Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili kuutta sähkökäyttöistä hyttysansaa – itikat voi yrittää hävittää kalliisti tai karkottaa edullisesti

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Verta imevät, inhasti inisevät itikat ovat pitkää ja valoisaa kesäiltaa ulkosalla viettävien suomalaisten riesa tänäkin suvena.

Noiden kutinaa aiheuttavien hyönteisten karkotukseen ja hävittämiseen markkinoidaan nykyisin hyvin erilaisia tuotteita. Kaupan on perinteisistä suihkeista, rannekkeista, lätkistä ja savuavista hyttystenhäätäjistä aina järeisiin sähköllä toimiviin ansoihin.

Verkkokaupoissa on tarjolla jos jonkinlaisia parinkympin hintaisia ansoja, mutta soittokierros pääkaupunkiseudun rautakauppoihin ja supermarketteihin kuitenkin paljastaa, että yhä useampi terassilla ja puutarhassa viihtyvä on alkanut turvautua entistä kalliimpiin ja kovempiin keinoihin hyttysistä eroon pääsemiseksi.

"Laadukas ja varmasti toimiva hyttysansa maksaa kaikkine varusteineen jopa 500–1 000 euroa mutta on pitkäikäinen sijoitus. Niitä ei mene ehkä niin usein kaupaksi, mutta täsmäostoksina kylläkin", Kannelmäen Prismasta kerrotaan.

Oulunkylän K-raudasta vakuutetaan, että elektroniset karkottimet ja ansat toimivat tehokkaasti.

"Laitteita on muistettava huoltaa säännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti, jotta ne toimivat halutulla tavalla", myymälästä muistutetaan.

HS selvitti, minkälaisia laitemalleja perinteisten kauppojen puutarhaosastoilla on tätä nykyä tarjolla ja pyysi jälleenmyyjiä esittelemään niiden toimintaperiaatteita ja eroja.

Hyttysansoja on kehitetty muun muassa armeijoiden ja kehitysapujärjestöjen toivomuksesta.

Hyttystentorjuntalaitteiden toiminta perustuu lähinnä kahteen ideaan: varsinaiset karkottimet toimivat karkottavan aineen avulla, kun taas ansat houkuttelevat hyönteisiä sisuksiinsa ja tappavat ne.

Yhtä kalleimmista hyttysansatuotemerkeistä suomalaiskauppojen hyllyillä edustaa yhdysvaltalaisen Woodstream Corporationin valmistama Mosquito Magnet, jota on saatavilla ainakin kahta eri mallia.

Ansat toimivat hiilidioksidihoukuttimella. Laitteet vapauttavat erillisestä säiliöstä ilmaa raskaampaa hiilidioksidikaasua, joka levittyy maan pintaa pitkin.

Valmistaja lupaa, että ansan avulla saavutetaan koko hyttyskauden kestävä suoja ja että laite saa aikaan havaittavia tuloksia jo 7–10 päivän aikana. Hyttysten määrä vähenee olennaisesti 4–6 viikossa.

Mosquito Magnetin Patriot-malli tarvitsee verkkovirtaa, ja sen luvataan houkuttelevan hyttysiä 2 000 neliömetrin alueelta.

Patriotia tehokkaampi ja kalliimpi Independence ei tarvitse pistorasiaa vaan toimii paristoja käyttävällä virtalähteellä. Sen tehokas toiminta-alue on valmistajan mukaan 4 000 neliötä.

"Sopii vaikka golfkentille. Ainakin alue kattaa jalkapallokentän ja isommankin takapihan", K-raudan puutarhaosastolla luvataan.

Mosquito Magnet käyttää pitkälti samoja houkutuskeinoja, joiden perusteella hyttyset löytävät uhrinsa. Tärkeimpiä ovat hengityksen hiilidioksidi sekä kehon lämpö ja kosteus.

Loukuissa käytetään tuoksuhoukuttimena oktenolia, joka jäljittelee nisäkkään ihon tuoksua.

Independence-malli maksaa K-raudasssa 699 ja Patriot 399 euroa.

Tuhansia sääskiä nopeasti keräävän ansan kokonaishinta nousee helposti parisataa euroa, koska se tarvitsee noin kolme nelisenkymmentä euroa maksavaa vaihtoverkkoa kesässä ja huoltoa varten muun muassa parin kympin hintaisia puhdistuspatruunoita.

Hyönteistukijoiden kavahtamien, kokonaisia hyttyspopulaatiota tappavien ansojen ohella on saatavilla kannettavia elektronisia hyttyskarkottimia, jotka ovat ansoja selvästi suositumpia huokean hintansa takia.

"Karkottimia ostetaan eniten. Ne toimivat kuin tuuli, joka vie hyönteiset loitommalle suoja-alueesta", Espoon Bauhausista kerrotaan.

Suomalaiskaupoissa on myynnissä kahta eri Thermacell-karkotinmallia. Halvempi maksaa vajaat 27 euroa, kalliimman hinta nousee 39 euroon.

Thermacell höyrystää torjunta-aineen ja muodostaa laitteen ympärille noin 20 neliömetrin suojan 10–15 minuutissa.

Lähes hajuttoman laitteen kerrotaan saavuttaneen suuren suosion Pohjois-Amerikassa ja olevan muun muassa Yhdysvaltain armeijan käytössä.

"Karkotin sopii hyvin terassin pöydälle, jossa se suojaa ruokailijoita. Käytän laitetta itsekin", Prisman myyjä sanoo.

Paras tulos saadaan hänen mukaansa tuulelta suojaisessa paikassa patiolla, parvekkeella tai retkipaikalla, kun laite asetetaan lähelle maan pintaa.

Tuulisella säällä laite kannattaa asettaa tuulen yläpuolelle. Näin höyrystyvä torjunta-aine leviää halutulle oleskelualueelle.

Kaukosäätimen kokoinen Thermacell toimii pienellä 12 gramman nestekaasusäiliöllä eikä vaadi sähkövirtaa tai paristoja.

Yksi butaaniampulli kestää noin 12 tunnin ajan. Täytepakkaus maksaa noin kympin.

Kaasu lämmittää karkotetyynyä, jolloin torjunta-aine höyrystyy.

Karkotetyynyssä on 0,51 grammaa tehoainetta. Tehoainemäärät ovat pieniä. Ne eivät tapa hyttysiä mutta myyjän mukaan karkottavat niitä tehokkaasti.

Valmistaja kertoo tuoteselosteessaan, että karkottimen vaikuttava ainesosa on d-alletriini, joka on pyretoidi, pyretriinin synteettinen muoto.

Pyretriiniä tuottavat eräät krysanteemit. Hyttyset karttavat tätä ainetta.

Ulkona käytettävien laitteiden lisäksi on olemassa kirjo sisäkäyttöön tarkoitettuja elektronisia pyydyksiä

Esimerkiksi 89 euroa maksava Inatrap houkuttelee ja pyydystää hyttyset käyttämällä uv-valoa, lämpöä ja hiilidioksidia, joka muodostetaan fotokatalyyttisen reaktion avulla. Valmistaja kertoo laitteen olevan myös kaunis designtuote.

Hyttyskarkotin Raid Liquid Electricin kerrotaan torjuvan hyttyset jopa silloin, kun huoneen ikkuna on auki. Yksi täyttö antaa rauhan noin kuukaudeksi. Sen hinta on 10,90 euroa.

Kaupoista kerrotaan, että hintavien laitteiden ostajilta ei ole kuulunut valituksia.

"Asiakas odottaa, että varsinkin kalliimmat laitteet toimivat tehokkaasti. Meille ei ole tullut kielteistä palautetta, eikä yksikään asiakas ole palauttanut ostostaan", Bauhausista todetaan.

Monet hyönteistutkijat ovat muistuttaneet pitkin alkukesää, että hyttysten määrää voi vähentää ilman laitteita poistamalla pihasta ylimääräiset lätäköt ja pitämällä pihan avoimena. Kuivassa ja tuulisessa ympäristössä hyttyset eivät viihdy.

Liikkeiden edustajat eivät halunneet esiintyä jutussa nimillään.

Katarina Sällylä HS
Mosquito Magnet Indepencence
Mosquito Magnet Indepencence

Mosquito Magnet Indepencence -hyttysansa – Kallein

Hinta: 699 euroa.

Virtalähde: Paristoilla toimiva laite ei tarvitse pistorasiaa.

Teho: Houkuttelee hyttysiä ja tappaa ne sisäänsä 4 000 neliömetrin alueelta.

Toimintatapa: Laite vapauttaa erillisestä säiliöstä hiilidioksidikaasua, joka levittyy maan pintaa pitkin. Käyttää houkuttimena oktenolia, joka jäljittelee nisäkkään ihon tuoksua.

Tarvittavat varusteet: Tarvitsee yhden kesän aikana arviolta neljä vaihtoverkkoa (40 e / kpl) ja neljä puhdistuspatruunaa (10 e / kpl).

Katarina Sällylä HS
Mosquito Magnet Patrioit
Mosquito Magnet Patrioit

Mosquito Magnet Patriot -hyttysansa

Hinta: 399 euroa.

Virtalähde: Toimii verkkovirran avulla.

Teho: Houkuttelee hyttysiä ja tappaa ne sisäänsä 2 000 neliömetrin alueelta.

Toimintatapa: Laite vapauttaa erillisestä säiliöstä hiilidioksidikaasua, joka levittyy maan pintaa pitkin. Käyttää houkuttimena oktenolia, joka jäljittelee nisäkkään ihon tuoksua.

Tarvittavat varusteet: Tarvitsee yhden kesän aikana arviolta neljä vaihtoverkkoa (40 e / kpl) ja neljä puhdistuspatruunaa (10 e / kpl).

Katarina Sällylä HS
Thermacell MR-Xj
Thermacell MR-Xj

Thermacell MR-XJ -hyttyskarkotin – Suosituin

Hinta: 26,90 euroa.

Virtalähde: Ei vaadi verkkovirtaa eikä paristoja.

Teho: Ei tapa vaan karkottaa hyttyset laitteen ympäriltä ja antaa noin 20 neliömetrin suojan.

Toimintatapa: Höyrystää torjunta-aineen butaaniampullin avulla. Vaikuttava ainesosa on d-alletriini, muun muassa krysanteemeissa olevan pyretriinin synteettinen muoto.

Tarvittavat varusteet: Pakkaus sisältää laitteen ja tarvikkeet, kaasusäiliön ja kolme karkotetyynyä noin 12 tunnin käyttöä varten. Täytepakkaus maksaa noin 10 euroa.

Thermacell MR-9L
Thermacell MR-9L

Thermacell MR-9L -hyttyslyhty

Hinta: 39,90 euroa.

Virtalähde: Toimii paristoilla.

Teho: Ei tapa vaan karkottaa hyttyset laitteen ympäriltä ja antaa noin 20 neliömetrin suojan.

Toimintatapa: Höyrystää torjunta-aineen butaaniampullin avulla. Vaikuttava ainesosa on d-alletriini, muun muassa krysanteemeissa olevan pyretriinin synteettinen muoto.

Tarvittavat varusteet: Pakkaus sisältää lyhdyn ja tarvikkeet, kaasusäiliön ja kolme karkotetyynyä noin 8–12 tunnin käyttöä varten. Täytepakkaus maksaa noin 10 euroa.

Katarina Sällylä HS
Raid Liquid Electric
Raid Liquid Electric

Raid Liquid Electric -hyttystorjuntalaite – Sopii lasitetulle parvekkeelle

Hinta: 10,90 euroa.

Virtalähde: Toimii pistorasiaan kiinnitettynä.

Teho: Käytetään sisätiloissa ja lasitetuilla parvekkeilla. Laite suojaa 30 neliömetrin kokoisen alan ja on tehokas jopa ikkunan ollessa raollaan.

Toimintatapa: Tehoaineena pralletriini, jota vapautuu laitteen lämmetessä.

Tarvittavat varusteet: Myyntipakkaus sisältää sähkölaitteen ja tehoaineen sisältämän nestepullon. Yksi pullo riittää karkottamaan hyttyset ja muut lentävät hyönteiset noin 30 yöksi. Täyttöpakkauksen hinta on 9,95 euroa.

Inadays
Inatrap
Inatrap

Inatrap-hyttyspyydys – Designtuote

Hinta: 89 euroa.

Virtalähde: Toimii pistorasiaan kiinnitettynä.

Teho: Käytetään sisätiloissa.

Toimintatapa: Houkuttelee ja pyydystää hyttyset käyttämällä uv-valoa, lämpöä ja hiilidioksidia, joka muodostetaan fotokatalyyttisen reaktion avulla.

Tarvittavat varusteet: Ei tarvitse lisävarusteita.

Muuta: Valmistaja mainostaa, että laite on designtuote.

Oikaisu kello 9.50: Artikkelissa kirjoitettiin aikaisemmin muutamassa kohdassa virheellisesti Monster Magnet -laitteesta. Oikea nimi on Mosquito Magnet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat