Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus varautuu sijoittamaan 100 miljoonaa Talvivaaraan

Talous
 
Miska Puumala
Suurissa vaikeuksissa olevassa Talvivaaran kaivoksessa oli maanantaina hiljaista, kun elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vieraili ensi kerran paikan päällä.
Suurissa vaikeuksissa olevassa Talvivaaran kaivoksessa oli maanantaina hiljaista, kun elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vieraili ensi kerran paikan päällä. Kuva: Miska Puumala

Hallitus esittää lisäbudjettiesitykseen lisää rahoitusta pahoissa vaikeuksissa olevan Talvivaaran kaivoksen toiminnan turvaamiseksi, kertoo kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä Helsingin Sanomille.

Valtion lisärahoituksen suuruusluokka on runsaat 100 miljoonaa euroa ja se osoitettaisiin valtion sijoitusyhtiölle Terrafamelle, joka neuvottelee kaivosliiketoiminnan ostamisesta sijoittajien kanssa.

Fakta

Vaikeat neuvottelut rahoituksesta

 Talvivaaran kaivoksen lakkauttaminen olisi kansantaloudellisesti huonoin vaihtoehto.

 Työ- ja elinkeinoministeriö halusi kaivokselle alun perin teollisen sijoittajan, joka ottaisi suurimman vastuun kaivostoiminnan jatkamisesta.

 Teollista sijoittajaa ei löytynyt, joten ministeriö turvautui pääomasijoittajaan. Sijoittaja ei ole kevään aikana onnistunut hankkimaan tarvitsemiaan varoja.

 Eduskunnalta pyytämällään lisärahoituksella hallitus pyrkii houkuttelemaan uusia sijoittajia Talvivaaran kaivokseen.

 Valtio on ilmoittanut, että sen rahoitusosuus on enintään 50 prosenttia.

Hallitus antaa lisäbudjettiesityksen eduskunnalle keskiviikkona. Työ- ja elinkeinoministeriö pitää asiasta tiedotustilaisuuden aamupäivällä.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli Talvivaaran kaivoksen lisärahoituksen tarvetta tiistaina. Lähtökohtana on yhä, että valtio pyrkii ostamaan kaivoksen sijoittajien kanssa turvatakseen työpaikat ja estääkseen uudet ympäristövahingot Sotkamossa.

Valtio varautuu uuteen rahoitukseen, koska brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ei ole onnistunut hankkimaan tarvittavia varoja ostaakseen kaivosliiketoiminnan valtion kanssa.

Uuden lisäbudjettiesityksen varoja ei käytettäisi julkisselvityksessä olevan Talvivaara Sotkamon konkurssipesän kulujen kattamiseen. Lisäbudjettiesityksellä varaudutaan siihen, että valtion pitää sijoittaa aikaisemmin arvioitua enemmän kaivosliiketoiminnan ostamiseen konkurssipesältä. Valtio siis houkuttelee sijoittajia ottamalla vastuulleen entistä suuremman riskin.

Maaliskuussa työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti tehneensä Audley Capital Advisorsin kanssa alustavan sopimuksen kaivosliiketoiminnan ostamisesta.

Kauppaa varten perustettaisiin uusi yhtiö, joka sijoittaisi kaivokseen noin 200 miljoonaa euroa. Audley Capital Advisorsin piti ostaa uuden yhtiön osakkeista 85 prosenttia, jolloin sen osuus olisi ollut 170 miljoonaa euroa.

Neuvottelut ovat kangerrelleet pahasti, minkä takia valtio on varautumassa jopa kaivoksen lakkauttamiseen. Se on kuitenkin viimeinen vaihtoehto, koska kaivoksen lakkauttaminen lisäisi vielä entisestään valtion menoja. Valtio on jo aikaisemmin varautunut sijoitusyhtiönsä Terrafamen kautta sijoittamaan kaivoksen ostamiseen 97 miljoonaa euroa. Valtio neuvottelee yhä useiden sijoittajien kanssa kaivoksen ostamisesta.

Keskiviikkona annettavan lisäbudjettiesityksen seurauksena valtiolla on mahdollisuus sijoittaa kaivokseen kaksinkertainen määrä, jos se saa aikaan sopimuksen sijoittajien kanssa.

Kevään aikana työ- ja elinkeinoministeriö on lähestynyt myös pörssiyhtiö Talvivaaraa, jotta se osallistuisi uuteen perustettavaan yhtiöön.

Pörssiyhtiö Talvivaaran yhtiökokous on ensi viikon torstaina, jolloin osakkeenomistajien pitäisi ottaa kantaa asianajaja Pekka Jaatisen laatimaan yrityssaneerausohjelmaehdotukseen.

Ehdotuksen mukaan pörssiyhtiön velkoja muutettaisiin osakkeiksi ja velaton yhtiö järjestäisi osakeannin hankkiakseen uutta pääomaa. Osakeannista hankittu pääoma sijoitettaisiin uuteen yhtiöön, joka ostaisi kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä valtion ja mahdollisesti muiden sijoittajien kanssa.

Velkojista suurin osa ilmoittanut Espoon käräjäoikeudelle kannattavansa selvittäjän ehdotusta velkojen muuttamisesta osakkeiksi.

Pörssiyhtiön yhtiökokous voi ehdotuksen hyväksyä, jos pörssiyhtiöllä on uskottava liiketoimintasuunnitelma sen tulojen turvaamiseksi vastaisuudessa. Yksi keino siihen voisi olla osallistuminen uuteen perustettavaan yhtiöön, joka ostaisi kaivosliiketoiminnan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat