Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Danske Bank: Suomi irtautuu taantumasta

Talous
 

Danske Bankin ekonomistit ennustavat tänään julkaistussa katsauksessaan taantuman jäävän taakse, vaikka Suomen talouden kasvu jää hauraaksi vuosina 2015–2016.

Ekonomistit arvioivat, että maailmantalouden myönteinen kehitys tarttuu myös Suomeen. Danske Bank arvioi maailmantalouden kasvavan kuluvana vuonna 3,4 prosenttia ja kasvun yltävän 3,8 prosenttiin ensi vuonna.

"Maailmantalouden positiivinen vire heijastuu vähitellen myös Suomeen, mikä näkyy teollisuuden uusien tilauksien lisääntymisenä. Lisäksi yritysten vientiodotukset ovat nousseet ja heikentynyt euro tukee Suomen vientiä tänä vuonna etenkin Yhdysvaltoihin. Myös Venäjän kaupan negatiivinen vaikutus vähenee. Odotamme Suomen talouden kasvavan 0,5 prosenttia vuonna 2015", arvioi pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankin tiedotteessa.

Vaikka ennustus on myönteinen Suomen talouden kehityksen kannalta, vankempi talouskasvu vaatii hallituksen suunnittelemien uudistusten, kuten esimerkiksi sote-uudistuksen ja yhteiskuntasopimuksen onnistumista, Kuoppamäki sanoo.

"Hallitusohjelma on kunnianhimoinen yritys leikata julkisia menoja ja uudistaa vauhdilla talouden rakenteita. Leikkaukset jarruttavat vuoden 2016 talouskasvua, mutta onnistuessaan rakenneuudistukset voivat nostaa Suomen talouden kasvuvauhtia ja helpottaa ikääntymisen tuomia paineita. Uudistusten epäonnistuminen painaisi kasvuodotuksia ja heikentäisi Suomen luottoluokitusnäkymiä."

Haasteita Suomen talousnäkymille aiheuttavat nouseva työttömyys, investointien vähäisyys ja julkisen sektorin säästöt.

"Ansiotason hidas nousu ja hallitusohjelmassa listatut leikkaukset vaikuttavat negatiivisesti kotimaisen kysynnän kasvuun lähivuosina", Kuoppamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat