Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoitusmyyjä vaanii vauraita asiakkaita

Varakkaita ihmisiä etsitään muun muassa pörssiyhtiöiden omistajaluetteloista

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
Riitta Mäkelä sai ja osti Orionin osakkeita ollessaan yhtiössä töissä ja vaurastui myös perheyrityksen kautta. Varallisuuden kartuttua sijoitusneuvojen tarjoajista on ollut tunkua.
Riitta Mäkelä sai ja osti Orionin osakkeita ollessaan yhtiössä töissä ja vaurastui myös perheyrityksen kautta. Varallisuuden kartuttua sijoitusneuvojen tarjoajista on ollut tunkua. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Nainen oli kuin sellainen jackrussellinterrieri. Kun se iskee kiinni johonkin, sitä voi vaikka pyörittää ilmassa, eikä se päästä irti", Riitta Mäkelä, 70 sanoo.

Mäkelä kertoo puhelinsoitosta, jonka hän sai sijoituspalveluja myyvän Investiumin puhelinmyyjältä kesäkuun alussa.

Artikkeliin liittyvät

Mäkelä koki puhelun hyvin tungettelevaksi, etenkin koska nainen kertoi soittavansa sen takia, että tiesi Mäkelän omistavan Orionin osakkeita.

"Hän väitti, että pankki veloittaa piilokuluja osakkeitteni säilytyksestä ja yritti painostaa tapaamaan heidän asiantuntijaansa. Ei pankki mitään piilokuluja veloita, vaan 1,30 euroa kuukaudessa. Kai minä nyt osaan tiliotettani lukea", Mäkelä sanoo.

Soittaja intti vastaan, eikä meinannut millään lopettaa puhelua. "Vasta kun oikein suutuin, hän lopetti."

Moni HS:n iäkäs lukija on ottanut toimitukseen yhteyttä ja kertonut pankkien turhan innokkaasta sijoitusneuvonnasta. Pankkejakin innokkaampia ovat pienemmät sijoituspalvelujen tarjoajat, joista monet vain välittävät varainhoitotalojen tuotteita. Ne ovat siis täysin riippuvaisia jatkuvan tuotemyynnin tuomista palkkioista.

Nämä välittäjät, kuten Investium tai pitkään alalla toiminut Alexandria-pankkiiriliike saalistavat asiakkaita muun muassa yritysten julkisista osakasrekistereistä. Sieltä ne löytävät varakkaita suomalaisia, joille on otollista markkinoida esimerkiksi riskien hajauttamista erilaisten sijoitustuotteiden kautta.

Mäkelän serkku, joka hänkin omistaa Orionia, sai puhelun Investiumista samoihin aikoihin.

Puhelinmyynti on massiivista. Esimerkiksi Alexandrialla on päivittäin sata ihmistä töissä pelkästään soittamassa mahdollisille asiakkaille.

Tietyn yhtiön osakkaita saatetaan soittaa systemaattisesti läpi. "Hankimme yhteystietoja laillisista lähteistä. Osakkeenomistajaluetteloita tilaamme Euroclearista. Tilaamme myös Fonectalta yhteystietolistoja, joista on poistettu liittymät, joissa käyttäjä on alaikäinen tai suoramarkkinointikiellossa. Meillä on palveluntarjontaa kaikentyyppisille ihmisille", Alexandrian markkinointijohtaja Ilona Varjonen kertoo.

Alexandriasta soitettiin aikoinaan säännöllisesti myös Riitta Mäkelälle ja hänen miehelleen.

"Mutta sitten vajaat kaksi vuotta sitten kerroin, että mieheni on kuollut, eikä minulla ole enää niin paljon omaisuutta. Siihen ne puhelut loppuivat", Mäkelä sanoo.

Soittajien tehtävä on houkutella ihmisiä sijoitusmyyjien juttusille.

Alexandria myy paljon ruotsalaisen SEB:n sijoitus- ja vakuutustuotteita. Niin sanottuja strukturoituja sijoitustuotteita sillä on myös muun muassa Danske Investin ja muiden pankkien valikoimista.

Investiumin toimitusjohtaja Pasi Kosonen painottaa, että Investium toimii meklarityyppisesti eli se valikoi asiakkaalleen parhaat sijoitus- tai vakuutustuotteet laajasta valikoimasta. Käytännössä se välittää kuitenkin vain sellaisten yhtiöiden tuotteita, jotka maksavat sille palkkiota myynnistä. Esimerkiksi Nordean ja OP-ryhmän tuotteet eivät ole sen valikoimissa.

"Sijoitusvakuutuksissa ehkä eniten asiakkaat ovat valinneet Generali-sijoitusvakuutusta, jossa varojen sijoituskohteet saa valita täysin vapaasti", Kosonen sanoo.

Mäkelän kertomusta siitä, että puhelinmyyjä käytti myyntiargumenttina pankkien perimiä piilokuluja Kosonen pitää "outona".

"Ehkä hän tarkoitti kapitalisaatiosopimusta, joista on viime aikoina ollut paljon puhetta, ja joista kuluja ei tarvitse ilmoittaa niin tarkasti kuin sijoitusvakuutuksista", Kosonen sanoo.

Onko teillä siis yleisesti tapana houkutella asiakkaita haukkumalla kilpailijoita? [Kapitalisaatiosopimus on Nordean tuote. Sen kulut ovat korkeat mutta selviävät kyllä esitteistä.]

"Ei missään tapauksessa. Tavoitteena on saada asiakas tulemaan tapaamiseen", Kosonen sanoo.

Riitta Mäkelä on ollut nimenomaan Nordean palveluun tyytyväinen. Hänellä on sen verran varallisuutta, että hän on päässyt Nordean yksityispankin asiakkaaksi.

"Käyn siellä syömässä salaatit ja kakut. Eikä kukaan ole ehdottanut, että myisin osakkeeni, kun olen kerran sanonut, että aion pitää ne."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat