Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkman: Kreikka taipunee velkakiistassa

Mikäli Kreikka eroaa eurosta, haluaa Paavo Väyrynen Suomen tekevän samoin

Talous
 
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Mistä Kreikan lainaerästä tällä erää oikein väännetään? Entä jos sopua ei synny? HS selittää Kreikan velka-ahdingon kahdessa minuutissa. Toimittajat: Jani Timonen ja Ruut Tolonen HS, editointi: Janne Elkki HS, kuvat: Reuters

Kreikan hallitus viimeisteli sunnuntaina vimmaisesti sovintoehdotustaan maanantain hätäkokousta varten pääministeri Alexis Tsiprasin johdolla.

Tsipras keskusteli puhelimitse Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Ranskan presidentin Fran ç ois Hollanden sekä EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa Kreikan viimeisimmästä ehdotuksesta.

Poiminta

"Tsipras ei pysty lunastamaan lupauksiaan"

Kreikan kriisin ratkomista on vaikeuttanut se, että maa ei ole sitoutunut edellisen hallituksen sopimiin ehtoihin.

Pääministeri Alexis Tsipras nousi valtaan lupaamalla loppua leikkauksille, mikä on tarkoittanut irtautumista lyhyen aikavälin toimista. "Perusongelma on se, että Tsipras ei pysty lunastamaan epärealistisia vaalilupauksiaan. Jos Kreikka selviää kesästä, se voi keskittyä laatimaan pitkän aikavälin suunnitelmaa velkajärjestelyineen", arvioi professori Sixten Korkman.

"Pääministeri esitteli kolmelle johtajalle Kreikan ehdotuksen molempia osapuolia hyödyttävästä sopimuksesta", pääministerin kansliasta tiedotettiin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ehdotuksen sisällöstä ei ollut sunnuntai-iltana tietoa.

Kreikka on pyrkinyt saamaan helpotusta uuden lainaerän ehdoksi asetettuihin vaatimuksiin muun muassa eläkkeiden leikkauksista.

"Kun Kreikka tuo esityksensä pöydälle, tuskin se on mikään läpihuutojuttu, kun muut euromaat tuovat vastaehdotuksen", sanoo professori Sixten Korkman HS:lle.

Hän ennustaa Kreikan lopulta taipuvan kiistassa.

"Tsipras saa kipeän ratkaisun myös läpi Kreikan parlamentissa, koska hallitus saa opposition tuen. Tilanne voi kuitenkin johtaa maassa uusiin vaaleihin."

Reutersin mukaan Tsipras tapaa maanantaina ennen hätäkokouksen alkua Kreikan velkojien eli EU:n, Euroopan keskuspankin (EKP) sekä kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajien kanssa.

EKP aikoo myös pitää maanantaina hätäkokouksen, jonka aiheena on Reutersin mukaan talletuspaosta kärsineiden Kreikan pankkien tilanne. EKP on jo useasti myöntänyt Kreikan keskuspankille luvan myöntää hätärahoitusta maan liikepankeille.

Reutersin mukaan kreikkalaispankeille on tehty jo ennalta pyyntöjä maanantaille jopa miljardin euron talletusten nostamisesta.

Euroryhmän 19 jäsenmaata kokoontuvat maanantaina käsittelemään Kreikan tilannetta.

Kreikalle erääntyy tämän kuun lopussa maksuun yli 1,5 miljardin euron edestä vanhoja lainoja Kansainväliselle valuuttarahastolle.

Jos Kreikka ei saa eurovaltioilta ja IMF:ltä seuraavaa 7,2 miljardin euron lainaerää vuonna 2012 myönnetystä hätärahoituksesta, se joutuu laiminlyömään erääntyviä maksujaan.

Paineet kompromissin löytämiseksi ovat kasvaneet sitä mukaa, kun neuvotteluiden aikaraja on lähestynyt.

"Kompromissi tarkoittanee muutoksia Kreikan varhaiseläkejärjestelmään, mutta tuskin se vielä IMF:lle ja Saksalle riittää", Korkman arvioi. Moni veikkaa, että neuvottelut ratkeavat vasta kesäkuun viimeisenä päivänä, juuri ennen vuorokauden vaihtumista.

"Voi olla, että ratkaisu menee viime tippaan tai myöhästyy, mutta se ei ole päivästä kiinni", Korkman sanoo.

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen katsoo, että jos Kreikka poistuu euroalueesta, Suomen tulisi tehdä samoin.

Jos grexit toteutuu, tarvitaan myös fixit, Väyrynen kirjoittaa blogissaan.

Grexit on termi, jolla tarkoitetaan Kreikan irtautumista euroalueesta. "Fixit" on väännös Väyrysen vaatimasta Suomen euroerosta. Yhtenäisvaluuttaan siirtyminen oli Väyrysen mielestä virhe. "Kun virhe on tehty, se pitää korjata, jos mahdollisuus tähän tarjoutuu. Kreikan euroeron yhteydessä se näyttää olevan avautumassa."

Korjaus 22.6. kello 16.26: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että fixit olisi Väyrysen keksimä termi ja että Väyrynen puhuisi eurosta yhteisvaluuttana.

Angelos Tzortzinis AFP Photo
Kreikkalainen mies käveli lauantaina Ateenassa seinän ohitse, johon kirjoitettu teksti vaatii "vapauttamaan Kreikan eurooppalaisesta vankilasta".
Kreikkalainen mies käveli lauantaina Ateenassa seinän ohitse, johon kirjoitettu teksti vaatii "vapauttamaan Kreikan eurooppalaisesta vankilasta".
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat