Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kohtalonhetki koittaa viikon päästä

Hätäkokouksessa ei syntynyt läpimurtoa, mutta Kreikan sovintoesitystä pidettiin positiivisena askeleena

Talous
 
Alkis Konstantinidis Reuters
Ranskalaistaitelijan graffitimaalaus Ateenassa ennakoi Kreikan kohtaloa. Mahdollisen eron eurosta on arvioitu tulevan Kreikalle kalliiksi.
Ranskalaistaitelijan graffitimaalaus Ateenassa ennakoi Kreikan kohtaloa. Mahdollisen eron eurosta on arvioitu tulevan Kreikalle kalliiksi. Kuva: Alkis Konstantinidis Reuters

Euromaiden valtiovarainministereille ja päämiehille kertyy tällä viikolla paljon lentokilometrejä, kun he suhaavat edestakaisin Brysseliin vääntämään viimehetken sopua Kreikasta.

Kreikan kohtalonhetki koittaa ensi viikon tiistaina, jolloin sen nykyinen lainaohjelma päättyy ja sille erääntyy maksettavaksi 1,5 miljardin euron edestä vanhoja lainoja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Fakta

Kreikka-sovun kriittiset päivät

 Keskiviikko 24.6. tai torstai 25.6.
Mahdollisesti uusi euroryhmän kokous, jossa Kreikan sopimuksesta pitäisi päättää. Järjestetään, jos EU-komissio, IMF ja EKP saavat neuvoteltua kreikkalaisten kanssa kompromissiesityksen.

 Torstai 25.6. ja perjantai 26.6.
EU-maiden valtionpäämiesten ja -naisten huippukokous, joka voi antaa poliittisen siunauksen Kreikka-sovulle.

 Tiistai 30.6.
Kreikan nykyinen lainaohjelma päättyy. Maan on myös maksettava vanhoja velkoja IMF:lle 1,5 miljardia euroa.

Maanantaina Brysselissä järjestetty hätäkokous Kreikan pattitilanteen ratkaisemiseksi ei tuottanut läpimurtoa, joten lisää kokouksia on odotettavissa myöhemmin tällä viikolla. Sovulla on kiire, sillä Kreikka tarvitsee velkojensa lyhentämiseen 7,2 miljardin euron lainaerän pian päättyvästä lainaohjelmasta.

"Jospa tämä valmistelee jotain loppuviikkoa varten, niin silloin se puoltaa paikkaansa", arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk) maanantain kokousta.

Sopimus ei edennyt maanantaina, sillä instituutioiden edustajat ja ministerit saivat Kreikan uuden kompromissiesityksen käsiinsä vasta aamulla. Näin ollen heillä ei ollut tarpeeksi aikaa arvioida sen sisältöä. Brysselissä virisi kuitenkin toivo siitä, että sopu voisi syntyä tällä viikolla.

"Se on mahdollista", sanoi Sipilä.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antoivat varovaisen positiivisia kommentteja Kreikan viimeisimmistä esityksistä.

"Ne ovat positiivinen askel eteenpäin, mutta koska instituutioilla on ollut hyvin vähän aikaa tutustua niihin, ne eivät pystyneet antamaan meille täyttä ja syvällistä arviota ehdotuksista", sanoi Dijsselbloem.

Tusk kutsui Kreikan ehdotusta "ensimmäiseksi oikeaksi esitykseksi viikkoihin".

"Tärkeintä on, että johtajat ottavat täyden vastuun poliittisesta prosessista välttääksemme pahimman mahdollisen, eli hallitsemattoman, kaoottisen 'grexidentin'."

Grexidentillä Tusk viittaa Kreikan hallitsemattomaan lähtöön eurosta.

Kreikka ja sen velkojat ovat käyneet pitkää väsytystaistelua toimista, joita Kreikalta vaaditaan maksamattoman tukilainaerän vastineeksi. Kreikka näyttäisi olevan taipumassa joihinkin velkojien ehtoihin muun muassa eläke- ja arvonlisäverojärjestelmien uudistuksista.

Kreikkalaismedian mukaan Kreikka olisi viimeisessä ehdotuksessaan taipunut muun muassa hotelliyöpymisten arvonlisäveron korotukseen, varhaiseläkkeen poistoon 2016 lähtien ja yritysveron tiukennukseen.

Toisaalta Kreikka myös haluaa, että sen velkoja järjestellään uudelleen. Velkahelpotuksista voi Sipilän mukaan neuvotella vasta, kun Kreikka on sitoutunut aiemmin sovittuihin toimiin.

"Tämä on se marssijärjestys."

Keskeiseen asemaan Kreikka-draamassa ovat nousseet maan pankit, joista kreikkalaiset nostavat rahojaan ulos kiihtyvässä tahdissa. EKP nosti jälleen maanantaina kreikkalaispankkien hätärahoituksen kattoa pitääkseen pankit pystyssä.

Ilman EKP:n myöntämää hätärahoitusta kreikkalaispankit joutuisivat välittömästi asettamaan tiukkoja rajoituksia käteisnostoille ja rahansiirroille Kreikan ulkopuolelle, jos ne aikovat pitää ovensa auki.

EKP on nostanut Kreikan keskuspankin liikepankeille antaman, niin kutsutun ELA-hätärahoituksen (Emergency Liquidity Assistance) kattoa jo kolmesti alle viikon sisällä. Kattoa on nostettu kerralla vain sen verran, että pankit ovat selvinneet parista seuraavasta päivästä.

EKP saattaa sulkea rahahanat jo tänään tiistaina – eli ei myönnä enää uutta hätärahoitusta – jos maanantain kokouksen tulokset eivät vakuuta sitä tulevasta sovusta.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Emmanuel Dunand AFP
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (takana) otti maanantaina Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin vastaan Brysselissä ennen hätäkokousta.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (takana) otti maanantaina Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin vastaan Brysselissä ennen hätäkokousta.
Mika Ranta HS
Pääministeri Juha Sipilä sanoi maanantaina Suomen pitäytyvän kannassaan, jonka mukaan Kreikan on sitouduttava säästötoimiin.
Pääministeri Juha Sipilä sanoi maanantaina Suomen pitäytyvän kannassaan, jonka mukaan Kreikan on sitouduttava säästötoimiin.
Sipilä: Suomen kanta pysyy muuttumattomana
Sipilä: Suomen kanta pysyy muuttumattomana
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei usko, että EU-maiden johtajien ylimääräisessä huippukokouksessa maanantaina syntyy sopua Kreikan tilanteesta. Suomen kanta on muuttumaton: Kreikan on sitouduttava vaadittuihin säästötoimiin. toimittaja: Karoliina Liimatainen kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat