Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ullanlinnan ja Kaivopuiston asukkailla Helsingin pörssissä miljardiomaisuus

Pörssiomaisuus keskittyy Suomessa rajusti – katso, miten sitä on kertynyt omalle asuinalueellesi

Talous
 
Liisa Takala
Merikadun ympäristön eli Kaivopuiston ja Ullanlinnan väki omistaa yhtä paljon pörssiosakkeita kuin kaikki tamperelaiset yhteensä.
Merikadun ympäristön eli Kaivopuiston ja Ullanlinnan väki omistaa yhtä paljon pörssiosakkeita kuin kaikki tamperelaiset yhteensä. Kuva: Liisa Takala

Pörssiosakkeiden omistus keskittyy kaikkein varakkaimmalle väestönosalle Suomessa. Samoin osakeomistus on keskittynyt sekä alueellisesti että sukupuolen ja äidinkielen mukaan jaoteltuna, ilmenee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tukijoiden Matti Keloharjun ja Antti Lehtisen tuoreesta selvityksestä.

Pörssivarallisuudesta 70 prosenttia on miesten omistuksessa, minkä lisäksi yliedustettuina ovat eläkeläiset ja ruotsia äidinkielenään puhuvat.

Alueellisesti pörssivarallisuus keskittyy Helsinkiin ja sen kantakaupungin eteläiseen kärkeen: yhden postinumeroalueen eli Ullanlinnan ja Kaivopuiston väki omistaa osakkeita yli miljardin euron arvosta.

Se on yhtä paljon kuin kaikkien tamperelaisten osakeomistus. Ullanlinnassa ja Kaivopuistossa osakesijoittajia on 2 910 henkeä ja Tampereella 29 850 henkeä.

Tutkijat kävivät läpi 280 miljoonaa osakekauppaa ja muuta luovutusta vuodesta 1995 vuoden 2015 tammikuuhun.

Tulosten mukaan suomalaisten henkilösijoittajien rikkain prosentti eli 7 009 ihmistä omistaa puolet eli 46 prosenttia koko tutkimuksen 28 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta. Kaksikymmentä vuotta sitten sama joukko omisti 44 prosenttia varallisuudesta.

Kaikista suomalaisista laskettuna keskittyminen on vielä sijoittajajoukkoa suurempaa. Varakkain prosentti eli noin 55 000 suomalaista omistaa 77 prosenttia eli 22 miljardia euroa kaikesta yksityissijoittajien pörssivarallisuudesta.

"Pörssiomistus Suomessa on selvästi keskittyneempää kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa", kauppakorkeakoulun professori Matti Keloharju sanoo.

Omistus keskittyy myös kaikkein vauraimpien keskuudessa, sillä promillen kymmenesosa eli 70 sijoittajaa omistaa suoraan 12 prosenttia eli 3,4 miljardia euroa koko 28 miljardin euron pörssivarallisuudesta.

Kaksikymmentä vuotta sitten sama ultravauraiden joukko omisti selvästi vähemmän eli kahdeksan prosenttia pörssivarallisuudesta.

Kauppakorkeakoulun professori Keloharju huomauttaa, että todellisuudessa keskittyminen lienee vieläkin voimakkaampaa. Varakkaimmat sijoittajat ovat usein perustaneet sijoitusyhtiöitä, joiden pörssivarallisuus ei näy tutkimuksessa.

Mukana selvityksessä olivat henkilöiden suorat osakeomistukset Helsingin pörssissä.

"Tulonjakautumisen tasa-arvoisuuden mittari eli gini-kerroin kertoo toisaalta, että keskittyminen lisääntyi voimakkaasti vuoteen 2003 saakka. Sen jälkeen keskittyminen näyttää vähentyneen", Keloharju sanoo.

Hänen mukaansa tätä selittää se, että kaikkein varakkaimmat ovat alkaneet siirtää sijoituksiaan muuallekin kuin pörssiin.

"Varakkaimmat ovat uusien sijoitustuotteiden kauppiaiden kohteena", Keloharju sanoo.

Alueellisesti pörssiomistus keskittyy Uudellemaalle, jonka asukkaat omistavat yli puolet (52 prosenttia) yksityishenkilöiden pörssivarallisuudesta. Varsinaissuomalaisilla on omistuksessaan 8,1 prosenttia ja pirkanmaalaisilla 6,6 prosenttia pörssivarallisuudesta.

Kaupungeista helsinkiläisillä on ylivoima noin kahdeksan miljardin euron yhteenlasketulla pörssivarallisuudella. Kärjessä ovat myös espoolaisten kolme miljardia euroa, tamperelaisten miljardi euroa ja turkulaisten 957 miljoonaa euroa.

Ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus suomalaisista on noin viisi prosenttia, mutta heidän osuutensa pörssivarallisuudesta on noin 18 prosenttia. Kun suomea puhuvalla sijoittajalla on keskimäärin 37 000 euron arvoinen sijoitussalkku, niin ruotsinkielisellä se on arvoltaan kaksinkertainen eli 75 000 euroa.

Helsingissä Ullanlinnasta ja Kaivopuistosta muodostuvassa niemenkärjessä asuu varakkaita sukuja, mutta myös uusrikkaita suomalaisia.

Suomen vauraimmalla postinumeroalueella 00140 viihtyy muun muassa kolme Herlinin-suvun edustajaa, joiden suorien osakeomistusten arvo on kymmeniä miljoonia euroja. Aatelissuku Ehrnroothien ja Fromondien osakevarakkaita perillisiä alueella asuu kahdeksan. Myös Lemminkäisen ja Ahlströmin omistajasuvut ovat hyvin edustettuina, joukossa muun muassa funkmuusikko Samuel Huber. Media-alaa edustaa Sanoman suuromistaja ja hallituksen jäsen Rafaela Seppälä.

Orionin suuromistaja Ylpön-suku sekä Lemminkäisen omistajasuku Pentit sekä Etolan suvun vesat asuvat alueella.

Osa alueella asuvista on vaurastunut luomalla sijoitustuotteita rikkaille suvuille tai hoitamalla heidän omaisuuttaan. Heihin kuuluvat muun muassa Taaleritehtaan omistaja Peter Fagernäs sekä salaperäisen sijoittajan Henrik Kuninkaan poika Carl-Victor Kuningas.

Alueella asustava Alexander Groupin omistaja Erkki Helaniemi puolestaan on vaurastunut luomalla kannustinjärjestelmiä toimitusjohtajille, joita viihtyy naapurustossa runsaasti – myös eläkepäivinään.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat