Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka murtumassa velkojiensa edessä

Alexis Tsiprasin myönnytykset repivät Syrizan rivejä

Talous
 
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Mistä Kreikan lainaerästä tällä erää oikein väännetään? Entä jos sopua ei synny? HS selittää Kreikan velka-ahdingon kahdessa minuutissa. Toimittajat: Jani Timonen ja Ruut Tolonen HS, editointi: Janne Elkki HS, kuvat: Reuters

Viime tammikuun lopulla tunnelma Ateenan keskustassa oli riehakas.

Televisiokamerat lähettivät ympäri maailmaa kuvaa uudesta pääministeristä Alexis Tsiprasista, joka vannoi vihatun troikan ja sen valvoman talouskurin olevan historiaa.

Vasemmistolainen Syriza nousi valtaan niin sanotulla Thessalonikin vaaliohjelmalla. Se sisälsi muun muassa velkahelpotuksia, yksityistämisten perumisen, miljardien eurojen investointiohjelman, satojatuhansia uusia työpaikkoja, suuret veroleikkaukset sekä palkkojen ja eläkkeiden korotuksia.

"Kreikka jättää taakseen viisi vuotta nöyryytystä ja kärsimystä", Tsipras julisti vaali-iltana tuhansien kannattajien edessä.

Marko Djurica Reuters
Kreikan vasemmistohallituksen pääministeri Alexis Tsipras nousi tammikuussa valtaan suurten lupausten saattelemana.
Kreikan vasemmistohallituksen pääministeri Alexis Tsipras nousi tammikuussa valtaan suurten lupausten saattelemana.

Kuusi kuukautta myöhemmin Tsipras näyttää taipuneen lähes täysin. Kreikka julkisti maanantaina uusimman esityksensä maan rahoituskriisin ratkaisemiseksi. Velkojat ovat alustavasti hyväksyneet esityksen tulevan sopimuksen pohjaksi.

Pöydällä on kahdeksan miljardin euron arvosta vyönkiristyksiä tälle ja ensi vuodelle. Yli 90 prosenttia summasta tulee verojen ja eläkemaksujen korotuksista.

Arvonlisäveroa sekä yritysverotusta on määrä kiristää. Eläkeikää aiotaan nostaa ja varhaista eläköitymistä suitsia. Yksityistämisohjelma jatkuu pitkälti edellisen hallituksen viitoittamalla tiellä.

Tsipras yrittää myydä esitystään jonkinlaisena voittona, koska se ei sisällä eläkeleikkauksia tai työmarkkinauudistuksia.

Tosiasiassa maanantain talouskurilista löi viimeisen naulan Thessalonikin ohjelman arkkuun. Syriza on jo aiemmin sitoutunut tulevina vuosina historiallisen korkeisiin julkistalouden ylijäämiin ennen korkomenoja. Se tarkoittaa käytännössä, että uhmakkaat vaalilupaukset myös pysyvät haudattuina.

Tämä tiedetään myös puolueen sisällä, jossa muhii kreikkalaislehti To Viman mukaan täysi kapina.

Parlamentin varapuhemies Alexis Mitropoulos on ilmoittanut ykskantaan, että Tsiprasin esitys ei tule läpäisemään äänestystä. Syrizan keskuskomitean johtava hahmo Stathis Kouvelakis puolestaan kuvaili esitystä "täydellisen masentavaksi".

Tästä on kyse

 Kreikan vasemmistohallitus on neuvotellut velkojiensa – Euroopan keskuspankin, kansainvälisen valuuttarahaston ja euromaiden – kanssa sopimuksesta Kreikan maksukyvyttömyyden estämiseksi.

 Maanantaina Kreikka esitti sopimuksen pohjaksi pääasiassa veronkorotuksia. Vaalilupausten hylkääminen on ajanut pääministeripuolue Syrizan kriisiin.

 Euroryhmä pui esitystä keskiviikkona, euromaiden johtajat torstaina.

"Lienee turha edes todeta, että kaikki 'punaiset viivat' on ylitetty ja Syrizan ohjelmasta on enää hyvin vähän jäljellä", Kouvelakis kirjoitti Facebook-sivullaan.

Myös Syrizan oikeistolaisen hallituskumppanin Itsenäisten kreikkalaisten puheenjohtaja Panos Kammenos on kertonut vastustavansa Tsiprasin esitystä.

Jos uusi sopimus syntyy puhtaasti Kreikan maanantain esityksen pohjalta, se ei olisi tappio vain Syrizalle. On vaikea nähdä siitä olevan etua myöskään velkojille.

Vaikka tarpeellisten rakenneuudistusten sisällöstä vallitsee erimielisyys, kaikki myöntävät Kreikan kaipaavan niitä kipeästi. Rakenteellisia toimia ei kuitenkaan löydy uudesta esityksestä juuri lainkaan. Esimerkiksi verojärjestelmään, korruptioon ja kilpailun esteisiin puuttuminen loistaa poissaolollaan.

Kreikan velkataakka taas on kestämätön, minkä takia Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut siihen puuttumista. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tekivät kuitenkin heti selväksi, että velkahelpotuksia ei ole nyt tulossa.

Käteen on siis jäämässä lähinnä kovia veronkiristyksiä syvässä lamassa olevan maan talouteen. Pahimpien kärsijöiden joukossa ovat turismi, kotimainen kulutus ja yritykset.

Viimeiset puoli vuotta kestänyt riitely näyttää saavuttaneen lähinnä sen, että Kreikka saattaa saada velkojiltaan hieman lainaa maksaakseen velkojilleen.

Ja pian Kreikka kaatuu taas velkojiensa syliin, koska se tarvitsee kolmannen hätärahoitusohjelman ja helpotusta velkataakkaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat