Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Toimistoväki on selvinnyt parhaiten työelämän murroksesta

Uuden työn löytymistä selittävät ammatin lisäksi ikä, koulutus ja asuinpaikka

Talous
 

Toimistotyöntekijät ovat pärjänneet supistuvista ammattiryhmistä parhaiten työelämään uudelleen sijoittumisessa.

Paljon huonommin ovat pärjänneet konepajojen ja valimoiden työntekijät sekä paperinjalostuksen prosessitöissä olleet.

Fakta

Tekniikka ja kauppa ovat taustalla

 Ammattirakenteiden muutosta muovaavat lähinnä kaksi päätekijää, informaatio- ja kommunikaatioteknolgian kehitys sekä kansainvälisen kaupan luonteen muuttuminen.

 Rutiinitehtävät ovat hoidettavissa tietotekniikalla ja roboteilla. Kaupan muutos siirtää tehtäviä maasta toiseen.

 Se miten valtiot pystyvät vastaamaan näihin tekijöihin, riippuu pitkälti koulutusjärjestelmästä ja työmarkkinoiden toiminnasta.

Heistä selvästi suurempi osa on joutunut siirtymään työelämän ulkopuolelle tai johonkin muuhun supistuvaan ammattiryhmään, jossa palkkataso ja näkymät ovat huonommat kuin toimistoväellä.

Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jonka ovat tehneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijat Rita Asplund, Antti Kauhanen ja Pekka Vanhala.

Tilastoaineiston pohjalta tutkijat ovat eritelleet kuusi supistuvaa ammattiryhmää: toimistotyöntekijät, konepaja- ja valimotyöntekijät, muut valmistustyöntekijät, puun- ja paperinjalostuksen prosessityöntekijät, kumi-, paperi- ja tekstiilityöntekijät sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijat.

Kutakin ammattiryhmää ja niissä toimineiden työntekijöiden työmarkkina-aseman muutosta on seurattu vuodesta 1995 vuoteen 2009 saakka.

"Peruskysymys on ollut, mihin työntekijät päätyvät aloilta, jotka ovat joutuneet vähentämään väkeä, ja miksi he ovat päätyneet sinne mihin ovat päätyneet", sanoo Kauhanen.

Aineisto kertoi, että eritoten toimistotyöntekijät, mutta myös muut valmistustyöntekijät sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijat ovat siirtyneet vilkkaimmin pois supistuvan ammatin urapolulta.

Toimistoväki on myös sijoittunut parhaiten. Heitä on sijoittunut muihin yksityisen sektorin ammatteihin, julkisen sektorin puolelle ja yrittäjiksi.

Toimistotyöntekijöiden ammatinvaihdot ovat johtaneet useammin paremmin palkattuihin töihin kuin muiden valmistustyöntekijöiden tai teollisuustuotteiden kokoonpanijoiden.

Konepaja- ja valimotöissä tai puun- ja paperinjalostuksen prosessitöissä vaihtoehdot ovat usein olleet kahdenlaisia: jatkaa omassa tai jossakin toisessa supistuvassa ammatissa tai siirtyä työelämän ulkopuolelle.

Ammattikohtaisia eroja selittää keskeisesti itse ammatti, mutta uudelleen sijoittumisessa merkittäviä tekijöitä ovat myös ikä, koulutus ja asuinpaikka.

"Parhaiten ammattirakenteiden muutoksiin ovat sopeutuneet nuoret, keski- tai korkea-asteen koulutuksen suorittaneet ja Etelä-Suomessa asuneet", tutkimus kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat