se, että hallitustyöskentely ei ole kokoaikaista.

Nais- ja miesjohtajien koulutustaustoissa on tutkimuksen mukaan suuria eroja. Pörssiyhtiöiden hallitusten naisjäsenillä on selvästi korkeampi koulutus kuin miesjäsenillä. Keskijohdossa vastaavaa eroa ei ole.

Koivunen sanoo yllättyneensä siitä, että sellaisetkaan yritykset, jotka ovat pyrkineet edistämään tasa-arvoa rekrytoinneissa, eivät käytä sitä myönteisen yrityskuvan luomisessa. "Kulttuurimme on sellainen, että tasa-arvopuhetta ei välttämättä koeta vain myönteisenä."

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tiistaina myös tilastollisen tasa-arvoselvityksen, jossa tutkijat selvittivät pörssiyhtiöiden ja valtio-omisteisten yhtiöiden lisäksi myös listaamattomien yritysten johtajien sukupuolijakaumaa.

Vaikka naisten osuus yritysten ylimmässä johdossa on kasvanut viime vuosina, mitään hurraamista kehityksessä ei ole.

Johtoryhmissä kehitys on tutkimuksen mukaan ollut hitaampaa kuin hallituksissa. Myönteisintä kehitys on ollut valtio-omisteisissa yhtiöissä. Tämä johtuu osin siitä, että valtio-omistaja asetti yli kymmenen vuotta sitten tavoitteeksi, että naisten osuus hallituksissa pitäisi olla 40 prosenttia.

Pörssiyhtiöiden hallituksissa naisjäseniä on 23 prosenttia. Naistoimitusjohtajia on sen sijaan "silmäänpistävän vähän". Heitä on nykyisellään kahdessa yrityksessä, Marimekossa ja Suomisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat