Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Silli pyrkäs pintaan ja kauhea kuhina kävi" – Suolaisen herkun asema on heikentynyt suomalaisissa ruokapöydissä

Talous
 
Sami Kilpiö
Reijo Lumento Rymättylässä Röölän rannassa, josta hän lähti sillinpyyntimatkalle 57 vuotta sitten. Matkalta hän osti villapaidan, joka mahtuu ylle vielä hyvin. "On tämä vähän kutistunut", hän myhäilee.
Reijo Lumento Rymättylässä Röölän rannassa, josta hän lähti sillinpyyntimatkalle 57 vuotta sitten. Matkalta hän osti villapaidan, joka mahtuu ylle vielä hyvin. "On tämä vähän kutistunut", hän myhäilee. Kuva: Sami Kilpiö

Kun suomalaiset kalastajat onnistuivat osumaan silliparven kohdalle, näytti siltä kuin koko meri olisi kiehunut.

"Silli pyrkäs pintaan ja kauhea kuhina kävi. Se oli mahtava näky", muistelee Reijo Lumento, 79, sillinpyyntimatkaa Saukko-laivalla vuonna 1958.

Fakta

Sisämaassa suositaan Ahtia

 Orkla Foods Finland on Suomen johtava sillivalmistaja.

 Se myy silliä neljällä merkillä: Vesta, Ahti, Abba ja Boy. Niillä kaikilla on MSC-merkintä. Se tarkoittaa, että silli on pyydetty kestävällä tavalla.

 Orklan mukaan rannikkoseuduilla suosikkimerkki on Vesta, Sisä-Suomessa Ahti. Nuoremmat ostajat suosivat Abbaa.

 Sillit voi jakaa kahteen ryhmään: etikkamarinoidut ja sokeri- tai maustesuolatut.

 Orklan merkeistä myydyin on Ahti. Sitä myydään vuodessa puoli miljoonaa kiloa.

Silliparvi ympäröitiin nuotalla ja kalaa alettiin nostaa laivaan. Silleiltä pantiin päät poikki ja ne suolattiin puutynnyreihin. Lumento ja muu miehistö tekivät kaksi vuorokautta töitä kellon ympäri ilman silmällistäkään unta. Työsopimuksessakin luki, että kun pyynti on käynnissä, työtä saa teettää mihin kellonaikaan tahansa.

Jopa miljoonien yksilöiden parvissa liikkuvaa silliä oli tuolloin pohjoisella Atlantilla niin valtavasti, että sitä riitti suomalaisillekin kalastajille. Suomalaisalukset tekivät sillireissuja Islannin vesille sotavuosia lukuun ottamatta vuodesta 1929 aina vuoteen 1975 asti.

Ja kyllä silliä syötiinkin. Lumento ja koko sillilaivan miehistö sai reissulta palkan lisäksi kahdenkymmenen kilon pöntön silliä.

"Se kuului eri tavalla ruokapöytään kuin tänä päivänä", Lumento sanoo. "Nyt on niin paljon kaikkea muuta."

Edelleen sillipurkit aukeavat Suomen juhannuspöydissä, mutta harvemmin enää muulloin. Vain alle kolmasosa suomalaisista syö sillivalmistaja Orkla Foods Finlandin mukaan silliä ympäri vuoden vähintään kerran kuussa.

Arkiruoasta silli on siirtynyt niin voimakkaasti kesäherkuksi, että käytännössä koko vuoden myynti riippuu siitä, onko kesäkuu – varsinkin juhannus – lämmin ja kaunis. Sääennusteiden mukaan tämä juhannus ei hyvältä näytä.

Edes helteinen heinäkuu ei pelasta sillimyyntiä, jos kesäkuu on kolea.

Artikkeliin liittyvät

Orklan mukaan sillistä jopa 45 prosenttia myydään nykyisin kesällä. Toinen myyntipiikki on joulu.

"Aika paljon kulutuksesta linkittyy uuteen perunaan", sanoo Orkla Foods Finlandin toimitusjohtaja Rabbe Wikström.

"Tämä vuosi vaikuttaa vähän paremmalta viime vuoteen verrattuna. Viime vuosi oli todella surkea."

Norjalaisomisteiselle Orklalle on siirtynyt yrityskaupoissa vähitellen suurin osa Suomessa myydyistä sillimerkeistä. Sille kuuluvat Abba, Vesta, Ahti ja viimeisimpänä Boy, jonka Orkla osti 2012.

Suomessa myytävä Abban silli ja Boyn lasipurkit tulevat nyt valmiiksi purkitettuina Ruotsista. Vesta- ja Ahti-silli purkitetaan käsityönä Turussa.

Niihin aikoihin kun Reijo Lumento lähti sillireissulleen Rymättylästä Röölän rannasta, sillitynnyreitä täynnä olevien laivojen paluu Suomeen kesällä oli iso tapaus.

Röölän kautta tuli maahan 85 prosenttia suomalaislaivojen tuomasta sillisaaliista, kertoo Silliperinnekeskus Dikselin museonhoitaja Marja Kantonen. Suomalaisalusten pyynti loppui 1970-luvulla, kun ylikalastus sai sillikannat romahtamaan ja sillin kansainväliset pyyntialueet rauhoitettiin.

Nyt Suomella ei ole enää sillilaivoja eikä Röölän rannassa sillitehdastakaan. Siellä toiminut Boyn sillitehdas suljettiin viime vuonna. Osa tuotantolinjoista siirrettiin Orklan tehtaalle Turkuun.

Rymättylän kunniakasta sillihistoriaa pitää Röölässä yllä enää Silliperinnekeskus. Sinne on kerätty Suomen sillilaivastosta kertovaa tietoa ja esineistöä.

Reijo Lumennon sillireissu kesti kolme kuukautta ja kolme päivää. Vaikka työ oli raskasta, hän viihtyi merellä niin hyvin, että harkitsi sillinpyynnistä ammattia.

Siihen kuitenkin eräs tärkeä nuori neiti ilmoitti, että tässä tapauksessa tiet eroaisivat. "Merielämä on aina kiehtonut, mutta ei se sitten onnistunut."

Kauankos te nyt olette olleet naimisissa?

"Siitä tulee nyt sitten . . . 55 vuotta."

Tavallaan silli toi Lumennolle silti elannon, tai ainakin pesämunan siihen. Sillireissusta saamallaan palkalla hän osti Volkswagenin, jonka myi pian ja osti ensimmäisen säiliöautonsa.

Nyt Lumennon liikenteellä on kymmenen säiliöautoa. Muun muassa Nesteen Naantalin jalostamon öljynkuljetuksia hoitavaa yritystä johtavat Lumennon pojat.

Silliä Lumennoilla syödään yhä muulloinkin kuin juhannuksena. Kesämökkikin on ihan Röölän lähellä Rymättylässä.

Eivätkä muistot merielämästä haalistu.

"Sillilaivalla näki, mitä luonto voi olla. Siellä tunsi itsensä aika pieneksi."

 

Silliperinnekeskus Dikseli, Sillitie 2, Röölä. Avoinna heinäkuussa su–pe 15–18, la 12–15.

Reijo Lumento (vas.) muun miehistön kanssa sillilaiva Saukolla juhannuksena 1958. Kuva on esillä Silliperinnekeskus Dikselissä.
Reijo Lumento (vas.) muun miehistön kanssa sillilaiva Saukolla juhannuksena 1958. Kuva on esillä Silliperinnekeskus Dikselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat