Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan euroeron seuraukset olisivat arvaamattomat

Talous
 
Louisa Gouliamaki AFP
Valtiovarainministeri Giannis Varoufakis ja Syriza-puolueen kansanedustaja Constantinos Tsoukalas kuuntelivat tiistaina parlamentissa, kun pääministeri Alexis Tsipras syytti kansainvälistä valuuttarahastoa Kreikan nöyryyttämisestä.
Valtiovarainministeri Giannis Varoufakis ja Syriza-puolueen kansanedustaja Constantinos Tsoukalas kuuntelivat tiistaina parlamentissa, kun pääministeri Alexis Tsipras syytti kansainvälistä valuuttarahastoa Kreikan nöyryyttämisestä. Kuva: Louisa Gouliamaki AFP

Kreikan parlamentti kokoontui istuntoon tiistaina käsittelemään velkakriisiä. Entisen sosiologian professorin, nykyisen Syrizan kansanedustajan Constantinos Tsoukalasin jaloissa lattialla kyyhötti valtiovarainministeri Giannis Varoufakis.

Kansanedustaja Tsoukalas tunnetaan Kreikan sotilasjunttaa käsitelleestä kuuluisasta kirjastaan Kreikkalainen tragedia.

Nyt kansanedustaja on itse suuren draaman keskiössä, mutta kreikkalaisesta tragediasta ei kannata vielä puhua.

Aikaa on vielä, vaikka se vähiin käykin.

Kesäkuun viimeisenä päivänä erääntyvät Kreikan 1,5 miljardin lainaerät kansainväliselle valuuttarahastolle. Samana päivänä lainanantajien on määrä maksaa 7,2 miljardin euron erä hätärahoituksesta. Summan ehtona ovat Kreikan talousuudistukset.

Suurimman euromaan pääkaupungissa, Berliinin poliittisen vallan ytimessä, vallitsee kuumeinen valmistelun henki. Tänään torstaina Luxemburgissa järjestettävän euromaiden valtiovarainministerien kokouksen ei uskota tuovan varsinaisia ratkaisuja. Sen sijaan Brysselissä saatetaan järjestää ylimääräinen Kreikka-huippukokous sunnuntaina.

Saksalaiset kansanedustajat ovat jo alkaneet valmistautua liittopäivien mahdollisiin lisäistuntoihin alkuviikosta.

Saksa haluaa sopimuksen velkaehdoista, sillä liittokansleri Angela Merkel ei halua todistaa eurooppalaista dominoefektiä, jonka Kreikan ero eurosta, niin kutsuttu Grexit, voisi sysätä liikkeelle. Jos Grexit osoittautuisi katastrofiksi, se olisi kovin huono meriitti seuraavissa vaaleissa.

Viime päivinä Saksan lehdistössä on arveltu valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen vetävän liittokansleria tiukempaa linjaa.

Schäublen on arveltu saaneen tarpeekseen siitä, että Kreikan hallitus ei ole näytä hyväksyvän lainan ehdollisuutta. Todellisuudessa samasta puolueesta olevat liittokansleri ja valtiovarainministeri vetävät varmasti yhtä köyttä. Merkel tarvitsee talouspolitiikassa Schäublelle uskollisia kansanedustajia, kun liittopäivät äänestää mahdollisesta Kreikan lainaratkaisusta.

Merkelillä on paljon pelissä. Hän ei halua Grexitiä kanslerikautensa painolastiksi.

Saksan hallituslähteet puhuvat Kreikan konkurssin ja euroeron laajemmista poliittisista vaikutuksista. Ilmassa on kysymyksiä, arveluja ja skenaarioita, mutta vähän vastauksia.

Ensinnäkin, miten rauhattomaksi Kreikka muuttuisi, jos valtio joutuisi maksukyvyttömyyden tilaan? Millaisen vastuun se ottaisi esimerkiksi maahan tulvivista pakolaisista?

Espanjassa nousee eurokriittinen vasemmistopuolue Podemos, jonka suosio näyttää kasvavan kohti syksyn parlamenttivaaleja. Jos Kreikka eroaisi euroalueesta ja pääsisikin jaloilleen, miten se heijastuisi Espanjan suhtautumiseen Euroopan unioniin ja euroon?

Myös Portugalissa on parlamenttivaalit syksyllä.

Entä mitä tapahtuisi markkinoilla?

Britanniassa on määrä järjestää kansanäänestys unionin jäsenyydestä ensi vuonna.

Jos britit päättäisivät jättää unionin, se söisi suuren siivun EU:n vaikutusvallasta.

Jos Euroopan joka nurkka alkaa natista, on koko idea yhteiseurooppalaisesta hankkeesta vaarassa. Sitä Saksan pragmaatikkojohto haluaa välttää viimeiseen saakka.

Kreikan ja velkojien välisissä lainaehtoneuvotteluissa keskeisimmät kysymykset ovat eläkkeiden leikkaukset ja varhaisen eläkeiän korotus.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras venyttää kuminauhaa äärimmilleen. Syrizassa on vahva sisäinen oppositio, jolle Tsiprasin täytyy näyttää yrittäneensä vääntää velkojien kanssa aivan loppuun saakka. Vasta tulevina viikkoina selviää, mikä on loppuun saakka.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat