Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa ulkomaiset yhtiöt työllistävät vähän

Alle viidennes teollisuuden työntekijöistä ulkomaisessa yrityksessä

Talous
 

Tilastokeskuksen aineiston perusteella Suomessa on vähän ulkomaalaisten omistamia yrityksiä. Ulkomaalaiset yritykset työllistävät Suomessa jopa vähemmän kuin suomalaiset yhtiöt työllistävät ulkomailla. Suomesta siis lähdetään, mutta tänne ei tulla yhtä hanakasti. Kaiken kaikkiaan suomalaisyritysten ulkomaisissa tytäryhtiöissä työskentelee noin 530 000 henkeä.

Tilastokeskuksen uusimmassa Tieto&Tieto -julkaisussa kerrotaan, että Suomen teollisuuden henkilöstöstä alle viidennes työskentelee ulkomaisessa yrityksessä.

Norjassa ja Tanskassa määrä on noin neljännes. Ruotsissa jopa runsas kolmasosa teollisuuden henkilöstöstä on töissä ulkomaisessa yrityksessä.

Suomea pienempi osuus henkilöstöstä ulkomaisissa teollisuusyrityksissä oli Tilastokeskuksen aineiston mukaan vain Italiassa, Portugalissa ja Saksassa.

"Teollisuusyritykset näyttävät olevan selvästi kaupan yrityksiä yleisemmin ulkomaisessa omistuksessa", kirjoittaa ekonomi Samuli Rikama julkaisussa. Hän työskentelee työ- ja elinkeinoministeriössä.

"Useat uudet EU-jäsenmaat ovat houkutelleet merkittävästi niin ulkomaisessa omistuksessa olevia teollisuusyrityksiä kuin myös kaupan alan yrityksiä. Osin tähän lienee syynä uusien jäsenmaiden EU-keskivertoa alhaisempi kustannustaso, mutta myös kasvuvaiheessa olevat markkinat", Rikama toteaa.

Kaupan alalla Suomi lukeutuu EU:n keskikastiin. Suomessa 16 prosenttia henkilöstöstä työskenteli ulkomaisissa yrityksissä. Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa vastaavat osuudet olivat hieman yli 20 prosenttia.

"Suomea on usein ja perustellustikin parjattu kaupan alan heikosta kilpailusta. Eurostatin tilastotietojen nojalla Suomessa kuitenkin työskentelee ulkomaisessa omistuksessa kaupan alalla suunnilleen vastaava määrä henkilöstöä kuin EU-maissa keskimäärin. Ainakaan tämän perusteella ei Suomen kaupan kilpailutilannetta voida pitää erityisen heikkona", Rikama kirjoittaa.

Rikaman mukaan maan houkuttelevuutta ulkomaisten investointien ja pääomien kannalta pidetään erittäin toivottavana. Näin siksi, että ulkomaiset investoinnit uudistavat osaltaan taloutta ja luovat työpaikkoja.

Suomessa ulkomaalainen pääoma ei ole paljon tuonut tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

"Tosiasiassa Suomi sijoittuu varsin kehnosti EU-vertailussa, jossa tarkastellaan ulkomaisten yritysten osuutta koko maan yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Tutkimus- ja kehittämistoimintamme on pitkälti kotimaisten yritysten käsissä: ulkomaisten yritysten osuus oli vain noin 15 prosenttia kaikesta yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnasta", Rikama sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat