Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n valtiolainojen osto-ohjelma on laillinen

EU:n tuomioistuimen ratkaisu oli odotettu

Talous
 

Euroopan unionin tuomioistuin päätti tiistaina antamassaan ratkaisussa, että Euroopan keskuspankki ei rikkonut lakia ilmoittaessaan syyskuussa 2012 ostavansa tarvittaessa eurovaltioiden joukkolainoja jälkimarkkinoilta.

Tuomioistuimen mukaan EKP:n ilmoitus kuuluu rahapolitiikan alaan ja on siten EKP:n toimivallan piirissä. Tuomioistuimen mukaan ohjelmalla pyrittiin turvaamaan rahapolitiikan välittyminen ja rahapolitiikan yhtenäisyys, mikä taas edesauttaa keskuspankin ensisijaisen tavoitteen eli hintavakauden ylläpitämistä.

"Päätöksessä on kaksi keskeistä asiaa: osto-ohjelma ei ylittänyt keskuspankin toimivaltaa eikä EU:n perussopimuksen kieltoa, jonka mukaan keskuspankki ei saa rahoittaa jäsenvaltioita", sanoo euroalueen velkakriisin oikeudellisiin ongelmiin erikoistunut tutkija Klaus Tuori Helsingin yliopistosta.

EU:n perussopimuksen artiklassa 123 kielletään EKP:tä ostamasta joukkolainoja suoraan valtioilta. EKP:n ilmoitus syyskuussa 2012 oli merkittävä siksi, että se rauhoitti euroalueen velkakriisiä. EKP ei koskaan aloittanut osto-ohjelmaa.

Osto-ohjelman ehtona oli, että valtio olisi ensiksi pyytänyt hätärahoitusta eurovaltioiden rahoituslaitoksilta. EKP vetosi tuomioistuimessa siihen, että osto-ohjelman perimmäinen tarkoitus oli rahapolitiikan välittymisen tehostaminen ja sitä kautta hintavakauden turvaaminen.

"Vaikuttaa siltä, että EU:n tuomioistuin otti annettuna vastaan sen, mitä keskuspankki sanoi. Se on hieman kyseenalainen lähestymistapa. Ideana on, että tuomioistuin voi kontrolloida ja kyseenalaistaa keskuspankin päätöksiä", Tuori sanoo.

Alkuvuonna 2014 Saksan perustuslakituomioistuin kyseenalaisti EKP:n ilmoituksen ostaa tarvittaessa eurovaltioiden joukkolainoja markkinoilta. Perustuslakituomioistuin pyysi Euroopan unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua siitä, ylittikö EKP toimivaltansa. Päätös oli historiallinen. Saksan perustuslakituomioistuin ei ole koskaan aikaisemmin pyytänyt EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua.

"EU:n tuomioistuimen ratkaisu antaa keskuspankille kohtalaisen laajan mahdollisuuden määritellä, mitkä kaikki mahdolliset toimet ovat rahapolitiikkaa", Tuori sanoo.

Tiistaina annettu ratkaisu on välillisesti myös hyväksyntä sille, että EKP alkoi maaliskuussa ensi kerran historiansa aikana ostaa kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja osana rahapoliittista elvytystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat