Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kahdeksan uutta Kaukaan laitosta"

Hallituksen tavoite liikenteen uusiutuvien polttoaineiden lisäämiseksi 40 prosenttiin on kunnianhimoinen

Talous
 

Uutta hallitusta ei voi moittia ainakaan hissuttelusta tavoitteiden asettamisessa.

Hallitusohjelmassa lukee, että uusiutuvien polttoaineiden osuus liikenteessä nostetaan vuoteen 2030 mennessä 40 prosenttiin. Nyt osuus on arviolta kymmenen prosenttia.

"Tavoitteen saavuttaminen edellyttää päämäärätietoista politiikkaa", sanoo työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen.

"Se tarkoittaisi määrällisesti jopa kahdeksan uutta Kaukaan laitosta", Huttunen viittaa UPM:n Lappeenrannan biojalostamoon. Se tuottaa dieseliä selluteollisuuden sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä. Yhtiön verkkosivujen mukaan laitoksen uusiutuvan dieselin vuosituotanto on 100 000 tonnia.

Suomen suurin uusiutuvan dieselin valmistaja ja maanlaajuisestikin merkittävä tuottaja on Neste, joka tekee yli kaksi miljoonaa tonnia uusiutuvaa dieseliä vuodessa.

Liikenteessä käytetyillä uusiutuvilla polttoaineilla tarkoitetaan Suomessa lähinnä biodieseliä ja etanolia. Esimerkiksi biokaasuautot ovat harvinaisia.

Huttunen kuvailee hallituksen 40 prosentin tavoitetta haastavaksi. Se on hänen mukaansa kuitenkin mahdollista saavuttaa.

"Raaka-ainevarat, osaaminen, EU-tavoitteet ja kysyntä", Huttunen luettelee tärkeitä tekijöitä.

EU:n asettamat velvoitteet ohjaavat Huttusen mukaan kehitystä. Nykyinen EU:n politiikka uusiutuvien polttoaineiden käytölle liikenteessä on voimassa vuoteen 2020. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on vielä auki.

"Paljon riippuu siitä, miten paljon EU panostaa asiaan."

Huttunen muistuttaa, että esimerkiksi biodieselille ei vielä ole olemassa luonnollista kysyntää, vaan se täytyy synnyttää yhteiskunnan ohjailulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat