Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron EU-komissaari: Digitaalisista yhteismarkkinoista tulisi satojen miljardien säästöt

Andrus Ansip paimentaa EU-maita digitaalisiin yhteismarkkinoihin. EU tavoittelee informaatio- ja viestintäteknologiassa johtoasemaa.

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
"Luovat toimialat menettävät valtavia rahamääriä laittomien latausten vuoksi, mutta juuri heikko palvelu ja oma lainsäädäntömme saavat kansalaiset turvautumaan kiellettyihin tai harmaan alueen keinoihin", sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip.
"Luovat toimialat menettävät valtavia rahamääriä laittomien latausten vuoksi, mutta juuri heikko palvelu ja oma lainsäädäntömme saavat kansalaiset turvautumaan kiellettyihin tai harmaan alueen keinoihin", sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Viime syksynä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker antoi Andrus Ansipille kirjeitse tehtävän: "Tavoitteenasi on varustaa Eurooppa kaikilla globaalissa digitaalisessa taloudessa ja yhteiskunnassa tarvittavilla työkaluilla sekä tehdä Euroopasta maailman johtaja informaatio- ja viestintäteknologiassa."

Ansip on suomalaiskomissaari Jyrki Kataisen tavoin yksi uuden komission seitsemästä varapuheenjohtajasta. Juncker antoi Ansipille laajan mandaatin myllätä Euroopan siiloutuneet digitaaliset sisämarkkinat uusiksi.

Artikkeliin liittyvät

Komission laskujen mukaan hanke voi kasvattaa EU:n taloutta vuosittain 415 miljardilla eurolla.

"Pelkästään e-hankintojen käyttöönotto EU:n laajuisesti säästäisi meille 50 miljardia euroa vuodessa", Ansip kertoo.

E-hankinnoissa yritysten, asiakkaiden ja viranomaisten väliset lupaprosessit, tilaukset ja laskutus hoituvat sähköisesti.

Digitaalisten yhteismarkkinoiden strategiaan kuuluu myös dominoivien nettipalvelujen sääntely. EU:n hampaisiin on joutunut etenkin verkkojätti Google.

"Emme ole luomassa mitään Eurooppa-linnoitusta. Haluamme hedelmällisen ympäristön, jossa myös startupeilla on tilaa kasvaa. Suuret kilpailijat selviävät helposti 28 jäsenmaan säännöistä, mutta pienille ja keskisuurille yrityksillemme käytäntöjen hajanaisuus voi olla ylitsepääsemätön este."

Suomessa iloitaan sujuvasti toimivista sähköisistä veroilmoituksista ja resepteistä – vihdoinkin olemme siirtyneet uuteen aikaan. Ansip huomauttaa, että kansalliset it-järjestelmät ovat vasta ensimmäinen askel.

"Yhtenäisillä digitaalisilla markkinoilla järjestelmien pitää pystyä vaihtamaan tietoja maiden rajojen yli. Jos ruotsalainen tarvitsee lääkkeitä Virossa vieraillessaan, hänellä pitää edelleen olla paperinen resepti mukana, vaikka molemmissa maissa onkin käytössä omat sähköiset järjestelmät."

Ansip toimi Viron pääministerinä vuosina 2005–2014, pidempään kuin kukaan aiemmin. Hän on tehnyt vaikuttavan vaelluksen kommunistipuolueen jäsenestä pankkiiriksi, pankkiirista Tarton pormestariksi ja lopulta markkinaliberaaliksi pääministeriksi.

Viime vuoden helmikuussa Ansip ilmoitti jättävänsä pääministerin tehtävät ja etsivänsä uutta uraa Brysselistä. Pari kuukautta myöhemmin Suomenlahden pohjoispuolella pääministeri Katainen seurasi Viron-kollegansa esimerkkiä.

Virossa pelkästään sähköinen allekirjoitus on vastannut työajansäästössä kahta prosenttia maan kokonaistuotannosta.

"Olemme tehneet joitakin hyviä päätöksiä. Tärkein niistä oli digitaalisen identiteetin pakollinen käyttöönotto. Suomessa sitä kokeiltiin jo meitä ennen, mutta vain vapaaehtoisesti."

Nykyään kaikki 1,3 miljoonaa virolaista ovat tottuneet vilauttamaan digitaalista identiteettikorttiaan joka paikassa. Identiteettitodistuksia on kertynyt yli 350 miljoonaa ja sähköisiä allekirjoituksia 220 miljoonaa.

Digitalisaatiota ei pidä käsitellä Ansipin mielestä erillisenä kuplana.

"Digitaalista taloutta ja muuta taloutta ei voi erottaa toisistaan. Esimerkiksi autotuotannossa digitaaliset palvelut vastaavat jo 40 prosentista lopputuotteen arvonlisästä. Lääketeollisuus ei ole pelkkää kemiaa, vaan yhä enemmässä määrin tietotekniikkaa. 90 prosenttia kaikesta maailman kerätystä datasta on syntynyt kahden edellisen vuoden aikana. Digitaalisuus on kaikkialla."

Palveluiden ja teollisuustuotannon korvaaminen ohjelmistoilla ja roboteilla vie perinteisiä työpaikkoja, mutta Ansip uskoo luovaan tuhoon.

"Kehitys on aina luonut enemmän työpaikkoja kuin se on hävittänyt. Vauhdissa mukana pysyminen vaatii kansalaisten taitojen päivittämistä."

Esimerkiksi mobiilisovellukset työllistävät EU:ssa 1,8 miljoonaa ihmistä – ja yleensä hyväpalkkaisiin töihin. Määrän ennustetaan kasvavan 4,8 miljoonaan vuoteen 2018 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat