Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiolla on useita tarjouksia Talvivaarasta

Hallitus esittää 110 miljoonan euron lisärahoitusta kaivokselle

Talous
 

Valtiolla on useita tarjousehdotuksia Talvivaaran kaivoksen liiketoiminnan ostamisesta, kertoo kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä.

Sijoittajien kiinnostuksen takia valtio varautuu sijoittamaan kaivokseen aikaisempaa enemmän pääomaa, mikä on todennäköisesti myös sijoittajien ehtona.

Ylijohtaja Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä ei halua kommentoida keskeneräisiä neuvotteluja lainkaan.

Hallitus esitti keskiviikkona eduskunnalle lähettämässään lisätalousarvioesityksessään, että kaivoksen ostamiseen varattaisiin 110 miljoonaa euroa lisää valtion varoja. Varat osoitettaisiin valtion sijoitusyhtiölle Terrafamelle, joka pyrkii yhä ostamaan kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä sijoittajien kanssa. Terrafamelle on toistaiseksi osoitettu 97 miljoonaa euroa kaivoksen ostamista varten.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) korosti keskiviikkona, että kaivoksen lakkauttaminen olisi huomattavasti kalliimpaa kuin sen lisärahoitus. Ministeriön laskelmien mukaan kaivoksen lakkauttaminen kestäisi seitsemän vuotta ja maksaisi valtiolle ainakin 300 miljoonaa euroa. Lakkauttaminen olisi vakava isku muuttotappiosta kärsivälle Kainuun maakunnalle.

"Valtio joutuu ottamaan kaivoksessa aktiivisemman roolin, mutta ei ikuisesti. Kaivosta ei voi jättää rempalleen", ministeri Rehn sanoi lehdistötilaisuudessa. Hän myös toisti aikaisemman kantansa, että pörssiyhtiö Talvivaaran osallistuminen kaivoksen ostamiseen ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Pörssiyhtiö omistaa 86 prosenttia viime syksynä konkurssiin asetetun Talvivaaran Sotkamon osakkeista ja teräsyhtiö Outokumpu 14 prosenttia.

Talvivaara Sotkamon konkurssipesä on julkisselvityksessä, jossa kaivostoimintaa rahoitetaan julkisin varoin. Joulukuussa alkaneen julkisselvityksen kuluessa valtion varoja on kulunut kaivostoimintaan 80 miljoonaa euroa.

Merkittävä syy hallituksen esittämään lisärahoitukseen on myös se, että työ- ja elinkeinoministeriön kumppanikseen valitsema pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ei ole onnistunut hankkimaan riittävästi varoja ostaakseen 85 prosentin osuuden kaivoksesta. Alustavan suunnitelman mukaan Audley Capital Advisorsin piti sijoittaa kaivokseen 170 miljoonaa euroa ja valtion sijoitusyhtiön Terrafamen 30 miljoonaa euroa. Neuvottelut valtion ja pääomasijoittajan välillä jatkuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat