Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Kreikan ero todennäköinen? – Kahdeksan kysymystä kriisistä

HS kokosi vastauksia tärkeimpiin Kreikan kriisiä koskeviin kysymyksiin

Talous
 
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Mistä Kreikan lainaerästä tällä erää oikein väännetään? Entä jos sopua ei synny? HS selittää Kreikan velka-ahdingon kahdessa minuutissa. Toimittajat: Jani Timonen ja Ruut Tolonen HS, editointi: Janne Elkki HS, kuvat: Reuters

Mistä kiistassa on kyse?
Tammikuussa valtaan noussut Kreikan vasemmistohallitus ja Kreikan kansainväliset velkojat ovat eri mieltä Kreikan talouden hoidosta.

Vasemmistohallitus haluaa helpotusta velkoihin ja valtion säästökuuriin. Velkojat haluavat menojen karsimista ja veronkorotuksia ehtona Kreikan rahoittamiselle. Jos Kreikka ei pääse sopuun uusista lainoista, se ei pysty maksamaan erääntyviä velkojaan. Käytännössä se ajautuisi eroamaan yhteisvaluutta eurosta.

Kenellä on valta?
Kreikan vastapuolena neuvotteluissa on kolmikko, johon kuuluvat Euroopan keskuspankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan komissio. Komissio joutuu pelkän rahan lisäksi ajattelemaan kriisin hoidossa myös Euroopan yhtenäisyyttä.

Käytännössä vahvimpia päättäjiä ovat suuret euromaat, erityisesti Saksa. Saksan liittokanslerilla Angela Merkelillä on kotimaassaan paineita vetää tiukkaa linjaa neuvotteluissa. The Financial Times -lehden tietojen mukaan Merkel ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ovat ajautuneet jyrkästi eri linjoille. Merkel haluaa pitää Euroopan kasassa, mutta Schäuble olisi halukas pohjustamaan Kreikan hallittua eroa eurosta.

Mikä on neuvottelujen viimeinen takaraja?
Takarajat ovat paukkuneet jo moneen kertaan. Kreikan rahojen luultiin loppuvan kevään aikana, koska maa ei ole saanut uusia lainaeriä käyttöönsä melkein vuoteen. Kreikan hallitus on kuitenkin sinnitellyt erilaisilla keinoilla. Se on ottanut kuntien varoja itselleen ja myöhästyttänyt maksuja.

Kesäkuun 30. päivä on tähänastisista takarajoista kovin. Silloin Kreikan pitäisi maksaa 1,5 miljardia euroa IMF:lle. Lisäksi Kreikalle maksettavaksi suunnitellun 7,2 miljardin euron lainaerän hyväksymisen takaraja on samana päivänä. Viimeistään heinä–elokuussa erääntyvät lainat kaatavat Kreikan, jos ratkaisua uusista lainoista ei synny.

Mitä Kreikalle kävisi, jos se eroaisi eurosta?
Kreikan talous on jo supistunut kriisin aikana neljänneksellä, työttömyys on pahentunut ja yleinen elintaso heikentynyt. Jos Kreikassa on jo nyt valtiojohdon kuvailema "humanitaarinen kriisi", tilanne pahenisi eurosta eroamisen myötä.

Nordea arvioi maanantaina, että Kreikan eroaminen eurosta johtaisi taantumaan, jossa talous supistuisi vielä 5–10 prosenttia lisää. Tuhoisampiakin arvioita on esitetty. Oma valuutta voisi auttaa Kreikan vientiä, mutta kokonaisuutena talouden näkymät ovat heikot.

Miksi Kreikan ero olisi ongelma muille euromaille?
Mahdolliseen eroon suhtaudutaan rauhallisemmin kuin vuosien 2011–2012 kriisin aikaan, sillä nyt ei pelätä epäluottamuksen nopeaa leviämistä muihin ongelmamaihin.

Kreikan ero merkitsisi kuitenkin luottotappioita Kreikan lainoittajille, joihin myös Suomi lukeutuu. Kreikan ero olisi myös osoitus rahaliiton haavoittuvuudesta. Se voisi lisätä uusien erojen tai liiton hajoamisen todennäköisyyttä.

Lisäksi puolustusliitto Natoon kuuluvan Kreikan mahdollinen lähentyminen Venäjän kanssa huolestuttaa EU:ta ja Yhdysvaltoja. Kreikka on veljeillyt kevään ja kesän aikana Venäjän kanssa erityisesti energia-asioissa.

Onko Kreikan ero todennäköinen?
Kreikan ero eurosta on täysin mahdollinen, mutta ei todennäköinen. Tämän vuoden loppuun mennessä tapahtuvan eron todennäköisyys on viime kuukausina vaihdellut vedonlyöntimarkkinoilla 10 ja 30 prosentin välillä.

Kestävätkö Kreikan pankit?
Kreikan pankit ovat kriisirajoilla, koska ilmassa on jo talletuspaon merkkejä. Viime viikolla Kreikan pankeista nostettiin rahaa kuusi miljardia euroa, mikä on eniten kevään ja kesän jatkuneiden neuvottelujen aikana.

Euroopan keskuspankki tukee Kreikan pankkeja hätärahoituksella, ettei niitä tarvitsisi sulkea. Talletuspaon kiihtyminen voi pakottaa Kreikan rajoittamaan käteisnostoja ja rahansiirtoja. Pankkien hätärahoituksen lakkauttaminen olisi suorin tie Kreikan euroeroon.

Pitääkö Kreikan-matkaajien pelätä?
Kreikka on suomalaisten neljänneksi suosituin etelän lomakohde Espanjan, Italian ja Turkin jälkeen. Matkanjärjestäjät ovat toistaiseksi tyytyneet tarkkailemaan tilannetta.

Parhaimmillaan matkaajat hyötyisivät Kreikan euroerosta. Uuden valuutan odotettaisiin heikkenevän rajusti, mikä tekisi hinnoista ulkomaalaisille halvempia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat