Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset innostuivat vihdoin investoimaan

EK:n asiantuntijat aistivat ilmassa kesän merkkejä investointipakkasten jälkeen

Talous
 
Hannes Heikura HS
Kaukaan sellutehdas Lappeenrannassa.
Kaukaan sellutehdas Lappeenrannassa. Kuva: Hannes Heikura HS

Raahen satamaan nousee upouusi metallituotetehdas, jos Mustavaaran kaivos saa kaavittua kasaan 200 miljoonaa euroa hankkeen rahoittamiseksi. Yhtiön alkuperäinen idea oli avata Taivalkoskella sijaitseva vanha vanadiinikaivos ja rakentaa tehdas metallinjalostusta varten.

Kaivosyhtiö lähestyi parin vuoden aikana noin kahtasataa sijoittajaa hattu kourassa, mutta rahoja suurinvestointiin ei irronnut keskellä taantumaa.

"Yritimme tosissamme löytää rahoitusta. Lähes jokainen sanoi, että katsotaan, miten Euroopan talous kehittyy, ja palataan asiaan vuoden päästä", toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi kertoo.

Nyt hän on toiveikas. Yhtiöllä on uusi konsepti: Se rakentaa ensin tehtaan, jossa se jalostaa teollisuusyhtiöiden vanadiinipitoisia sivutuotteita arvokkaaksi ferrovanadiiniksi, jota käytetään erikoislujissa teräslaaduissa. Jos tehdas tuottaa voittoa, pääomia kertyy kaivosta varten. Tiistaina Mustavaara julkisti aiesopimuksen sivutuotteiden jalostamisesta teräsyhtiö SSAB:n kanssa.

Mustavaara on kaivosyhtiöksi erikoinen, sillä se hyötyy vihreän teknologian yleistymisestä. Vanadiinipohjaiset akut ovat parhaillaan testikäytössä Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Mustavaaran kaivos ei ole ainoa investoinneista innostunut yritys. UPM kertoi tiistaina uudistavansa Kaukaan sellutehdasta 50 miljoonalla eurolla. Kymin tehtaan 160 miljoonan euron investoinnit valmistuvat syksyllä.

Kilpailija Metsä Group johtaa orastavaa investointibuumia 1,2 miljardin euron Äänekosken sellutehdashankkeellaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton yrityskysely kertoo, että Suomen yrityskentän investoinnit kääntyivät kasvuun jo viime vuonna. EK arvioi kiinteiden investointien kasvaneen viime vuonna 3,3 miljardiin euroon ja pomppaavan kuluvana vuonna peräti 4,2 miljardiin euroon. Vuonna 2013 investoinnit nuolaisivat aallonpohjaa jääden vain 3,1 miljardiin euroon.

EK:n johtajan Jussi Mustosen mielestä investointien pitkä ja hyytävä talvi on väistymässä.

"Viimeiset vuodet ovat olleet samanlaisia: olemme joutuneet pettymään, ja yritysten pääomakanta on rapissut. Nyt ehkä ensimmäistä kertaa voi sanoa, että kesä tulee."

Eniten investoinnit kasvavat tänä vuonna metsä-, rakennusaine-, ja kemianteollisuudessa. Piskuinen tekstiiliteollisuus on ainoa sektori, jonka investoinnit kutistuvat.

EK:n kyselyyn vastanneet yritykset tekevät noin 80 prosenttia kaikista Suomen teollisista investoinneista.

Investointikäänne ei tarkoita suhdannekäännettä. Mustosen ja EK:n johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan vasta vuoden loppupuolella voidaan esittää ensimmäisiä arvioita, onko Suomen pitkäaikainen talouspiina taittumassa.

Tutkimus- ja tuotekehitys ontuu edelleen. Tehdasteollisuuden t&k-menot kääntyvät EK:n ennusteen mukaan tänä vuonna laihaan kasvuun, mutta jäävät silti vuoden 2013 tason alle – puhumattakaan finanssikriisiä edeltäneestä ajasta. Suomen tehdasteollisuuden tutkimus- ja tuotekehitysmenot ovat kasvamassa tänä vuonna 3,2 miljardiin euroon viime vuoden 3,1 miljardista eurosta. Vuonna 2008 käväistiin yli neljässä miljardissa.

"T&k-puolella laskun päättyminen on toteutuessaan myönteistä, mutta ripeää kasvua ei ole luvassa. Kiinteiden investointien osalta voisi jopa sanoa, että osalla toimialoista taso on jo hyvä. Investointiaste on kohoamassa Länsi-Euroopan keskitasolle", Urrila arvioi.

Moni yritys on päästänyt viime vuosina pääomapohjansa rapautumaan lykkäämällä tärkeitäkin investointeja parempaa taloustilannetta odotellessa.

"Osittain investointikäänteessä on kyse kapasiteetin heikkenemisestä. Investointeja on tehtävä, jos liiketoimintaa haluaa jatkaa", selittää Urrila.

Vanhojen koneiden korvaaminen ei riitä silti selittämään suurta käännettä. Teollisuuden investointiaste kohoaa tänä vuonna 25 prosenttiin, korkeimmilleen sitten 90-luvun alun. Investointiaste tarkoittaa kiinteiden investointien ja tutkimuksen sekä tuotekehityksen osuutta teollisuuden jalostusarvosta.

"Investointiaste on karkeasti samalla tasolla niin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä kuin suuryrityksissäkin. Investointeja on jakautunut myös eri toimialoille. Jotakin on oikeasti tapahtumassa. Yritykset eivät enää tee vain korvausinvestointeja, vaan myös laajentavat kapasiteettiaan", Mustonen kertoo.

Yksi hyvä vuosi ei riitä paikkaamaan taantuman aiheuttamaa tuhoa.

"Teollisuuden pääomakannalle tekisi hyvää, jos vielä ensi vuonna ja kahtena seuraavana vuonna investointiaste on vähintään näissä lukemissa."

Pitkäjärven mielestä Suomi on laihoista vuosista huolimatta yhä paras paikka investoida.

"Kansainväliset rahoittajat hakevat poliittisesti ja yhteiskunnallisesti vakaata paikkaa, jossa on koulutettua työvoimaa. Ainut huolenaihe on politiikan poukkoilevuus. Kaivosteollisuutta rangaissut energiavero oli edelliseltä hallitukselta typerä teko, mutta nyt se onneksi korjataan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat