Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tulee lisää outlet-myymälöitä – Helsinki-Vantaan lentokentän lähelle suunnitellaan suurta outlet-kylää

Outlet-myymälöissä tuotteita myydään yleensä 30–70 prosentin alennuksella

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Stadium-ketjun outlet-myymälässä Vantaalla Ville Wuotila ja Sonja Elnahhal valitsivat pyöräilykypärää.
Stadium-ketjun outlet-myymälässä Vantaalla Ville Wuotila ja Sonja Elnahhal valitsivat pyöräilykypärää. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Helsinkiläiset Ville Wuotila ja Sonja Elnahhal etsivät Stadiumin Tammiston outletista kolmivuotiaalle Safille nappulakenkiä.

"Lastenkokoja ei täällä kuitenkaan taida olla", Wuotila harmittelee.

Artikkeliin liittyvät

Wuotila ja Elnahhal ovat ensimmäistä kertaa kiertelemässä Vantaan Tammiston outleteissa eli myymälöissä, jotka myyvät edulliseen hintaan edellissesongin muotia.

Outlet-keskittymissä myydään brändituotteita yleensä 30–70 prosentin alennuksella. Niissä olevien liikkeiden avulla valmistajat pyrkivät eroon vanhoista mallistoistaan.

Euroopassa tällaisia myymäläkeskittymiä on kymmeniä. Suomessa ei vielä yhtäkään, mutta rakennussuunnitelmia on vaikeasta taloustilanteesta huolimatta useampia: norjalainen kiinteistökehittäjä Fortus suunnittelee Helsinki-Vantaan lentokentän lähelle suurta outlet-kylää, ja kansainväliset toimijat suunnittelevat Kotkaan jättimäistä 200 myymälän outlet-paratiisia.

Stadiumin ensimmäinen outlet Suomessa avautui huhtikuun lopussa. Se on yrityksen "halpaketjuvaihtoehto", hintojen luvataan olevan 40–70 prosenttia edullisempia Stadiumin normaalihintoihin verrattuna.

Konsulttiyhtiö Solitan vähittäiskaupan asiantuntija Arhi Kivilahti arvioi, että huono taloustilanne heijastelee kuluttajien valmiutta suunnata outlet-myymälöihin.

"Ei ole sattumaa, että Suomessa hintavetoiset toimijat kuten esimerkiksi Lidl, Tokmanni ja Hong Kong ovat nostaneet samaan aikaan päätään. Talouden hyvin synkkä pohjavire on auttanut näitä toimijoita, ja outletit palvelevat samaa tarvetta."

Kivilahden mukaan talouden negatiivinen vire ajaa ihmisiä etsimään edullisempia ratkaisuja.

"Monet kaupan alan toimijat puhuvat kollektiivisesta, alitajuntaisesta jarruttamisesta kulutuksessa. Kun keskustelut valtion taloudesta ovat hyvin negatiivisia ja retoriikassa käytetään esimerkiksi kaupan kriisi-käsitettä, se osaltaan johtaa siihen, että ihmiset ovat valmiita ajamaan pitkän matkan myymälään säästääkseen esimerkiksi verkkokaupan kuljetuskustannukset. Toisaalta bensakustannukset kasvavat – siinä mielessä ihminen ei ole rationaalinen kuluttaja."

Wuotila toteaa, että ulkomailla outleteissa tulee käytyä enemmän.

"Esimerkiksi Lontoossa outlet-alueet ovat paljon selkeämpiä ja ympäristöön on todella panostettu."

Myös Pariisi ja Berliini ovat tunnettuja outlet-myymälöistä, joista voi ostaa kohtuuhinnoin luksustuotteita. Kivilahti harmittelee, että Suomesta ylipäätään luksusmyymälät puuttuvat.

"Esimerkiksi Lontoon outlet-alueilta löytyy brändejä Bossista Burberryyn ja valtavasti turisteja. Parhaina kausina luksustuotteiden hinnoista otetaan 80 prosenttia pois. Suomesta luksustuotteiden myymälät puuttuvat täysin, ehkä Louis Vuittonia lukuun ottamatta."

Stockmannin outlet sijaitsi Vantaan Tammistossa vielä puolitoista vuotta sitten, mutta vuokrasopimuksen päättymisen myötä myymälä siirrettiin keskustaan.

"Vantaan outletin myynnit olivat suhteellisen pieniä ja vaikutus myyntiin näin ollen vähäinen. Se toi kuitenkin varmasti iloa monille asiakkaille ja joinakin päivinä myymälässä kävi varsin paljon asiakkaita. Taloudellisesti vaikeina aikoina outletien suosio kuluttajien keskuudessa on varmastikin noussut", arvioi Stockmannin liikepaikkajohtaja Juha Oksanen.

Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalon johtajan Kristiina Inkiläisen mukaan myös keskustan outletin merkitys on myynnin kannalta pieni.

"Keskustan outlet-myymälässä myydään pääasiassa muotia ja hieman kodin tuotteita. Tarjolla on vaatteiden lisäksi myös esimerkiksi kenkiä, laukkuja ja muita asusteita. Outletin myyntien merkitys on vähäinen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat